Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
18. 5. 2016,
18.16

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

1

Natisni članek

denar volitve v ZDA 2016 Hillary Clinton Donald Trump

Sreda, 18. 5. 2016, 18.16

6 let, 7 mesecev

Milijarder Trump premalo bogat, da bi sam premagal Hillary

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

1

Donald Trump, Hillary Clinton | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kljub precejšnjemu osebnemu bogastvu je Donald Trump le moral priznati, da Bele hiše ne bo mogel osvojiti brez izdatne finančne pomoči drugih.

Ne potrebujem denarja drugih, se je pohvalil Trump, ko je lani napovedal predsedniško kandidaturo. Poudaril je, da bo sam financiral kampanjo in tako – v nasprotju s preostalimi kandidati – ne bo odvisen od lobistov in donatorjev.

Kako bogat je Trump, ni povsem jasno – sam je v izjavi, da je Zvezni volilni komisiji (FEC) prijavil 557 milijonov dolarjev dohodka v letu 2015, ponovil, da ima deset milijard, Forbes pa ocenjuje, da ima 4,5 milijarde dolarjev. Med primarnimi volitvami je – tudi zahvaljujoč ogromni medijski pokritosti, zaradi katere mu ni bilo treba plačevati dragih oglasov – porabil okoli 51 milijonov dolarjev (zbral je le okoli dva milijona več, kot je že porabil), kar je precej manj od njegovih tekmecev. Jeb Bush je za kampanjo porabil 138 milijonov (122 milijonov evrov), Ted Cruz 112 milijonov (99 milijonov evrov), Marco Rubio pa 111 milijonov dolarjev (98 milijonov evrov). Neuspešni republikanski kandidati so skupaj za izvolitev porabili 583 milijonov dolarjev (517 milijonov evrov).

Politična igra milijonov

Med demokrati je Hillary Clinton do zdaj porabila okoli 183 milijone dolarjev (162 milijonov evrov), skupaj s PAC-i (političnimi odbori) pa zbrala 280 milijonov dolarjev (248 milijonov evrov). Bernard Sanders je zbral 182,8 milijona dolarjev (162 milijonov evrov), porabil pa 165 milijonov dolarjev (146 milijonov evrov).

Obama je za ponovno izvolitev pred štirimi leti porabil vrtoglavih 639 milijonov evrov. | Foto: Reuters Obama je za ponovno izvolitev pred štirimi leti porabil vrtoglavih 639 milijonov evrov. Foto: Reuters

Leta 2012 je Barack Obama za ponovno izvolitev porabil 721 milijonov dolarjev (639 milijonov evrov), Mitt Romney pa 449 milijonov dolarjev (398 milijonov evrov). Letošnja kampanja naj bi bila še dražja. Skupaj so v dozdajšnji tekmi kandidati zbrali 720 milijonov dolarjev (638 milijonov evrov), politični odbori, ki jih podpirajo, pa 446 milijonov dolarjev.

Denar združil Trumpa in republikance

Zdaj, ko so primarne volitve za Trumpa le še stvar formalnosti, se je že osredotočil na glavni boj za Belo hišo proti Clintonovi in volitve. Volitve so nekaj povsem drugega kot primarne volitve. Trump je v torek z vodstvom republikanske stranke – ta se bolj ali manj že zgrinja okoli svojega edinega preostalega kandidata za strankino predsedniško nominacijo – podpisal sporazum o skupnem zbiranju denarja za svojo kampanjo in druge republikanske kampanje po ZDA. Sporazum omogoča, da bodo Trumpu posamezniki lahko napisali ček v višini do 449.400 dolarjev oziroma 398.620 evrov (uradno za odbor, ki so ga poimenovali Trump Zmaga), kar je precej več od 2.700 dolarjev (2.395 evrov), kolikor jih sme sprejeti posamezni kandidat. To pomeni tudi, da se lahko Trump osredotoči na snubljenje posameznih bogatih morebitnih donatorjev in ne na širše množice.

Trump potrebuje le še 66 delegatov, da bo tudi uradno postal republikanski kandidat za predsednika ZDA: | Foto: Reuters Trump potrebuje le še 66 delegatov, da bo tudi uradno postal republikanski kandidat za predsednika ZDA: Foto: Reuters

Za volilno kampanjo bo Trump potreboval ekipo na terenu (prostovoljci hodijo od hiše do hiše ali pa kličejo po telefonu in skušajo ljudi navdušiti za posameznega kandidata) in PAC-e, politične odbore, ki za kandidata zbirajo denar od donatorjev in financirajo plačane oglase. Volitve so osredotočene na vso državo, ne na posamezne zvezne države kot primarne volitve in so nekaj povsem drugega tudi, kar zadeva finance.

Trump še brez omrežja na terenu

Večina denarja, ki ga je Clintonova do zdaj porabila za kampanjo, je bila porabljena za vzpostavitev mreže prostovoljcev in aktivistov, ki jo bo lahko uporabila tudi v boju proti republikanskemu tekmecu. Poleg tega ima Clintonova še okoli 70 milijonov dolarjev (62 milijonov evrov) nabranega denarja. Trump mora takšno omrežje šele vzpostaviti.

Trump je ugotovil, da brez denarja PAC-ov in donatorjev ne bo mogel voditi kampanje proti Clintonovi. Kako bo to pojasnil svojim podpornikom, ki se nad njim navdušujejo tudi zato, ker je bogat, zaradi česar ga ne morejo premamiti lobisti? Med volilno kampanjo se tudi ne bo mogel več zanašati na to, da bo deležen levjega deleža medijske pozornosti, saj mu bo nasproti stala le ena kandidatka, ne šop pretežno nezanimivih tekmecev. Sam je že napovedal, da bo takoj začel zbirati denar pri donatorjih. Vprašanje je, kako uspešen bo pri tem.

Kocha Trumpu svojega denarja ne dasta

Adelson je za bratoma Koch drugi največji donator republiksnki stranki. | Foto: Reuters Adelson je za bratoma Koch drugi največji donator republiksnki stranki. Foto: Reuters

Dva donatorja, ki sta bila pripravljena za republikanskega predsedniškega kandidata dati na stotine milijonov dolarjev, sta si premislila. Namesto predsedniškemu kandidatu bosta brata Charles in David Koch, dva izmed politično najvplivnejših milijarderjev v ZDA, denar raje dala republikancem, ki se potegujejo za kongres. Številni donatorji republikanske stranke so med primarnimi volitvami dali na stotine milijonov, da bi porazili Trumpa, zato je vprašanje, ali bodo zdaj odprli svoje denarnice, da bi ga podprli.

Je pa v nasprotju z bratoma Koch Trumpu precej bolj naklonjen drugi največji donator republikanski stranki. Milijarder Sheldon Adelson je pripravljen za izvolitev Trumpa nameniti sto milijonov dolarjev (89 milijonov evrov). Adelson, čigar premoženje je ocenjeno na 26 milijard dolarjev (23 milijard evrov) in ki je tesen prijatelj izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, je v preteklih kampanjah svojo finančno injekcijo pogojeval s podporo konservativnemu sionizmu.

Ne spreglejte