Andreja Lončar

Četrtek,
6. 7. 2017,
16.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,33

18

Natisni članek

Donald Trump Borut Pahor Kolinda Grabar-Kitarović arbitraža

Četrtek, 6. 7. 2017, 16.00

6 let, 7 mesecev

Kako uspešno sta Pahor in Grabar-Kitarovićeva iskala arbitražne zaveznike? #foto

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,33

18

Pobuda treh morij | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je bil kot poseben gost v središču pozornosti na srečanju Pobude treh morij v Varšavi na Poljskem. Med drugim je sprejel vabilo slovenskega predsednika Boruta Pahorja za obisk v Sloveniji, hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović pa se mu je zahvalila za stališče ZDA do arbitraže.

Pobuda treh morij povezuje Litvo, Latvijo, Estonijo, Poljsko, Češko, Slovaško, Madžarsko, Avstrijo, Hrvaško, Slovenijo, Romunijo in Bolgarijo, ki so se danes srečale drugič. Lani je potekalo prvo srečanje v Dubrovniku.

Na srečanju, ki je namenjeno krepitvi trgovinskega, infrastrukturnega, energetskega in političnega sodelovanja na prostoru med Jadranskim, Baltskim in Črnim morjem, je Slovenijo zastopal predsednik Borut Pahor.

Poseben gost, ameriški predsednik Donald Trump, je na dogodku poudaril, da je ta regija zanj posebna, saj "kot veste, moja žena prihaja iz Slovenije". Ob tem je pogled usmeril k Pahorju in mu dejal: "Je tako? Govorila sva o tem."

Slovenija s pozivom ZDA: Stopite na stran mednarodnega prava

Dogodek je bil tako za slovensko kot tudi za hrvaško stran, ki jo je zastopala predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, ena prvih priložnosti za nabiranje diplomatskih "zaveznikov" pred začetkom implementacije arbitražne odločitve o meji med državama. 

Ali in kakšna stališča je na to temo slišal Pahor, za zdaj ni znano. V sporočilu za javnost tega niso omenjali, zato smo v njegov kabinet poslali vprašanje.

Kot je poročal 24ur.com, Pahorja danes spremlja diplomat Iztok Mirošič, ki bo v Varšavi ameriškemu zunanjemu ministru Rexu Tillersonu izročil posebno pismo s pozivom, da naj ZDA odločneje stopijo na stran mednarodnega prava.

Grabar-Kitarovićeva hvaležna Trumpu

Grabar-Kitarovićeva naj bi se na to temo pogovarjala s Trumpom. Po neuradnih podatkih, ki jih povzema STA, mu je povedala, da ceni stališče ZDA, da je vprašanje meje med Slovenijo in Hrvaško dvostransko vprašanje.

ZDA so Sloveniji in Hrvaški dale jasno vedeti, da se v sporu o meji ne postavljajo na nobeno stran. "Na vladah obeh držav, članic EU in zveze Nato, je, da rešita dvostranski spor, in verjamemo, da jima bo to uspelo," so po razsodbi arbitražnega sodišča, ki je določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško, sporočili z ameriškega veleposlaništva. Ob tem so obe strani pozvali, naj si prizadevata za čimprejšnjo rešitev.

Cerarjev državni sekretar Erik Kopač prevzema vodenje skupine za implementacijo arbitražne odločitve. | Foto: Bor Slana Cerarjev državni sekretar Erik Kopač prevzema vodenje skupine za implementacijo arbitražne odločitve. Foto: Bor Slana Vlada bo "hitela počasi"

Vlada Mira Cerarja je danes imenovala medresorsko koordinacijsko skupino za implementacijo sodbe arbitražnega sodišča. Vodil jo bo sekretar v Cerarjevem kabinetu Erik Kopač. Predsednik državnega zbora (DZ) Milan Brglez je pripravo zakonodajnih okvirov za udejanjanje arbitražne razsodbe napovedal za jesen, saj "je treba hiteti počasi".

V ospredju bo priprava pravnih temeljev za urejanje položaja ljudi, ki so ostali na Hrvaškem, je povedal. Na vprašanje, kdaj lahko slovenska policija začne izvajati jurisdikcijo v Piranskem zalivu, ni konkretno odgovoril. Po njegovih besedah se pri tem kot vedno združujeta pravni in politični trenutek. 

Slovenski predsednik Borut Pahor je Donalda Trumpa in njegovo ženo Melanio Trump povabil na obisk v Slovenijo. "Predsednik Trump je vabilo z naklonjenostjo sprejel," so sporočili iz predsednikovega urada. Kdaj naj bi prišel, za zdaj ni znano. | Foto: Reuters Slovenski predsednik Borut Pahor je Donalda Trumpa in njegovo ženo Melanio Trump povabil na obisk v Slovenijo. "Predsednik Trump je vabilo z naklonjenostjo sprejel," so sporočili iz predsednikovega urada. Kdaj naj bi prišel, za zdaj ni znano. Foto: Reuters

Hrvaška predsednica nasmejala navzoče

Ameriški predsednik Donald Trump je po poročanju portala Jutarnji.hr na srečanju med drugim poudaril, da lahko pobuda pripomore k tesnejšemu energetskemu povezovanju v regiji vzhodne in srednje Evrope, pri čemer naj bi posebej izpostavil terminal utekočinjenega zemeljskega plina (LNG) na hrvaškem otoku Krk (ta naj bi bil zgrajen leta 2020).

"Čestitam državam, da ste že začele ključne projekte, ki bodo odpravili ovire in omogočili lažje povezovanje v energetiki. Eden od teh projektov je terminal na Krku," je dejal Trump in se obrnil k hrvaški predsednici Kolindi Grabar-Kitarović z vprašanjem, ali pozna ta projekt. Grabar-Kitarovićeva je po poročanju portala Jutarnji.hr odgovorila: "Poznam, znam pa tudi izgovoriti njegovo ime." S tem je ošvrknila Trumpa zaradi nerodne izgovarjave besede Krk in poskrbela za smeh med navzočimi.

Ali sta Pahor in Trump spregovorila tudi o arbitraži, za zdaj ni znano. | Foto: Reuters Ali sta Pahor in Trump spregovorila tudi o arbitraži, za zdaj ni znano. Foto: Reuters