Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 11. 2009,
19.15

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 10. 11. 2009, 19.15

8 let, 1 mesec

Kalašnikov ob 90. rojstnem dnevu srečen človek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Snovalec legendarne ruske puške je svoj 90. rojstni dan obeležil z branjem poezije. Poudaril je, da ni nikoli ciljal na to, da bi puška postala eno najbolj priljubljenih orožij v konfliktih po svetu.

"Ustvaril sem orožje, da bi branil meje domovine. Ni moja krivda, da so jo včasih uporabili, kjer je ne bi smeli. To je krivda politikov," je dodal Mihail Kalašnikov na slovesnosti v Kremlju, na kateri mu je ruski predsednik Dmitrij Medvedjev podelil visoko državno odlikovanje "Heroj Rusije". "Kalašnikov je znamka, ki pri vsakem Rusu izzove ponos" Kot je ob tem izpostavil Medvedjev, velja puška AK-47 za briljanten primer ruskega orožja in nacionalno znamko, ki pri vsakem državljanu izzove ponos.

Kalašnikov je avtor šestih knjig poezije Slovesnost je minila tudi ob pranju poezije slavljenca. Kalašnikov se namreč amatersko ukvarja tudi s poezijo in je avtor šestih knjig. "Pisal sem poezijo v svoji mladosti in ljudje so menili, da bom postal pesnik. Vendar pa nisem. Obstaja veliko slabih pesnikov brez mene. Šel sem po drugi poti," je pristavil.

Slavljencu sta se poklonila celo kozmonavta na ISS Da gre za resnično legendarno osebnost, je izpostavil ruski premier Vladimir Putin, 90-letnemu Kalašnikovu pa so se poklonili tudi na ruski državni televiziji in celo ruska kozmonavta na Mednarodni vesoljski postaji (ISS).

"Vaše ime, kakor tudi ime prvega kozmonavta Jurija Gagarina, je postalo simbol naše države v 20. stoletju," je v video sporočilu menil član posadke ISS, kozmonavt Maksim Surajev.

Kalašnikov velja za narodnega heroja za snovanje AK-47, katere ime se nanaša na avtomatsko puško in letnico, ko jo je njen avtor ustvaril.

Po svetu prodali več kot sto milijonov kalašnikovk Doslej so po svetu prodali več kot sto milijonov kalašnikovk, ki jih še vedno uporabljajo borci na številnih vojnih območjih, kot na primer v Iraku, Afganistanu in Somaliji.

Ne spreglejte