Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
31. 3. 2024,
17.00

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

Natisni članek

Egipt Benjamin Netanjahu napad Gaza Izrael

Nedelja, 31. 3. 2024, 17.00

1 mesec

Izrael z bojnimi letali nad bolnišnico v osrednji Gazi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94
Izraelsko bojno letalo, F-35 | Nasprotniki vlade tudi za danes načrtujejo nove shode, ki naj bi si nato sledili več dni. | Foto Reuters

Nasprotniki vlade tudi za danes načrtujejo nove shode, ki naj bi si nato sledili več dni.

Foto: Reuters

Izraelske sile so danes napadle dvorišče bolnišnice Al Aksa v mestu Deir al Balah v osrednji Gazi. Po navedbah lokalnih oblasti so letala zadela dva šotora, ki so ju uporabljali novinarji in razseljeni civilisti. Izraelska vojska medtem trdi, da je zadela poveljniški center oborožene skupine Islamski džihad. Ubite so bile najmanj štiri osebe.

Tiskovni predstavnik bolnišnice je povedal, da so bolniki, ranjeni in številni, ki so se v bolnišnico zatekli, v stanju panike, saj jih je strah, da bodo izraelska letala znova ciljala bolnišnično poslopje, poroča katarska televizija Al Jazeera.

Kot navaja palestinska tiskovna agencija, so bili v napadu ubiti najmanj štiri ljudje, še 16 je ranjenih.

Gre za nov napad izraelskih sil na zdravstvene ustanove v Gazi in sledi obleganju bolnišnice Al Šifa na severu enklave. Kot navajajo palestinske oblasti, je bilo tam v več kot dveh tednih ubitih okoli 400 ljudi.

Izraelska vojska vztraja, da palestinski borci bolnišnico, ki je že večkrat bila tarča okupacijskih sil, uporabljajo kot oporišče.

Vlada v Gazi poroča o 107 bolnikih, ki da ostajajo ujeti v uničenem bolnišničnem poslopju. Notri naj bi bilo tudi okoli 60 zdravstvenih delavcev, vsi skupaj pa se soočajo s hudim pomanjkanjem hrane, vode in zdravil, ki že sicer kronično primanjkujejo v mestu Gaza.

Skupno število ubitih v skoraj šestmesečni izraelski ofenzivi se bliža 33.000, število mrtvih pa bi lahko skokovito naraslo zaradi lakote in širjenja bolezni, opozarjajo strokovnjaki.

Nadaljevanje izraelskih vojaških operacij v Gazi je v neposrednem nasprotju z resolucijo Varnostnega sveta ZN, ki je v ponedeljek pozval k takojšnjemu premirju.

Tisoče Izraelcev na ulicah zahtevalo predčasne volitve

Potem ko so zunanji ministri Francije, Jordanije in Egipta v soboto v Kairu pozvali k takojšnjemu premirju v Gazi, danes iz egiptovske prestolnice napovedujejo nadaljevanje pogajanj za ustavitev nasilja v palestinski enklavi. V soboto zvečer je več tisoč Izraelcev na ulicah večjih mest pozivalo k predčasnim volitvam in sklenitvi dogovora za izpustitev talcev iz Gaze. Izrael medtem nadaljuje z napadi, davi so med drugim ciljali na begunsko taborišče Magazi v osrednji Gazi.

Protest v Izraelu | Foto: Reuters Foto: Reuters Egiptovski varnostni mediji so za eno od tamkajšnjih televizij potrdili, da bodo danes v Kairu znova stekli pogovori za doseg premirja med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas, ki vlada v Gazi.

Željo po takojšnji prekinitvi ognja v enklavi so v soboto v Egiptu izrazili zunanja ministra Francije in Jordanije, Stephane Sejourne in Ajman Safadi, ter njun gostitelj Sameh Šukri.

Pridržanih najmanj 16 ljudi

V soboto zvečer je več tisoč Izraelcev na ulicah večjih mest pozivalo k predčasnim volitvam in sklenitvi dogovora za izpustitev talcev iz Gaze. Opozicija za danes načrtuje nove proteste. Drugod po Bližnjem vzhodu so v soboto potekali veliki propalestinski shodi. Protesti proti vladi izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja so med drugim potekali v Tel Avivu, Jeruzalemu in Haifi, mestoma pa so se demonstranti tudi spopadli s policijo. Pridržanih je bilo najmanj 16 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nasprotniki vlade tudi za danes načrtujejo nove shode, ki naj bi si nato sledili več dni.

V napadu na taborišče ubiti najmanj trije ljudje

Med trajajočimi diplomatskimi prizadevanji za mir na Bližnjem vzhodu Izrael nadaljuje s smrtonosnimi napadi na Gazo. Palestinska tiskovna agencija Wafa je poročala o napadu na begunsko taborišče Magazi, v katerem so bili davi ubiti najmanj trije ljudje, več je ranjenih. Pred tem je katarska televizija Al Jazeera poročala tudi o napadih na Han Junis na jugu enklave.

Po navedbah palestinskega zdravstvenega ministrstva je bilo ponoči skupno ubitih 75 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Medtem je bistveno naraslo tudi število mrtvih v sobotnem stampedu in streljanju med razdeljevanjem humanitarne pomoči v mestu Gaza na severu. Po zadnjih podatkih je v najnovejšem primeru izraelskega streljanja na čakajoče na hrano umrlo najmanj 17 ljudi, še okoli 30 je ranjenih.

Nadaljevanje izraelskih vojaških operacij v Gazi je v neposrednem nasprotju z resolucijo Varnostnega sveta ZN, ki je v ponedeljek pozval k takojšnjemu premirju.

Misija ZN v Libanonu (Unifil)
Novice Ob libanonsko-izraelski meji ranjen prevajalec in trije pripadniki misije ZN
Humanitarna pomoč, Gaza
Novice Med razdeljevanjem humanitarne pomoči ubitih več ljudi
izraelski vojaki
Mnenja Branko Soban: Avtomatska puška kot nov ferrari
Ne spreglejte