Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Ponedeljek,
2. 11. 2020,
22.58

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,44

48

Natisni članek

streljanje teroristični napad Dunaj

Ponedeljek, 2. 11. 2020, 22.58

3 leta, 5 mesecev

Teroristični napad na Dunaju

Marko z Dunaja: "Skrili smo se v klet. Punce pred menoj so jokale in klicale družino."

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,44

48

Dunaj | Policija je potrdila, da so se napadi zgodili na šestih mestih v centru Dunaja. | Foto Reuters

Policija je potrdila, da so se napadi zgodili na šestih mestih v centru Dunaja.

Foto: Reuters

"Sedeli smo v lokalu v centru, ko je prišla specialna enota avstrijske policije in nam naročila, naj tečemo in bežimo na varno mesto," nam je povedal Marko, ki je bil v trenutku, ko se je začel teroristični napad na Dunaju, s prijatelji ravno v središču dogajanja. Skupaj s še 25 drugimi ljudmi so se skrili v klet restavracije, stražila jih je policija. Šele po uri in pol so jih spustili ven. "Punce pred menoj so jokale, klicale družino," nam je sporočil Marko, ki je po rodu iz Srbije in živi na Dunaju, v središču dogajanja pa je bila tudi Slovenka s svojim partnerjem.

"Pobegnili smo v restavracijo in se skupaj s še 25 ljudmi skrili v klet. Specialna enota je čakala pred lokalom s puškami v rokah in nam naročila, naj za nobeno ceno ne pridemo ven," nam je o tem, kako je teroristični napad doživel sam, povedal Marko.

"Punce pred menoj so jokale, klicale družino"

"Tekli smo, a so bile noge kot odrezane. Nismo niti vedeli, kam naj gremo in kaj vse nas čaka. Punce pred menoj so jokale, klicale družino. V lokalu smo čakali uro in pol, preden nas je policija spustila ven in nam dejala, naj gremo domov," je še povedal Marko, ki je bil v času napada v centru mesta, kjer se je odvijala tragedija.

Še vedno je pretresen, a vesel, da se jim ni nič zgodilo.

streljanje napad Dunaj
Novice Teroristični napad na Dunaju: več žrtev, zajeti talci

Slovenka v središču dogajanja: maske niso moj problem, če potrebujem zaščitni jopič

V središču dogajanja je bila tudi Slovenka Blanka Kapus Passecker, ki je bila še nekaj čez polnoč skupaj z drugimi gosti v eni od restavracij in čakala na nadaljnja navodila.

"Ker so se nam ob polnoči obetale spremembe, med drugim zaprtje ponudbe gastronomije, sva se odločila, da greva v mesto, v najin lokal. Brez vednosti o tem, kaj se dogaja, sva ob 20. uri korakala proti mestu z mislijo, da bova do 23. ure doma zaradi najinih kužkov. Nato pa streljanje, policija, sirene, mesto zaprto. Mrtvi ljudje, vračanje teroristov, napad pred sinagogo ... TV prenos v živo ... Nihče ne sme zapustiti lokala. Panika na ulicah, ne smemo in ne moremo domov. Slišimo streljanje, slišimo sirene," nam je situacijo opisala Slovenka, ki bi sicer morala do svojega doma prav mimo ene od lokacij streljanja - hotela Hilton.

"Maske niso moj problem, če potrebujem zaščitni jopič. Vzeli so mi moje mesto, me spremenili v enem samem večeru," nam je svoje občutke opisala Kapus Passeckerjeva, ki je svoj zapis o situaciji delila tudi na Facebooku in svojim prijateljem na ta način sporočila, da je z njo vse v redu.

Ko sta se s partnerjem le opogumila in se odpravila proti domu, je še zapisala: "Nad nama helikopterji, policija povsod. Upava, da prideva čez Ringstrasse in Schwarzenbergplatz. Če prideva čez, obvestiva še ostale. Postali smo ljudje, izmenjali smo si številke. Nihče ne upa uporabiti javnega prometa. Stay safe je naš glasen pozdrav na ulicah. In ne zaradi korone!"

Napad na šestih mestih v centru Dunaja

Policija je potrdila, da so se napadi zgodili na šestih mestih v centru Dunaja, tudi pred sinagogo na ulici Seitenstettengasse v prvem dunajskem okrožju. Napadalci naj bi ubili najmanj eno osebo. Med ubitimi je tudi eden od napadalcev.

map dunaj | Foto: Google maps Foto: Google maps

Ne spreglejte