Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 4. 2017,
18.39

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

1

Natisni članek

Rex Tillerson Vladimir Putin

Sreda, 12. 4. 2017, 18.39

6 let, 7 mesecev

Putin: Odnosi med Rusijo in ZDA so slabši, odkar je Trump predsednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

1

Vladimir Putin | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes sprejel ameriškega državnega sekretarja Rexa Tillersona, so sporočili iz Kremlja. Tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je povedal, da je Putin sprejel Tillersona skupaj z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom.

Putin in Tillerson se srečujeta po tem, ko je Kremelj še v ponedeljek trdil, da srečanje ni predvideno. Glavna tema pogovorov je bil konflikt v Siriji. Rusija in ZDA vztrajata na nasprotnih bregovih, kar zadeva usodo sirskega predsednika Bašarja al Asada, spor pa se je še zaostril po nedavnem napadu s kemičnim orožjem v Siriji, ki so ga ZDA kaznovale z raketiranjem sirskega vojaškega letališča.

Trump: Odnosi med Rusijo in ZDA so slabši, odkar je Trump predsednik

Rusija je ameriški napad ostro obsodila, Putin pa je pred današnjim srečanjem zunanjih ministrov priznal, da so se odnosi med Washingtonom in Moskvo poslabšali, odkar je oblast prevzel Donald Trump. "Lahko bi rekli, da se stopnja zaupanja v naših delovnih odnosih, predvsem na vojaškem področju, ni izboljšala, celo nasprotno, poslabšala se je," je dejal Putin v pogovoru za televizijo Mir.

Tillerson: Majhno zaupanje med ZDA in Rusijo

Tillerson je po pogovorih z Lavrovom izjavil, da je med ZDA in Rusijo nizka raven zaupanja. "Dve najmočnejši jedrski sili na svetu ne moreta imeti takšnih odnosov," je dejal.

Lavrov je dejal, da je Moskva pripravljena na dialog z Washingtonom kljub napetim odnosom med državama. "Kljub množini obstoječih problemov (...) obstajajo znatne možnosti za skupno delo," je izjavil ruski zunanji minister. "Rusija je odprta za dialog z ZDA na različnih področjih, ne samo za dialog, ampak tudi za skupno ukrepanje za doseganje rezultatov na področjih, kjer se to sklada z interesi obeh držav," je dodal.

Zatrdil je tudi, da sta Moskva in Washington zavezana boju proti terorizmu. "Potrdili smo skupen namen vodenja brezkompromisnega boja proti mednarodnemu terorizmu," je izjavil Lavrov.

Dejal je, da je Moskva pripravljena obnoviti dogovor z Washingtonom o izogibanju incidentov v sirskem zračnem prostoru, kjer obe državi izvajata letalske napade. Rusija je dogovor preklicala po ameriškem raketnem napadu na sirsko vojaško letališče minuli petek. Lavrov je dejal, da se strani še vedno razhajata glede ocene domnevnega napada s kemičnim orožjem v Siriji, za katerega so ZDA obtožile sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov in ameriški državni sekretar Rex Tillerson | Foto: Reuters Ruski zunanji minister Sergej Lavrov in ameriški državni sekretar Rex Tillerson Foto: Reuters

Trump: Putin podpira osebo, ki je zares zlobna oseba

Medtem se je oglasil tudi ameriški predsednik Trump. "Odkrito rečeno, Putin podpira osebo, ki je zares zlobna oseba, in menim, da je to zelo slabo za Rusijo. Menim, da je to zelo slabo za človeštvo, to je zelo slabo za ta svet," je dejal Trump v pogovoru za Fox Business Network.

Ob tem je opozoril na Asadove napade s kemičnim orožjem, sodi bombami in druge napade na civiliste. "In če smo odkriti, vidite otroke brez rok, brez nog, brez obrazov. To je žival," je dejal.

Ne spreglejte