Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 5. 2013,
18.38

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Indija pravice žensk aktivisti posilstvo

Sreda, 22. 5. 2013, 18.38

8 let, 1 mesec

Indijski aktivisti za pravice žensk postavili vlado na laž

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Indiji so še vedno glasni pozivi k večji zaščiti žensk pred spolnim nasiljem, vlada pa namerava ob deveti obletnici svoje izvolitve objaviti podatke, kaj je storila na tem področju.

Vlada, v kateri prevladuje stranka United Progressive Alliance, namerava objaviti podatke o napredku na področju varnosti žensk, med njimi so ukrepi, ki naj bi jih po njihovih besedah uvedli za zmanjšanje spolnega nadlegovanja na delovnih mestih, hitrejše sojenje za posiljevalce in uvedba novega, strožjega zakona za posiljevalce. Tem namreč po zakonu grozi do 20 let zaporne kazni, če pa njihova žrtev umre, jim grozi tudi dosmrtni zapor, piše Telegraph.

Narobe, da trdijo, da so dosegli napredek Vlada pa namerava ob svoji deveti obletnici, odkar je prevzela oblast, tudi razkriti, da se je spopadla s korupcijo in s tem zagotovila večjo transparentnost in odgovornost vlade. Njihove trditve pa izpodbijajo aktivisti za pravice žensk, ki so prepričani, da je trditev, da so dosegli napredek pri zaščiti žensk, zelo napačna, saj se je število spolnih napadov na ženske ali deklice po odmevnem posilstvu 23-letne študentke decembra lani še povečalo.

V 12 tednih od napada na 23-letno študentko so samo v prestolnici zabeležili 127 posilstev in več skupinskih posilstev mladih deklic. Aktivisti so za Telegraph povedali, da so policisti družini ene izmed posiljenih deklic zavrnili pomoč. Starši so namreč prijavili dekličino izginotje, dva dni pozneje pa so jo našli v rokah dveh moških, ki sta jo posiljevala in jo močno poškodovala. Policisti so očetu deklice ponudili denar, da bi o dogodku molčal.

Ženske prijavljajo posilstva, zatočišč pa ni Aktivistka za pravice žensk Vrinda Grover je povedala, da vlada nima nikakršne pravice za trditve, da so indijske ulice varnejše za ženske. Čeprav so 23-letno študentko decembra lani premestili v Singapur, pa žrtve posilstev ne prejmejo takšne pomoči vlade. "Kje so zatočišča, odškodnina in rehabilitacija? Uporabljajo vroče linije in spodbujajo ženske k prijavljanju posilstev, vendar nimajo nikakršnega zatočišča. Ko ženska pove, da potrebuje alternativno nastanitev, operaterji na vročih linijah ne vedo, kaj reči, ker takšnih namestitev ni," je povedala za Telegraph.

Groverjeva je dodala, da nekateri policisti ne želijo uradno prijaviti posilstva. "Vlada še vedno ni poslala signala sistemu ali policistom, da nekaznovanost ne bo tolerirana," je še povedala.

Ne spreglejte