Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Torek,
9. 1. 2018,
16.45

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Islandija pravice žensk plačilna neenakost med spoloma razlike med spoloma Slovenija

Torek, 9. 1. 2018, 16.45

6 let, 4 mesece

V Sloveniji moški dobijo šest odstotkov višje plače od žensk

Ženske, preverite, koliko več zasluži vaš moški kolega

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
ženske in delo | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Na Islandiji je začel veljati zakon, ki kaznuje plačilno neenakost med spoloma. Nordijska država je tako prva na svetu, kjer je tovrstna razlika med moškimi in ženskami nezakonita.

V boju proti diskriminaciji žensk so islandska podjetja, ki zaposlujejo več kot 25 ljudi, po novih pravnih okvirih obvezana pridobiti vladni certifikat, ki potrjuje plačilno enakost med spoloma. Ženske in moški morajo torej za enako delo dobiti enako plačilo, v nasprotnem primeru morajo plačati globo.

Zakon, ki je začel veljati z novim letom, so napovedali lani 8. marca, na mednarodni dan žena, kot enega od prispevkov k izkoreninjenju razlik med spoloma v državi, ki ga načrtujejo do leta 2022.

Kot navajajo tuji mediji, za novi zakon Dagny Osk Aradottir Pind iz islandskega Združenja za pravice žensk pravi, da je mehanizem, ki zagotavlja, da bodo ženske in moški plačani enako. Ne glede na to, da je v državi do zdaj že desetletja obstajalo pravno določilo, ki je zapovedovalo plačilno enakost, so razlike še vedno obstajale, dodaja. Ob tem pa še: "Ljudje so spoznali, da gre pri tem za sistematičen problem, k ga je treba reševati z novimi metodami."

Slovenija se v svetovni primerjavi uvršča med države z manjšimi razlikami med spoloma, a ne glede na to te še vedno obstajajo. | Foto: Thinkstock Slovenija se v svetovni primerjavi uvršča med države z manjšimi razlikami med spoloma, a ne glede na to te še vedno obstajajo. Foto: Thinkstock

Lestvica neenakosti med spoloma

Kljub razlikam med spoloma, ki jih tudi na tem področju opažajo v nordijski državi, je Islandija z najmanjšo neenakostjo med ženskami in moškimi po podatkih Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) na svetovni lestvici na prvem mestu že deveto leto zapored. Med kategorijami, ki jih zajemajo v tej primerjavi, so ekonomska vključenost in priložnosti, udeleženost v izobraževanju, vključenost v zdravstvo in politična moč.

A ne glede na to, da je v islandskem parlamentu in v odborih državnih podjetij približno polovica žensk, plačilna neenakost še vedno obstaja, opozarjajo v nordijski državi. Na to odgovarja sprejeti zakon o kaznovanju.

Urednica BBC odstopila zaradi neenakih plač

Britansko javno televizijo BBC pa te dni pretresa odstop urednice za Kitajsko Carrie Gracie. Ta je urednikovanje predala zaradi neenakosti v plačah moških in žensk na uredniških položajih. Gracie, ki sicer za BBC dela že 30 let, se vrača na svoje staro delovno mesto, za katero upa, da bo njena plača enakovredna plačam moških kolegov. 

V pismu, ki ga je napisala ob odstopu, je medijsko hišo obtožila, da ima tajno in nezakonito kulturo plačevanja ter da se BBC sooča s krizo zaupanja. 

Medijska mreža je bila sicer julija lani primorana razkriti plače vseh uslužbencev, ki zaslužijo več kot 150 tisoč funtov na leto. Gracie je bila po lastnih besedah osupla, ko je ugotovila, da oba moška mednarodna urednika zaslužita "najmanj 50 odstotkov več" kot njuni dve ženski kolegici, poroča STA. Urednik za ZDA Jon Sopel je zaslužil med 200 tisoč in 249.999 funtov na leto, urednik za Bližnji vzhod Jeremy Bowen pa med 150 tisoč in 199.999 funtov. Urednice za Kitajsko ni bilo na seznamu, kar pomeni, da je njena plača znašala manj kot 150 tisoč funtov.

 

Slovenija med državami z manjšo razliko

Slovenija se v svetovni primerjavi uvršča med države z manjšimi razlikami med spoloma, a ne glede na to te še vedno obstajajo. Na področju plačilne neenakosti so te večje v javnem kot zasebnem sektorji, največje pa na področju dejavnosti in socialnega varstva.

Po poročilu Svetovnega gospodarskega foruma, ki ocenjuje razliko med spoloma na različnih področjih, je med 144 državami Slovenija na osmem mestu.

Ob primerjavi razlik med plačami med članicami Evropske unije je Slovenija prav tako na vrhu med bolj enakopravnimi državami. Po podatkih za leto 2015 je imelo manjšo plačno razliko med spoloma od Slovenije pet članic.

Po predhodnih, začasnih podatkih statističnega urada je povprečna bruto plača moških v Sloveniji v povprečju dobrih šest odstotkov višja kot plača žensk. | Foto: Thinkstock Po predhodnih, začasnih podatkih statističnega urada je povprečna bruto plača moških v Sloveniji v povprečju dobrih šest odstotkov višja kot plača žensk. Foto: Thinkstock

V povprečju je bruto plača moških šest odstotkov višja od plač žensk

Po predhodnih, začasnih podatkih statističnega urada je povprečna bruto plača moških v Sloveniji v povprečju dobrih šest odstotkov višja kot plača žensk.

Kot kažejo podatki po regijah, se v jugovzhodni regiji povprečna plača moškega in ženske razlikuje le za tretjino odstotka, kar pomeni, da imajo ženske v povprečju pet evrov nižjo plačo od moških. Med regijami z nižjo razliko na tem področju je tudi Zasavje, kjer je povprečna plača moškega v povprečju dobra dva odstotka višja od plače ženske.

Največja razlika med povprečnimi plačami je v gorenjski regiji, kjer moški v povprečju zaslužijo dobrih 13 odstotkov več od žensk. Regija, kjer je razlika večja od desetih odstotkov, je še spodnjeposavska.

 

Ne spreglejte