Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 12. 2007,
9.33

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 28. 12. 2007, 9.33

8 let, 1 mesec

Kitajska ob obisku Fukude o boljših odnosih z Japonsko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Potem, ko je japonski premier Jasuo Fukuda v četrtek začel štiridnevni obisk na Kitajskem, se je sestal s kitajskim kolegom Wen Jiabaom.

Slednji je ob začetku srečanja izjavil, da sta Japonska in Kitajska zgradili solidne delovne stike, medtem ko so odnosi vstopili v "pomembno fazo izboljšanja in razvoja". Kljub temu pa premieroma ni uspelo doseči dogovora glede ozemeljskega spora v Vzhodnokitajskem morju. Rešitve glede ozemeljskega spora še ni na vidiku Fukuda in Wen sta sicer na srečanju izrazila voljo za čimprejšnjo rešitev ozemeljskega spora zaradi najdišč surovin v Vzhodnokitajskem morju. A po navedbah visokega japonskega predstavnika bodo pogajanja o tem vprašanju še dolgotrajna, tako da rešitve še ni na vidiku. Fukuda je sicer pred odhodom iz Tokia izrazil upanje, da bi lahko med njegovim obiskom dosegli preboj pri tem vprašanju, kar pa se ni zgodilo, čeprav so diplomati obeh državo minulo noč nadaljevali pogajanja.

Premiera zadovoljna nad otoplitvijo odnosov

Premiera sta na drugi strani izrazila zadovoljstvo nad otoplitvijo odnosov med državama. "Premier Fukuda je dejal, da so odnosi med Japonsko in Kitajsko v pomladi. S tem se popolnoma strinjam," je med drugim dejal Wen.

Fukuda pa je po pogovorih z Wenom izjavil, da "v dolgi zgodovini naših odnosov še ni bilo trenutka, ko bi imeli Japonska in Kitajska več vpliva ali odgovornosti v Aziji in svetu. Ob napredovanju se soočamo z velikimi izzivi". Japonska je tako pozvala Kitajsko, naj izkoristi svoj naraščajoči vpliv pri ključnih vprašanjih, kot so podnebne spremembe.

Dogovor o sodelovanju v boju proti podnebnim spremembam

Japonska in Kitajska sta ob obisku Wena podpisali dogovor o promociji znanstvenega in tehnološkega sodelovanja v boju proti podnebnim spremembam. Dogovor predvideva povabilo 50 mladih kitajskih znanstvenikov na Japonsko vsako leto v obdobju prihodnjih štirih let, ki se bodo izobraževali o boju proti podnebnim spremembam.

Državi sta podpisali tudi memorandum o povečanju izmenjave mladih in sporazum o skupnem študijskem projektu za razvoj magnetne jedrske fizije. Japonska si namreč Kitajski želi pomagati zajeziti onesnaževanje okolje, ki ga vedno bolj občutijo tudi na Japonskem.

Hu Jintao bo spomladi 2008 obiskal Japonsko

Fukuda se je z Wenom pogovarjal še o Severni Koreji. Premiera sta skupaj tudi obsodila četrtkov uboj nekdanje pakistanske premierke Benazir Buto. Na novinarski konferenci premierov so tudi sporočili, da bo kitajski predsednik Hu Jintao spomladi prihodnje leto obiskal Japonsko. Hu bo sicer tudi sprejel Fukudo med obiskom na Kitajskem.

Fukuda nadaljuje politiko Abeja Japonski premier z obiskom na Kitajskem nadaljuje politiko predhodnika Šinza Abeja, ki je z obiskom te države pred 15 meseci, le nekaj dni po prevzemu dolžnosti, prebil diplomatski led med državama. Peking je namreč med letoma 2001 in 2006, ko je bil na čelu japonske vlade Džuničiro Koizumi, zaradi obiskov slednjega v svetišču Jasukuni, kjer so pokopani tudi vojni zločinci, pretrgal diplomatske stike na visoki ravni.

Ne spreglejte