Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Torek,
11. 10. 2016,
16.10

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,85

3

Natisni članek

prepoved burkini burka Rachid Nekkaz

Torek, 11. 10. 2016, 16.10

6 let, 7 mesecev

Francoski Alžirec, ki opazuje Janeza Janšo

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,85

3

Rachid Nekkaz je francoski poslovnež alžirskega rodu, ki je več kot tisoč muslimankam plačal globo zaradi v nekaterih evropskih državah prepovedanega nošenja burke v javnosti. Šel bo povsod, kjer bo burka prepovedana, napoveduje.

Poslovnež Rachid Nekkaz naj bi plačal polovico od dobrih dva tisoč glob, ki so jih organi pregona v Franciji izdali v petih letih od uveljavitve prepovedi nošenja burke v javnosti, ter 270 glob v Belgiji. Skupno je po poročanju tujih medijev za kazni do danes namenil 250 tisoč evrov. 

Zadnjo globo je plačal prejšnji teden in na svojem profilu na družbenem omrežju Facebook objavil spodnjo fotografijo, na kateri v neposredni bližini sedeža pariškega senata stoji ob ženski v burki. Okrog vratu ima ovito alžirsko zastavo, na rokah pa lisice.

Nikkaz sicer, kot pravi, nasprotuje nošenju burke, meni pa, da nihče nima pravice posamezniku zapovedovati, kakšna oblačila naj nosi, če ta oblačila ne ogrožajo varnosti ali svobode ljudi okrog njega. Bori se tudi za pravice žensk v arabskem svetu: med drugim je, kot poročajo mediji, septembra 2013 odpotoval v Sudan in od tamkajšnje vlade zahteval, naj opusti bičanje in spoštuje odločitev ženske, ki je namesto burke začela nositi hlače.


Preberite še: 

Split je burkiniju prijazno mesto

Ljudje ne razumejo prepovedi burkinija, oblikovalka prav tako ne

Burkini na portoroški plaži


Ga bomo videli tudi pri nas?

Janez Janša | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Poleg Francije in Belgije naj bi po poročanju medijev Nekkaz plačal še dve kazni na Nizozemskem in eno v Švici, a se ne omejuje le na zahodno Evropo. Kot pravi, bo kmalu na vrsti Bolgarija, kjer so pravkar sprejeli prepoved muslimanskega pokrivala. "Šel bom povsod, kjer bodo prepovedali nošenje burke na javnih površinah," napoveduje.

Spomnimo, da so se pozivi k prepovedi burk pojavili tudi v Sloveniji. SDS, ki jo vodi Janez Janša (na fotografiji desno), je predlagala, da se za to uzakoni sto evrov denarne kazni. 

Pri tem, bolj za šalo kot zares, omenimo, da smo na spletnem portalu predlagam.vladi.si naleteli na predlog, da bi morali v javnosti prepovedati razkrivanje pleše. Ali je to odziv na SDS-ov predlog prepovedi burk ali ne, presodite sami.

Nepremičninski mogotec

Francoski mediji se sicer sprašujejo, od kod Nekkazu denar. LeFigaro.fr piše, da se je rodil v pariškem predmestju kot deveti od 12 otrok v družini. Glavnino premoženja naj bi si ustvaril v 90. letih, in sicer sprva z vlaganji v tehnološke delnice, nato pa v nepremičnine. Danes naj bi imel v lasti več kot tisoč stanovanj v Franciji, vlagal pa naj bi v ZDA. 

Somišljenike zbira v iniciativi Touches Pas a Ma Constitution (to bi v slovenščino lahko prevedli kot Roke stran od moje ustave), katere cilj je ščititi pravice muslimanskih žensk. Za financiranje zgoraj omenjenih glob je Nekkaz že leta 2010 – po uveljavitvi zakonodaje v Franciji in Belgiji – ustanovil sklad, ki ga je poimenoval sklad za obrambo svobode, in vanj vložil milijon evrov. 

Očitki o nabiranju političnih točk

Medtem ko nekateri menijo, da je Nekkaz smešen – eden od komentatorjev na spletu se recimo sprašuje, ali je dejstvo, da ima 11 bratov in sester, vplivalo na to, da danes nenasitno išče pozornost –, pa se že leta spopada tudi z očitki, da si z bojem proti prepovedi burke nabira politične točke. 

Ne nazadnje se je v letih 2007 in 2012 že poskušal vmešati v boj za predsednika države. Leta 2013 je bil v Franciji obsojen na poldrugo leto pogojne zaporne kazni in šet tisoč evrov kazni, ker je poskušal kupiti nominacijo, ki je v Franciji pogoj za predsedniško kandidaturo. Nekkaz je trdil, da je poskušal le dokazati ranljivost volilnega sistema.

Leta 2013 se je odrekel francoskemu državljanstvu, ker je želel kandidirati v Alžiriji.

Na francoski Azurni obali je po poletnem terorističnem napadu v Nici razburjala prepoved nošenja burkinijev (muslimanskih kopalnih oblačil za ženske), ki pa jo je najvišje francosko upravno sodišče odpravilo. | Foto: Reuters Na francoski Azurni obali je po poletnem terorističnem napadu v Nici razburjala prepoved nošenja burkinijev (muslimanskih kopalnih oblačil za ženske), ki pa jo je najvišje francosko upravno sodišče odpravilo. Foto: Reuters Prepovedi burke po Evropi

V naslednjih državah je burka prepovedana:

  • v Franciji od aprila 2011,
  • v Belgiji od julija 2011,
  • na Nizozemskem od leta 2015 (prepoved velja le v prostorih vladnih institucij, šolah, bolnišnicah, javnem prometu),
  • v italijanski pokrajini Lombardija od leta 2015 (prepoved velja le v bolnišnicah in v prostorih vladnih institucij),
  • v Bolgariji od leta 2016 (zakon je potrjen).

Septembra je tudi spodnji dom švicarskega parlamenta podprl osnutek zakona, ki prepoveduje nošenje burk v javnosti, a je pričakovati, da se bodo Švicarji še pred uveljavitvijo zakona izrekli na referendumu.

Ne spreglejte