Četrtek,
17. 11. 2016,
7.14

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

4

Natisni članek

volitve v ZDA 2016 Donald Trump Hillary Clinton

Četrtek, 17. 11. 2016, 7.14

6 let, 7 mesecev

Ganljive besede poražene Hillary Clinton

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

4

Hillary Clinton | Foto Reuters

Foto: Reuters

V zadnjem tednu sem si nekajkrat želela le, da bi se skupaj z dobro knjigo in našim psom zvila v klobčič in nikoli več zapustila hiše, je v prvem govoru po porazu na predsedniških volitvah dejala demokratinja Hillary Clinton.

"Priznam, ni mi bilo lahko priti sem," je po poročanju CNN poudarila na prireditvi neprofitne organizacije, ki si prizadeva za spoštovanje pravic otrok.

V svojem govoru se je spomnila matere, ki je bila kot otrok zapuščena in zlorabljena. Kot je dejala, si želi, da bi lahko spregovorila z njo v tistih trenutkih in ji rekla: "Preživela boš. Imela boš tri otroke. Vem, da si je težko predstavljati, a tvoja hčerka bo ameriška senatorka in zunanja ministrica, na predsedniških volitvah pa bo dobila več kot 62 milijonov glasov."

"Čaka nas delo. Zaradi naših otrok, družin in države vas pozivam, da ostanete aktivni na vseh mogočih ravneh," je še pozvala sodelujoče na dogodku.

Clintonova ima trenutno več kot milijon več glasov kot Trump
​Trump je po dosedanjem štetju prejel 290 elektorskih glasov in 60.948.836 glasov volivcev (47,1 odstotka), Clintonova pa 232 elektorskih glasov in 61.993.136 volilnih glasov (47,9 odstotka).

Trump do zdaj po telefonu govoril z 29 svetovnimi voditelji

Novoizvoljeni predsednik ZDA Donald Trump je v sredo sporočil, da se je skupaj z novoizvoljenim podpredsednikom Mikom Penceom do zdaj po telefonu pogovarjal z 29 svetovnimi voditelji in uglednimi osebnostmi. Med temi za zdaj na seznamu ni nikogar iz domovine njegove žene Melanie.

Trumpova ekipa je objavila seznam voditeljev, ki so mu do zdaj čestitali za zmago po telefonu. Objava je sledila kritikam časopisa New York Times in drugih medijev, da je Trumpova tranzicija zmešnjava tudi glede tujih voditeljev. Ti naj bi si zaman prizadevali s telefoniranjem v Trumpovo stolpnico na Manhattnu priti do zmagovalca volitev in mu čestitati.

V Trumpovo vlado prav tako ne bodo mogli tisti, ki so trenutno registrirani kot lobisti na zvezni ravni ali na ravni posamezne ameriške države. | Foto: Reuters V Trumpovo vlado prav tako ne bodo mogli tisti, ki so trenutno registrirani kot lobisti na zvezni ravni ali na ravni posamezne ameriške države. Foto: Reuters

Danes srečanje z japonskim premierjem

Trump je že prej sporočil, da se je med drugim pogovarjal z britansko premierko Thereso May in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Na sredinem seznamu, s katerega ni razvidno, ali gre za telefonske pogovore s Trumpom, Penceom ali obema hkrati, so še turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, indijski premier Narendra Modi, kanadski premier Justin Trudeau, argentinski predsednik Mauricio Macri, predsednik Kitajske Xi Jinping in drugi.

Na seznamu je tudi japonski premier Šinzo Abe, s katerim se bo Trump srečal danes v New Yorku. To bo prvi tuji voditelj na obisku pri Trumpu po ameriških predsedniških volitvah 8. novembra.

Petletna prepoved sodelovanja z lobisti 

Trump bo od članov svoje administracije zahteval podpis klavzule, da pet let po koncu delovanja v njegovi administraciji ne bodo sodelovali z lobisti, je v sredo sporočil njegov tiskovni predstavnik Sean Spicer. "Za to administracijo bo ključno, da ljudje, ki bodo šli iz vlade, tega ne bodo mogli izkoristiti za bogatenje," je novinarjem pojasnil Spicer.

Trump je med volilno kampanjo večkrat obljubil, da bo "izsušil močvirje" oz. Washington očistil lobistov in skorumpiranih politikov.