Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 4. 2017,
7.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

13

Natisni članek

bomba napad Islamska država Donald Trump Afganistan

Petek, 14. 4. 2017, 7.50

6 let, 6 mesecev

"Mati vseh bomb" ubila 36 teroristov Islamske države

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

13

Islamska država | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriška vojska je na objekt skrajne skupine Islamska država (IS) v Afganistanu odvrgla največjo nejedrsko bombo do zdaj. Po zadnjih podatkih je v napadu umrlo 36 teroristov Islamske države, predsednik ZDA Donald Trump pa ni hotel razkriti, ali je izdal ukaz za napad.

Bomba z 11 tonsko močjo eksploziva je zadela podzemni kompleks v provinci Nangarhar. Zaradi svoje velikosti je znana tudi kot "mati vseh bomb". Gre namreč za veliko konvencionalno, nejedrsko bombo, ki jo je za ameriško vojsko razvil Albert L. Weimorts. 

Poveljnik ameriških sil v Afganistanu, general John Nicholson, je v izjavi za javnost sporočil, da je bil včerajšnji napad namenjen zmanjšanju števila morebitnih žrtev med Američani in afganistanskimi vladnimi silami ter povečanju uničenja borcev in zmogljivosti IS, poroča STA.

ZDA so objavile, kako so odvrgle bombo:

"Včerajšnji napad je lahko jasno opozorilo, da ZDA Afganistana niso pripravljene izpustiti iz rok." | Foto: Bojan Puhek "Včerajšnji napad je lahko jasno opozorilo, da ZDA Afganistana niso pripravljene izpustiti iz rok." Foto: Bojan Puhek Boštjan Perne, nekdanji direktor obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo: Pri uporabi tako močnih konvencionalnih orožij gre vedno tudi za močno politično sporočilo. Včerajšnji napad je lahko jasno opozorilo, da ZDA Afganistana niso pripravljene izpustiti iz rok. Mislim, da hoče Donald Trump svetu sporočiti, da prihaja po Obamovih obljubah o umaknitvi Amerike iz Afganistana nova, odločnejša politika.

V zadnjem času smo bili priča številnim pomislekom o povezavi Rusije in Kitajske s skrajno islamistično skupino, zato bi bil ta napad lahko tudi opozorilo vsem akterjem, ki se želijo še naprej vpletati v afganistansko krizo.

Hkrati ni zanemarljivo dejstvo, da je bil na afganistanskih tleh pred kratkim ubit pripadnik ameriške specialne enote. Včerajšnji napad je ponovno opozorilo za napadalce. "Mati vseh bomb" daje jasen znak, kako bodo Američani delovali v prihodnosti.

"Moja naloga je, da odobrim delovanje vojske, in vsi natančno vedo, kaj se je zgodilo," je na vprašanje, ali je izdal ukaz za napad, odgovoril Donald Trump. Misijo je označil za zelo uspešno.

Massive Ordnance Air Blast v dolžino meri devet metrov. | Foto: Reuters Massive Ordnance Air Blast v dolžino meri devet metrov. Foto: Reuters

Dodal je, da ne ve, ali je ta bomba poslala kakšno sporočilo Severni Koreji, in pohvalil kitajskega predsednika Ši Džinpinga, ki trdo dela za mirno rešitev težav v tej državi.

Pentagonov tiskovni predstavnik Adam Stump je včeraj še pojasnil, da gre za prvo uporabo omenjene bombe v spopadih. ZDA naj bi sicer imele okoli 15 tovrstnih bomb.

Največja nejedrska bomba tehta skoraj deset ton, s svojimi 11 tonami eksploziva pa lahko uniči tudi do devet stanovanjskih kompleksov. Bomba meri v dolžino devet metrov, njen premer pa je en meter. V Nangarharju je "mati" uničila 300 metrov dolg podzemni rov, tla pa so se tresla kot ob potresu. Ljudje so zaradi udarnega vala eksplozije padali v nezavest, posledice so čutili tudi v sedem kilometrov oddaljeni vasi, kjer priče poročajo o razbitem steklu, so zapisali na STA.

V spodnjem videu si lahko ogledate testiranje omenjene bombe iz leta 2003:

 

Ne spreglejte