Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 12. 2017,
11.20

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

8

Natisni članek

Izrael Palestina

Četrtek, 7. 12. 2017, 11.20

6 let, 4 mesece

Hamas Palestnice pozval k novi vstaji. Izrael krepi vojaško prisotnost.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

8

Palestina protest | Foto Reuters

Foto: Reuters

Vodja palestinskega gibanja Hamas Ismail Hanija je odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da prizna Jeruzalem kot prestolnico Izraela, danes označil za "vojno napoved" in pozval k novi palestinski vstaji. Izraelska vojska je medtem zaradi nevarnosti nasilja in protestov že okrepila vojaško prisotnost na zasedenem Zahodnem bregu.

Hanija je Palestince pozval, naj se uprejo Trumpovi potezi. Nova "intifada za osvoboditev Jeruzalema" naj bi se začela v petek, je pozval. "Jeruzalem je enoten, ne vzhoden ali zahoden, in bo ostal prestolnica Palestine. Vse Palestine," je še dejal vodja palestinskega gibanja, ki nadzoruje območje Gaze.

Med prvo intifado v letih od 1987 in 1993 je bilo ubitih okoli 2.200 Palestincev in okoli 200 Izraelcev. Med drugo intifado v letih 2000–2005 pa je bilo ubitih več kot 3.500 Palestincev in okoli tisoč Izraelcev.

Palestinci zaradi Trumpa začeli splošno stavko

Palestinci so sicer že danes iz protesta zaradi Trumpove odločitve začeli splošno stavko. Na Zahodnem bregu, območju Gaze in v vzhodnem Jeruzalemu so javne ustanove, šole, banke in podobne institucije ostale zaprte. Že v sredo zvečer so bili v več mestih na Zahodnem bregu tudi prvi protesti. V Gazi so protestniki zažigali slike Trumpa in ameriške zastave.

Slovenija zaskrbljena zaradi Trumpove odločitve

MZZ Ministrstvo za zunanje zadeve Mladika | Foto: Melanie Likar Foto: Melanie Likar Z ministrstva za zunanje zadeve, ki ga vodi Karl Erjavec, so sporočili, da so "resno zaskrbljeni nad odločitvijo ZDA, da Jeruzalem priznajo kot prestolnico Izraela". Dodali so, da je odločitev v nasprotju z dosedanjimi mednarodnimi dogovori in lahko vodi v dodatne napetosti na terenu ter škoduje naporom mednarodne skupnosti v iskanju rešitve izraelsko-palestinskega spora.

"Ministrstvo ob tem znova opozarja, da sta mir in stabilnost mogoča le ob spoštovanju mednarodnega prava, vključno s številnimi resolucijami Generalne skupščine in Varnostnega sveta OZN, na čelu z resolucijo 478 (1980), ki poziva k opustitvi vseh pravnih in administrativnih ukrepov, ki spreminjajo ali lahko spremenijo status Jeruzalema."

Rešitev dveh držav, dosežena s pogajanji in ob spoštovanju osnovnih načel mednarodnega prava, z Jeruzalemom kot bodočo prestolnico obeh držav, je edina mogoča pot do miru in stabilnosti tako za Izrael in Palestino kot za vso regijo, so še dodali. Slovenija tako od izraelske in palestinske vlade pričakuje proaktivne in pozitivne korake k vzpostavitvi pogojev za ponovni zagon pogajanj, tudi od vseh preostalih akterjev mednarodne skupnosti pa pričakujejo odgovoren in usklajen pristop, ki bo v konstruktivno podporo mirovnemu procesu in rešitvi dveh držav.


Preberite še: "Konec iluzije, da je ZDA nepristranski posrednik."


Izrael krepi vojaško prisotnost

Da bi preprečila množične proteste in morebiten izbruh nasilja, je izraelska vojska medtem že okrepila svojo prisotnost na palestinskih območjih na Zahodnem bregu. Na območje so poslali dodatne bataljone in tudi obveščevalce, je sporočila vojska.

Donald Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters

Netanjahu: Čas je že bil

Izraelski premier Benjamin Netanjahu pa je danes znova pozdravil Trumpovo odločitev v sredo, da prizna Jeruzalem kot prestolnico Izraela. Temu bodo kmalu sledile tudi druge države, je prepričan Netanjahu. "Smo že v stiku z drugimi državami, ki bodo izvedle podobno priznanje. Ne dvomim, da bo, ko se bo ameriško veleposlaništvo preselilo v Jeruzalem in še pred tem, veliko veleposlaništev storilo enako," je dejal Netanjahu v govoru na zunanjem ministrstvu. "Čas je že bil," je še dodal.

Ne spreglejte