Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
10. 7. 2021,
16.23

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,63

12

Natisni članek

Zoran Milanović epidemija epidemiolog

Sobota, 10. 7. 2021, 16.23

2 leti, 10 mesecev

Hrvaški predsednik z ostro izjavo v nič dajal svojo ženo

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,63

12

Zoran Milanović | Zoran Milanović je vedo, na katero se zelo spozna in jo na fakulteti tudi poučuje njegova življenjska sopotnica, označil za "mumbo jumbo".  | Foto Guliver Image

Zoran Milanović je vedo, na katero se zelo spozna in jo na fakulteti tudi poučuje njegova življenjska sopotnica, označil za "mumbo jumbo".

Foto: Guliver Image

Hrvaško javnost so v petek nekoliko razburile predsednika Zorana Milanovića na novinarski konferenci o stanju epidemije covid-19 na Hrvaškem. Milanović je v svojem nastopu med drugim pohvalil znanstvenike, ki so razvili cepivo proti koronavirusni bolezni, obenem pa omalovaževal epidemiologijo, češ da gre za "mumbo jumbo" vedo. Hrvaški predsednik je ob tem najverjetneje pozabil, kaj dela njegova žena Sanja Musić Milanović. 

Zoran Milanović si je na petkovi novinarski konferenci v svojem slogu dal duška s kritiziranjem delovanja hrvaškega štaba civilne zaščite, do katerega je bil oster že v preteklosti, dotaknil pa se je tudi cepljenja proti bolezni covid-19. 

Milanović je glede obveznega cepljenja, čeprav bi ga ob zadostni podpori v Saboru sicer načeloma podprl, skeptičen. "Kako naj jaz nekomu rečem, da se naj cepi, sicer ne bo dobil plače. To ne gre tako, ljudem ne moremo zvezati rok," se je spraševal na petkovi novinarski konferenci.  | Foto: Reuters Milanović je glede obveznega cepljenja, čeprav bi ga ob zadostni podpori v Saboru sicer načeloma podprl, skeptičen. "Kako naj jaz nekomu rečem, da se naj cepi, sicer ne bo dobil plače. To ne gre tako, ljudem ne moremo zvezati rok," se je spraševal na petkovi novinarski konferenci. Foto: Reuters

Hrvaški predsednik je med drugim izrazil morebitno podporo uvedbi obveznega cepljenja, če bi bila odločitev za to v hrvaškem državnem zboru potrjena z dvotretjinsko večino, in pohvalil znanost, ki je v tako hitrem času razvila cepivo proti koronavirusni bolezni. Ti znanstveniki so po njegovem mnenju tudi edini, ki so kar koli prispevali k prizadevanjem za končanje epidemije. 

"V celotni covid sagi me je najbolj navdušila veja znanosti, biokemija, virologi, ki je izumila cepivo. Vse drugo, epidemiologija, to je vse mumbo jumbo," je bil po poročanju hrvaških medijev neposreden Milanović.

milanović
Novice Tako je hrvaški predsednik padel s Patrie #video

Hrvaška javnost se zaradi te izjave v zadnjih 24 urah sprašuje, ali je Milanović morda pozabil, da je prav njegova žena Sanja Musić Milanović ena najbolj cenjenih epidemiologinj na Hrvaškem. 

Zoran Milanović in Sanja Musić Milanović sta poročena od leta 1994, par ima dva otroka. | Foto: AP / Guliverimage Zoran Milanović in Sanja Musić Milanović sta poročena od leta 1994, par ima dva otroka. Foto: AP / Guliverimage

Musić Milanovičeva je do leta 2011 kot epidemiologinja delala na hrvaškem zavodu za javno zdravje, zdaj pa je že desetletje profesorica epidemiologije na medicinski fakulteti v Zagrebu. Letos je med drugim tudi sodelovala pri cepljenju prebivalcev Zagreba in krajev v hrvaški pokrajini Banovini, ki jo je decembra lani pretresel uničujoč tako imenovani petrinjski potres

Ne spreglejte