Sobota,
31. 10. 2020,
11.11

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

18

Natisni članek

Koronavirus Hrvaška

Sobota, 31. 10. 2020, 11.11

3 leta, 6 mesecev

Kurz napovedal policijsko uro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

18

Avstrija | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Avstriji bodo od torka v veljavi strožji ukrepi za zajezitev novega koronavirusa. Med drugim bodo uvedli policijsko uro ter zaprli kulturne ustanove in gostinske obrate. Podrobnosti ukrepov je zvečer predstavil kancler Sebastian Kurz.

Bojana Beović
Novice Beovićeva: v bolnišnicah kmalu čez 1.000 ljudi, intenzivni oddelki se polnijo

Kancler Sebastian Kurz je na današnji novinarski konferenci poudaril, da so ukrepi, ki bodo v veljavi do konca novembra, nujni, da bi se izognili preobremenjenosti na oddelkih intenzivne nege. "Naš cilj je, da decembra začnemo postopno odpiranje in polovično vrnitev v običajno življenje," je dejal avstrijski kancler. Priznal je, da protikoronski ukrepi "dramatično posegajo v naše družbeno življenje," piše STA.

Ukrepi v veljavi do konca novembra

Od torka bo v Avstriji prepovedano gibanje na prostem med 20. in 6. uro, bo pa ena od izjem predvidoma tudi rekreacija na prostem. Ukrepi bodo omejili tudi zasebna druženja, saj bo dovoljeno druženje največ šestih oseb iz dveh gospodinjstev. Po novem bodo prepovedane tudi poroke in druga podobna praznovanja. Spodbuja se delo od doma. V skladu z avstrijsko zakonodajo mora omejitev gibanja vsakih deset dni potrditi avstrijski parlament.

Učenci nižjih razredov bodo še naprej obiskovali šolo, starejši in študenti pa bodo imeli najmanj štiri mesece šolanje na daljavo. V okviru ukrepov bodo lahko odprti tudi frizerji in kozmetični saloni, veljali pa bodo poostreni higienski ukrepi, kot je nošenje mask in omejeno število ljudi v salonu. Na drugi strani bodo svoja vrata zaprli fitnesi.

Avstrija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Za štiri tedne bodo zaprte tudi kulturne ustanove, kot so muzeji, gledališča in kinematografi. Podobno se bo zgodilo na področju gastronomije in hotelirstva. Omogočen bo sicer osebni prevzem ali dostava. Da udarec za ta sektor ne bo prehud, predvideva vlada pomoč v višini 80 odstotkov prihodka, ki so ga imeli lani novembra.

Ukrepi bodo veljali do konca novembra, odobril pa jih je tudi že predsednik Avstrije Alexander Van der Bellen. V Avstriji želijo z ukrepi znižati dnevno število na novo potrjenih okužb na nizko trimestno število, je pisal avstrijski Kronen Zeitung. V Avstriji so v 24 urah sicer potrdili 5349 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je 27 ljudi. Trenutno imajo 36.590 aktivnih okužb, od začetka epidemije pa so potrdili več kot 104 tisoč okužb. Bolezen covid-19 je terjala 1109 življenj, navaja STA.

Novice Znanstvenik o Marku Potrču: Strahopetec, čigar podle razprave ti dvignejo pokrov #video

Na Hrvaškem umrlo 15 ljudi

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 2769 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 15 bolnikov z boleznijo covid-19, skupno doslej 546, je danes sporočil hrvaški štab za civilno zaščito. V Nemčiji medtem podirajo rekorde, alarmi pa zvonijo tudi v Bosni in Hercegovini, na Poljskem, Madžarskem in Češkem.

Trenutno se v hrvaških bolnišnicah zdravi 1049 bolnikov z boleznijo covid-19, od tega je na ventilatorjih 82 bolnikov. Na Hrvaškem je po podatkih omenjenega štaba 15.952 aktivnih okužb z novim koronavirusom, poroča STA.

V Nemčiji rekordno

 V Nemčiji so prvič od izbruha novega koronavirusa potrdili več kot 19 tisoč okužb v enem dnevu. Po podatkih inštituta Robert Koch so v zadnjem dnevu potrdili 19.059 novih primerov. S tem so potrdili skoraj pet tisoč okužb več kot pred enim tednom, ko so poročali o 14.714 potrjenih primerih v enem dnevu.

V Nemčiji bodo v ponedeljek začeli veljati zaostreni ukrepi za zajezitev novega koronavirusa. Med drugim bodo zaprt bari, restavracije, fitnesi in kulturne ustanove. Vrtci in šole bodo ostali odprti. | Foto: Reuters V Nemčiji bodo v ponedeljek začeli veljati zaostreni ukrepi za zajezitev novega koronavirusa. Med drugim bodo zaprt bari, restavracije, fitnesi in kulturne ustanove. Vrtci in šole bodo ostali odprti. Foto: Reuters

V Nemčiji že zadnjih nekaj dni poročajo o rekordnem številu novih okužb na dnevni ravni. Nemška kanclerka Angela Merkel je bila še konec septembra prepričana, da bo Nemčija po več kot 19 tisoč okužb dnevno beležila šele okoli božiča, piše STA. Skupno so doslej potrdili 518.753 okužb s sars-cov-2, umrlo je 10.452 ljudi, od tega 103 v zadnjem dnevu.

Slovaška Češka
Novice Začelo se je: oči sveta uprte v masovni covid-19 eksperiment