Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Četrtek,
25. 8. 2016,
11.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,30

7

Natisni članek

burkini prepoved Francija Nica Cannes moda plaža kopalke

Četrtek, 25. 8. 2016, 11.35

6 let, 6 mesecev

Ljudje ne razumejo prepovedi burkinija, oblikovalka prav tako ne

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,30

7

Foto: Reuters

Potem ko so francoske oblasti na večjih francoskih letoviščih v Cannesu in Nici prepovedale nošenje burkinija, javnost tega kar ne more razumeti in sprejeti. Zdaj se je oglasila še oblikovalka, ki ga je ustvarila.

Kot kaže, se vračamo v dobo, ko so moški in oblasti ženskam narekovali, kaj smejo obleči in kakšna morajo biti njihova oblačila. Pred slabim stoletjem so na plaži preverjali in merili kopalke, da ne bi bile prekratke, danes pa so predolge in zakrivajo preveč.

Si predstavljate, da pridete na plažo in k vam pristopi policist, ki od vas zahteva, da se slečete? To se prav zdaj, v 21. stoletju, dogaja na plažah v Cannesu in Nici, kjer je "ustrahovanje" videti tako kot na spodnjih fotografijah.

Da je vse skupaj pretirano, se strinjajo mnogi tviteraši in komentatorji na drugih družbenih omrežjih. Prepovedi ne razume niti oblikovalka Aheda Zanetti, ki je ustvarila to sporno oblačilo. "Mislim, da je burkini popolnoma narobe razumljen, in smilijo se mi ženske, ki bodo zaradi tega doživele negativen odziv," je povedala za spletno stran wwd.com. "Oblikovala sem ga z namenom, da bi se muslimanske ženske lažje vključile v družbo, ne da bi jih izključevali. Hotela sem, da bi burkini združeval ljudi, ne pa jih ločeval. Zdaj so nekaj, kar je ženskam dajalo svobodo, spremenili v nekaj negativnega."

Pretekli konec tedna so oboroženi policisti tako kaznovali tri ženske in jim naložili 38 evrov globe.

Začudenje je upravičeno: burkini je prepovedan, medtem ko je neoprenska obleka, ki je burkiniju zelo podobna, povsem sprejemljiva:

Prepoved prišla po napadu v Nici

Ta drastičen ukrep so sprejeli po množičnem napadu v Nici prejšnji mesec, v katerem je umrlo 86 ljudi, za kar krivijo islamistične ekstremiste. Tamkajšnji borci za človekove pravice se bojijo za svoja življenja in hočejo, da se odstranijo vsi pokazatelji te vere, vključno z ženskimi muslimanskimi oblačili.

"Oblačila za na plažo, ki nakazujejo na versko pripadnost v času, ko je Francija tarča terorističnih napadov, močno vplivajo na motenje javnega miru," je ob tem povedal župan mesta Cannes.

Oblikovalka Aheda Zanetti z manekenko, ki nosi burkini. | Foto: Reuters Oblikovalka Aheda Zanetti z manekenko, ki nosi burkini. Foto: Reuters

A burkini ni namenjen samo muslimankam

Ravno to pa moti Zanettijevo, ki pravi, da burkini kljub imenu ni namenjen zgolj muslimanskim ženskam, temveč vsem ženskam, ki se hočejo zakriti iz kakršnihkoli razlogov. Pravzaprav je 60 odstotkov njenih strank muslimank, preostale pa so ženske različnih verskih pripadnosti. Ravno zato mnogi menijo, da je oblikovalka postala glasnica ženskih pravic.

Tudi slavna kuharica Nigella Lawson nosi burkini. Takole napravljeno so jo opazili na plaži Bondi v Avstraliji:

"Burkini na primer nosijo tudi ženske, ki so zbolele za rakom kože. Kaj sledi, če jim bomo odvzeli pravico, da si zaščitijo kožo pred škodljivimi sončnimi žarki?" se še sprašuje Zanettijeva.

Svoje mnenje o absurdni prepovedi je izrazila tudi umetnica Amy Clancy, ki je ustvarila tole risbo:

Britanke stopile na stran burkinija

Z ženskami v burkiniju na francoskih plažah sočustvujejo tudi Britanke, ki so ravno za danes v znak solidarnosti napovedale protest oz. "beach party" pred francoskim veleposlaništvom. Dovoljene so vse oprave: burkini, bikini, s seboj pa lahko protestnice prinesejo še brisače, žoge, senčnike, frizbije ...

Ne spreglejte