Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 9. 2017,
8.32

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,63

5

Natisni članek

Severna Koreja mornarica vojaške vaje Južna Koreja

Torek, 5. 9. 2017, 8.32

6 let, 7 mesecev

Južna Koreja z vojaškimi vajami Severni Koreji pošilja sporočilo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,63

5

Južna Koreja mornarica rušilec Seoae Ryu Seong-ryong | Foto Reuters

Foto: Reuters

Južna Koreja je danes nadaljevala vojaške vaje po nedeljskem jedrskem poskusu Severne Koreje. Južnokorejska mornarica je v Japonskem morju izvedla vaje, s katerimi je želela severno sosedo posvariti pred kakršnokoli provokacijo na morju, saj so sposobni nemudoma odgovoriti, so sporočili iz mornarice.

V vajah v Japonskem morju so med drugim sodelovali 2.500 ton težka fregata in več vojnih ladij, opremljenih z raketami.

Že v ponedeljek je južnokorejska vojska izvedla raketne vaje, s katerimi je simulirala napad na prizorišče jedrskih poskusov svoje severne sosede po tistem, ko je Pjongjang v nedeljo izvedel že svoj šesti tovrstni poskus.



Južnokorejski predsednik Mun Džae In in ameriški predsednik Donald Trump sta se v ponedeljek pogovarjala po telefonu in dosegla dogovor o odpravi omejitev nosilnosti južnokorejskih raket. Zgornja meja velja od sklenitve dvostranskega sporazuma leta 2001, v skladu s katerim je teža bojne glave omejena na 500 kilogramov.

Tako kot že v pogovoru z japonskim premierjem Šinzom Abejem je Trump tudi Munu zagotovil, da bodo ZDA branile svoje zaveznike. Južnokorejskemu kolegu je še dejal, da je pripravljen odobriti prodajo več milijard dolarjev vrednega vojaškega orožja in opreme iz ZDA, so sporočili iz Bele hiše.

"Začeti vojaško histerijo nima nikakršnega smisla, gre za pot, ki vodi v slepo ulico," pravi Vladimir Putin. "Vse to bi lahko vodilo v svetovno katastrofo in veliko število žrtev," je dejal. | Foto: Reuters "Začeti vojaško histerijo nima nikakršnega smisla, gre za pot, ki vodi v slepo ulico," pravi Vladimir Putin. "Vse to bi lahko vodilo v svetovno katastrofo in veliko število žrtev," je dejal. Foto: Reuters

Putin nasprotuje novim sankcijam proti Severni Koreji

Ruski predsednik Vladimir Putin je medtem posvaril pred svetovno katastrofo, če v sporu s Severno Korejo ne bo dosežena diplomatska rešitev. Morebitne nadaljnje sankcije proti državi je označil za nekoristne. Kot je po koncu vrha skupine Brics v Xiamenu na Kitajskem dejal Putin, Rusija obsoja dejanja Severne Koreje kot provokacije. "A zatekanje k sankcijam bi bilo v tem položaju nekoristno in neučinkovito," je dejal novinarjem.

Severni Korejci "se ne bodo odpovedali svojemu jedrskemu programu, če se ne bodo počutili varni", je prepričan. Zaradi tega je po njegovem prepričanju treba prizadevanja usmeriti v dialog. Izrazil je tudi nasprotovanje vsakršnemu vojaškemu posredovanju, ki ga v Washingtonu ne izključujejo.

Ne spreglejte