Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Sreda,
29. 3. 2017,
17.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

brexit Škotska Velika Britanija Slovenci v tujini Evropska unija

Sreda, 29. 3. 2017, 17.48

6 let, 6 mesecev

"Ko med Škoti beseda nanese na brexit, postane zelo vroče"

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
Klara Hofer | Foto Osebni arhiv

Foto: Osebni arhiv

Življenje na Škotskem se zaradi brexita ni bistveno spremenilo, so pa Škoti zaradi tega le še korak dlje od Združenega kraljestva, pravi slovenska študentka na univerzi v Glasgowu, ki pričakuje, da se bodo Škoti tokrat odločili za samostojno pot.

Britanska premierka Tehresa May je podpisala pismo, s katerim je sprožila postopek izstopa Združenega kraljestva iz Evropske unije, za katerega so se Britanci izrekli na lanskem referendumu. Le dan pred tem pa je škotski parlament ravno zaradi brexita podprl nov referendum o samostojnosti Škotske.

O tem, kakšno je razpoloženje na Škotskem, smo se pogovarjali s slovensko študentko v Glasgowu.


Preberite tudi:


Škoti so se počutili izigrane

"Škoti so se po prvem referendumu (septembra 2014, op. a.), ko pot za samostojnost ni bila izglasovana, počutili precej izigrane, saj jim je takrat London obljubljal, da bo, če ostanejo, zanje več glasu, a prav brexit je pokazal nasprotno. Mislim, da bo tokrat drugače," meni Klara Hofer, ki že četrto leto študira na univerzi v Glasgowu.

Kot pravi, večina Škotov, predvsem v večjih mestih, izstopa Velike Britanije iz Evropske unije ne podpira, kar je pokazal tudi lanski referendum, na katerem se je večina Škotov izrekla, da ostanejo del povezave.

Glasgow je bil eden izmed redkih mest, ki je 18. septembra 2014 večinsko glasoval za samostojnost, Klara pa še danes po oknih opaža znamenite napise "Yes!".  | Foto: Reuters Glasgow je bil eden izmed redkih mest, ki je 18. septembra 2014 večinsko glasoval za samostojnost, Klara pa še danes po oknih opaža znamenite napise "Yes!". Foto: Reuters

Brexit jih je le še bolj oddaljil od Londona

"Škoti, vsaj v mestih, kot sta Glasgow in Edinburg, so po lanskem referendumu le še bolj odprti in želijo pokazati svojo drugačnost in distanciranost od Angležev. Na naši fakulteti je bilo več protestov proti brexitu in izražanj, da so tujci dobrodošli," razlaga Klara. 

Zato pričakuje, da se bodo na naslednjem referendumu o samostojnosti izrekli za odcepitev od Anglije. Po njeni oceni so povsem sposobni voditi svojo državo.

"Načeloma sem bila že pri prvem referendumu za to, da se osamosvojijo. Z brexitom je osamosvojitev ostala edina možnost, da dobijo dostop do EU, poleg tega se narod precej razlikuje od Angležev, morda je to končno priložnost, da je slišan tudi njihov glas," meni Klara. Malo za šalo, malo zares pa bi tudi rada videla, da bi Williamu Wallaceu končno uspelo v boju za samostojnost.

Brexit je pod vprašaj postavil Klarin študentski status. | Foto: Osebni arhiv Brexit je pod vprašaj postavil Klarin študentski status. Foto: Osebni arhiv Brexit pod vprašaj postavil njen študentski status

Klara pravi, da se življenje na Škotskem zaradi brexita ni spremenilo, če beseda nanese na to temo, pa postane zelo vroče in pestro.

Je pa brexit njej in drugim študentom iz EU povzročil tudi nekaj skrbi, saj je pod vprašaj postavil njeno šolnino. Na Škotskem je študentom iz EU ni treba plačevati, to pa bi se z izstopom lahko spremenilo.

Zanjo, ki v kratkem končuje štiriletni študij, to zdaj ni več težava, pravi tudi, da so na univerzi že zagotovili, da težav ne bo niti za študente, ki se bodo vpisovali v študijskem letu 2018/2019.

Po končanem študiju Klara Veliko Britanijo zapušča, a ne zaradi kakršnihkoli političnih sprememb, temveč je to odločitev sprejela že pred začetkom študija.

Ne spreglejte