Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 8. 2019,
16.46

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

1

Natisni članek

migrantska kriza italija ladja migranti

Torek, 20. 8. 2019, 16.46

4 leta, 8 mesecev

Italijanski tožilec odredil izkrcanje migrantov z ladje Open Arms Migranti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

1

ladja open arms | Foto Reuters

Foto: Reuters

Italijanski tožilec je danes odredil takojšnje izkrcanje vseh migrantov s španske humanitarne ladje Open Arms, ki čaka pred italijanskim otokom Lampedusa na dovoljenje za izkrcanje. Odredbo je zaradi težkih razmer na ladji po skoraj treh tednih na morju izdal vodja tožilstva v Agrigentu Luigi Patronaggio, potem ko je danes obiskal ladjo.

Open Arms
Novice Open Arms bi migrante v Španijo prepeljala z letalom

S humanitarne ladje Open Arms z okoli stotimi migranti, ki želi pristati na italijanskem otoku Lampedusa, je danes znova poskušalo pobegniti več migrantov. Najmanj 17 jih je skočilo z ladje v morje in ooskušalo preplavati okoli 700 metrov do Lampeduse. A italijanska obalna straža jih je prestregla in vrnila na ladjo.

Z ladje, ki že skoraj tri tedne čaka na pristanek na Lampedusi, že nekaj dni opozarjajo na nevzdržne razmere med migranti, ki so že zelo nemirni. Kapitan je opozoril, da že težko vzdržujejo mir na krovu. Najprej se je v morje vrgel eden od migrantov, v naslednjih urah pa še drugi. Vse so iz morja pobrala plovila italijanske obalne straže, še preden so dosegli obalo.

Ladja kot "plavajoče koncentracijsko taborišče"

Eden od migrantov se je uprl vrnitvi na ladjo Open Arms. Zaradi neprimernega vedenja so ga nato odpeljali na Lampeduso. Preostale so vrnili na ladjo, a so znova poskakali v morje. Podoben podvig je že v nedeljo poskušala četverica migrantov, a so jih prav tako prestregli in vrnili na ladjo.

Na ladji Open Arms, ki zaradi odloka italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija ne more vpluti na Lampeduso, naj bi bilo po zadnjih podatkih 98 migrantov. V ponedeljek zvečer so jih iz zdravstvenih razlogov izkrcali še devet.

ladja open arms | Foto: Reuters Foto: Reuters

Italijanski državni tožilec Luigi Patronaggio je opozoril, da je na ladji "eksplozivna situacija". Zavzel se je za to, da se zagotovi varnost vseh ljudi na ladji, zato je odredil preventivni sodni zaseg ladje, ko bo prispela v italijansko pristanišče. Migrante naj bi izkrcali že v noči na sredo, a morajo pred tem urediti še nekatere podrobnosti.

Patronaggio je zaseg ladje odredil v okviru preiskave zaradi suma ugrabitve in zavračanja spoštovanja ukazov, ki je uperjena proti notranjemu ministru Salviniju. Ta vplutja ladji ni dovolil, čeprav je šest članic EU izrazilo pripravljenost sprejeti migrante z ladje.

Vodji skrajno desne Lige naj bi grozila obtožba zaradi zlorabe pooblastil, ker reševalni ladji ni zagotovil ustreznih zdravstvenih in varnostnih pogojev. Salvini je sicer že sporočil, da ga ni mogoče prestrašiti s pritožbami in sojenji. 

Tudi župan Lampeduse Salvatore Martello, ki je v ponedeljek zvečer celo obiskal ladjo, je izrazil zaskrbljenost. "Ljudje na ladji so obupani. Mnogi so bili v zaporih v Libiji deležni mučenja," je dejal. Župan Palerma Leoluca Orlando pa je ladjo Open Arms označil celo za "plavajoče koncentracijsko taborišče".

Open Arms
Novice Italija dovolila izkrcanje mladoletnih migrantov z ladje Open Arms

Španska ministrica Salvinija obtožila, da mu ni mar za življenja ljudi

Nekaj ur pred tem je Španija danes proti ladji napotila svojo vojaško ladjo Audaz, s katero naj bi migrante prepeljali v Španijo. Do Lampeduse naj bi ladja potrebovala tri dni. Z ladje španske humanitarne organizacije sicer že nekaj dni opozarjajo na nevzdržne razmere med migranti, ki so že zelo nemirni. 

ladja open arms | Foto: Reuters Foto: Reuters

Španska obrambna ministrica Margarita Robles je opozorila še, da ob takšni humanitarni krizi na krovu ladje ne bi smel nihče gledati stran. Salvinija je tudi obtožila, da mu ni mar za človeška življenja, ampak le za lasten predvolilni boj.

Open Arms
Novice Z ladje Open Arms zaradi zdravstvenih težav evakuirali več migrantov
Ne spreglejte