Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 12. 2023,
11.02

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

Natisni članek

policija tiralica napad Kosovo

Petek, 8. 12. 2023, 11.02

4 mesece, 3 tedne

Interpol razpisal tiralico za glavnim osumljencem za napad na severu Kosova

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37
Interpol | Tožilstvo v Beogradu je Radoičića obtožilo več kaznivih dejanj, med drugim nedovoljene proizvodnje, posedovanja in prometa s strelnim orožjem in eksplozivnimi snovmi. Očita mu tudi, da je dobavljal orožje iz Tuzle v Bosni in Hercegovini. Priština medtem trdi, da je orožje napadalcem zagotovil Beograd. | Foto Reuters

Tožilstvo v Beogradu je Radoičića obtožilo več kaznivih dejanj, med drugim nedovoljene proizvodnje, posedovanja in prometa s strelnim orožjem in eksplozivnimi snovmi. Očita mu tudi, da je dobavljal orožje iz Tuzle v Bosni in Hercegovini. Priština medtem trdi, da je orožje napadalcem zagotovil Beograd.

Foto: Reuters

Mednarodna organizacija kriminalistične policije Interpol je razpisala mednarodno tiralico za Milanom Radoičićem, glavnim osumljencem za nedavni napad na policijo na severu Kosova, je v četrtek za srbski portal Nova potrdil kosovski minister za skupnosti in vračanje Nenad Rašić. Poleg Radoičića naj bi tiralico razpisali še za več drugih oseb.

Interpol razpisa tiralice uradno še ni potrdil, prav tako tega še niso komentirale oblasti v Srbiji, kjer naj bi bil Radoičić.

Ker Kosovo ni član Interpola, so mednarodno tiralico na zahtevo kosovske vlade po navedbah Rašića izdali ob posredovanju civilne misije ZN na Kosovu (Unmik).

Dva naloga za aretacijo

Napad na kosovsko policijo v kraju Banjska na severu Kosova, v katerem je bil ubit policist, v kasnejših spopadih pa še trije napadalci, se je zgodil 24. septembra.

Po informacijah, ki jih navaja raziskovalna mreža Birn, je Interpol razpisal mednarodno tiralico na podlagi dveh nalogov za aretacijo, ki ju je izdalo sodišče v Prištini 3. in 11. oktobra 2023. Po navedbah Birna je tiralica izdana še za 19 osumljencev za napad.

Odgovornost za organizacijo napada je prevzel Radoičić, ki ga je srbska policija pridržala v začetku oktobra, a so ga po enem dnevu izpustili iz pripora. Priština zahteva njegovo izročitev, Beograd pa jo zavrača, saj sploh ne priznava Kosova.

Aleksandar Vučić
Novice Vučić: Ne teroristi, to so bili družinski ljudje
Kosovo, policija
Novice Je ta človek dokaz, da je napad na Kosovu naročil Beograd?
Kosovo
Novice Znana identiteta ubitih napadalcev na severu Kosova
Kosovo
Novice Kaj lahko povzroči nov val nasilja na Kosovu?

 

Ne spreglejte