Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 2. 2019,
15.05

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

brexit glasovanje Theresa May

Torek, 26. 2. 2019, 15.05

5 let, 1 mesec

Se bo brexit zamaknil: Mayeva dopušča to možnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
Theresa May | Pred britanskim parlamentom je nekaj pomembnih glasovanj. | Foto Reuters

Pred britanskim parlamentom je nekaj pomembnih glasovanj.

Foto: Reuters

Britanska premierka Theresa May je v današnjem nagovoru v poslanski zbornici poudarila, da bo britanskemu parlamentu dovolila, da glasuje o preložitvi izstopa iz EU, če bodo poslanci zavrnili ločitveni sporazum z EU in možnost brexita brez dogovora.

Kot je dejala, bodo poslanci o spremenjenem ločitvenem sporazumu z EU glasovali do 12. marca. Če ga bodo zavrnili, tako kot sredi januarja, bodo 13. marca glasovali o brexitu brez dogovora.

Če bodo zavrnili obe možnosti, bo vlada po besedah premierke 14. marca predlagala glasovanje o "kratkem in omejenem podaljšanju" brexita. Mayeva je dodala, da je podaljšanje smiselno kvečjemu do konca junija, sicer bi bile v državi potrebne volitve v Evropski parlament.

Sama ni naklonjena podaljšanju

Theresa May in Jean-Claude Juncker | Foto: Reuters Foto: Reuters Poudarila je sicer, da ni naklonjena podaljšanju roka za izstop. Poudarila je še, da s podaljšanjem ne bi izključili možnosti brexita brez dogovora.

Po njenih besedah bi se morali osredotočiti na to, da Združeno kraljestvo zapusti EU 29. marca z dogovorom. Poslanska zbornica je januarja ločitveni dogovor z EU zavrnila, za glavno sporno točko pa velja tako imenovano irsko varovalo.

Mayeva je danes povedala, da je s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem imela konstruktivno srečanje o mogočih spremembah irskega varovala, ki bi bile sprejemljive tudi za poslansko zbornico. Dejala je še, da je stališče Združenega kraljestva pojasnila voditeljem vseh držav članic EU. Dodala je, da sta se Velika Britanija in EU dogovorili o oblikovanju skupne delovne skupine, ki bi poskušala zagotoviti, da med Irsko in Severno Irsko ne bo potrebna trda meja.

V nagovoru poslancem je bila premierka tudi kritična do vodje opozicijskih laburistov Jeremyja Corbyna, ker si je premislil in zdaj dopušča možnost drugega referenduma o brexitu.

Ne spreglejte