Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 1. 2024,
8.01

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

Natisni članek

zgodovina Asta Vrečko prestolnica kultura Bavarska

Sobota, 20. 1. 2024, 8.01

3 mesece, 1 teden

Kaj vse se skriva za alpsko pokrajino ob meji z Bavarsko?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41
Bavarska | Cilj EPK je "osvetliti tako pozitivne kot tudi negativne plati v celotni regiji," je povedala kustosinja programa Elisabeth Schweeger. | Foto Reuters

Cilj EPK je "osvetliti tako pozitivne kot tudi negativne plati v celotni regiji," je povedala kustosinja programa Elisabeth Schweeger.

Foto: Reuters

V avstrijskem Bad Ischlu bodo danes potekale slovesnosti ob odprtju Evropske prestolnice kulture (EPK). Bad Ischl je danes znan predvsem kot zdraviliško mestece, kjer sta poletja preživljala cesar Franc Jožef in cesarica Sisi, območje Salzkammergut, kjer leži, pa letno privabi več sto tisoč gostov z vsega sveta. Letos nosita laskavi naziv EPK.

Otvoritvenih slovesnosti se bosta udeležila tudi slovenska ministrica za kulturo Asta Vrečko z delegacijo ter župan Mestne občine Nova Gorica Samo Turel.

Odprtje EPK danes in v nedeljo v Bad Ischlu napovedujejo kot pravi spektakel. Nastopila bosta kantavtor Hubert von Goisern in tisočglavi zbor, zazvenelo bo jodlanje, eno izmed najstarejših komunikacijskih sredstev na območju Alp. Plesalka Doris Uhlich bo predstavila svoj legendarni Pudertanz. Nastopil bo tudi Tom Neuwirth, bolj znan kot zmagovalka tekmovanja za pesem Evrovizije Conchita Wurst.

Na današnjem sporedu je tudi opereta Eine Frau, die weiss, was sie will! Oscarja Strausa v režiji Barrie Kosky. Judovsko-avstrijski skladatelj je, kot piše na spletni strani EPK, z omenjeno opereto ustvaril mojstrovino, ki pooseblja operetni slog Weimarske republike, obenem pa odraža novo podobo žensk v tistem času. Skupaj z libretistom Alfredom Grünwaldom je ustvaril razburljivo delo, ki še dobrih sto let od nastanka vzbuja željo po življenju in ljubezni. V sklopu EPK jo bo izvedla berlinska Komische Oper.

Od masovnega turizma do bogate zgodovine

Po pisanju nemške tiskovne agencije dpa želijo Bad Ischl in še 22 občin gornje Avstrije in avstrijske Štajerske z več kot 300 projekti pokazati, kaj vse se skriva za alpsko pokrajino ob meji z Bavarsko – od množičnega turizma in posledic podnebnih sprememb do z nekaterimi zgodovinskimi dogodki obremenjene preteklosti. 

V regiji Salzkammergut že sedem tisoč let pridobivajo sol. Tradicijo bo na eni od razstav po pisanju dpa raziskoval kitajski umetnik Ai Weiwei. Več razstav bo posvečenih umetninam, ki so jih ukradli v času nacističnega režima in so jih med drugo svetovno vojno skrili v rudniku soli.

Na koncertih bo zazvenela tudi glasba Arnolda Schönberga, v mestecu Steinbach am Attersee bodo počastili avstrijskega pianista in skladatelja Friedricha Guldo, ki je več poletij preživel ob jezeru Attersee, v programu EPK je tudi druga simfonija Gustava Mahlerja, znana kot Vstajenje.

Dogodek, poimenovan Saltice – Pravljice soli in ledu, pa je na spletni strani EPK med vrhunci letošnjega leta opisan kot vizualno osupljiv glasbeno-gledališki projekt za otroke, ki so ga navdihnile regionalne legende in pravljice regije Salzkammergut ter tamkajšnji rudniki soli in ledene jame. Interdisciplinarna produkcija združuje glasbo, ples, umetnost origamija in video.

Nova Gorica meja
Trendi Evropska prestolnica kulture 2025 bo Nova Gorica
Trendi Evropska prestolnica kulture v Mariboru dokončno zapira vrata
Trendi Naziv Evropska prestolnica kulture bodo prevzele še Košice
Trendi Maribor je predal naziv Evropska prestolnica kulture
Ne spreglejte