Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sobota,
14. 5. 2016,
13.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,33

2

Natisni članek

Hillary Clinton Donald Trump volitve v ZDA 2016

Sobota, 14. 5. 2016, 13.00

6 let, 7 mesecev

Kako lahko Donald Trump postane predsednik

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,33

2

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Razlogov, zakaj bo Donald Trump težko postal predsednik ZDA, je veliko, vendar Hillary Clinton še ne more odpirati šampanjca, saj je newyorški milijarder pripravljen na hud boj.

Kot kažejo nekatere zadnje ankete, Trump zmanjšuje zaostanek za Clintonovo, po nekaterih jo je celo že prehitel. Ankete pa razkrivajo še nekaj: Trump je eden najmanj priljubljenih predsedniških kandidatov, a tudi nekdanja prva dama po nepriljubljenosti ne zaostaja veliko. Milijarderju je nenaklonjenih okoli 65 odstotkov volivcev, Clintonovi nekaj manj kot 50 odstotkov.

Še pred pol leta se je morda zdelo, da se je Trump lotil podviga, ki meji na znanstveno fantastiko. Kljub hudemu odporu vodstva republikancev mu je uspelo, da se je dobra dva meseca pred konvencijo v Clevelandu znebil vseh tekmecev. "Trump je do zdaj opravil veliko delo. Izločil je 16 politikov, ki predstavljajo cvet republikanske stranke. Na drugi strani imamo Clintonovo, ki se počasi, mukotrpno prebija h končni nominaciji. Okoli ušes jo je večkrat celo 'dedek' Sanders. Trump je zmagal v ostri konkurenci, Clintonova počasi zmaguje, ker konkurence nima," dozdajšnjo pot do nominacije povzema Bogomil Ferfila, poznavalec ameriške politike, in poudarja, da Američani cenijo boj.

Nebelopolti volivci in ženske so glavna šibka točka Trumpa. | Foto: Reuters Nebelopolti volivci in ženske so glavna šibka točka Trumpa. Foto: Reuters


Glavni razlog za dozdajšnji uspeh Trumpa Ferfila vidi v "absolutni podpori medijev, in to ne prek plačanih oglasov, kar podira tezo, da je v ZDA pomemben samo denar. Mediji so ugotovili, da jim njegov politični resničnostni šov dviga gledanost. Primat Trumpa je neverjeten. Ocenjujejo, da je imel za dve milijardi dolarjev brezplačnega medijskega prostora oziroma 70 odstotkov celotnega medijskega prostora."

Trumpova drugačnost temelji na zabavljaštvu

Kampanjo za osvojitev republikanske predsedniške nominacije je Trump zastavil na podlagi svoje strategije, ki jo je zapisal že v knjigi v 90. letih prejšnjega stoletja, pravi Ferfila. "Zapisal je, da moraš biti drugačen od preostalih, če hočeš prodreti v medije. To zdaj v kampanji tudi počne. Z ugotovitvijo, da mora biti drugačen, in z izkušnjami, ki si jih je nabral v svojem resničnostnem šovu Vajenec, je izkoristil moto svoje drugačnosti. Ta je temeljila – tako kot resničnostni šovi – na zabavljaštvu, na sorazmerno nizki intelektualni ravni, ki je populistična, to pa je tisto, kar množice zanima," pravi profesor na FDV.

Ferfila meni, da Trumpa nikakor ne gre odpisati v boju za Belo hišo. | Foto: Klemen Korenjak Ferfila meni, da Trumpa nikakor ne gre odpisati v boju za Belo hišo. Foto: Klemen Korenjak

Nasprotno je Clintonova za medije nezanimiva. "Obupno se trudi in vpije, kramlja s poslušalci, a ji tudi to ne uspeva. Je zelo bistra ženska, delavna, vendar je političarka brez karizme. Jedro volitev je upanje. Volitve so danes neki nadomestek vere, Cerkve; ljudje upajo, da bo po volitvah čisto drugače," meni profesor. Ob tem poudarja, da Clintonova obljublja delo, kar pa je klasika washingtonske elite, s katero je Clintonova nepovratno povezana.

Napadi na Clintona

Medijska prevlada bo glavno orožje Trumpa tudi v nadaljevanju kampanje, ki bo izrazito negativna. Kadar omeni Clintonovo, Trump ne izpusti pridevnika "koruptivna". S tem izkorišča, kar ji očita Sanders in kar je splošno znano, in sicer da je s svojimi govori zlasti pred elitami z Wall Streeta, kjer je zaračunavala po 300 tisoč dolarjev za pol ure predavanja, obogatela. To ne povečuje njene priljubljenosti. Kot kaže, bo Trump na plano potegnil tudi neslavno obdobje para Clinton: njegovo prešuštvovanje z Monico Lewinsky. Zagotovo bo Trump nadaljeval nizke udarce, s katerimi je izločil že svoje republikanske tekmece, napoveduje Ferfila.

Trump že umirja svojo retoriko, sestavil je tudi solidno ekipo. | Foto: Reuters Trump že umirja svojo retoriko, sestavil je tudi solidno ekipo. Foto: Reuters

Clintonova bo po drugi strani uporabila strategijo, s katero bodo Trumpa poskušali predstaviti kot zabavljača, njo pa kot resno političarko. "Vprašanje je, kaj bodo volivci verjeli. On po drugi strani izpostavlja, kako mu je uspelo. Oče mu je zapustil 300 milijonov dolarjev, on pa je iz tega ustvaril okoli tri milijarde. Kakšno je njegovo premoženje, se ne ve, ker ni izpolnil nobene davčne napovedi, saj mu je ni treba. V Sloveniji je to minus, v ZDA plus," poudari Ferfila.

Kaj mora storiti Trump

Trumpova glavna volilna baza je t. i. jezen belopolti razred, ki se deloma čuti odrinjenega, prizadet je zaradi procesov globalizacije, nelegalnega priseljevanja, je pa sorazmerno številčen. Za Trumpa bo ključno, ali mu bo uspelo pridobiti večje zaupanje žensk in manjšin. Po mnenju Ferfile lahko to doseže s spremembo govoričenja o ženskah in manjšinah, kar se že dogaja, z izbiro podpredsednika in ključnih kadrov (če bo poudaril ženske in nebelopolte kadre, mu to lahko prinese glasove volivcev) ter z ekipo na terenu, meni Ferfila. Pomanjkanje zadnjega je glavna šibkost Trumpove kampanje: "V ZDA težko zmagaš na volitvah, če nimaš številčne ekipe prostovoljcev, ki hodijo od hiše do hiše ali kličejo in prepričujejo volivce. Te ekipe so zelo drage, zato se Trump in republikanci dogovarjajo, kako zbrati denar od glavnih donatorjev."

Kadar je Trump obdan s svojo družino, predvsem z ženo Melanio in hčerko Ivanko, so njegove izjave veliko bolj zmerne. | Foto: Reuters Kadar je Trump obdan s svojo družino, predvsem z ženo Melanio in hčerko Ivanko, so njegove izjave veliko bolj zmerne. Foto: Reuters

Vloga Billa in Melanie

Clintonova je poročena z nekdanjim predsednikom Billom Clintonom. Kakšno vlogo bi lahko odigral v volilni kampanji? "Bill je kot hudič nepriljubljen pri volivcih, ki se bolj nagibajo k republikancem. Svojo vlogo je odigral v predvolilni fazi, pomagal ji je zlasti pri prepričevanju demokratskih volivcev. Neka pomembna karta ne more biti," meni Ferfila, podobno pa meni o Trumpovi ženi, Slovenki Melanii: "Kaj dosti si z njo ne more pomagati, ukvarjala se je z drugimi stvarmi. Razen lepega nasmeha Melania drugega ne more prispevati."

Ne spreglejte