Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 5. 2020,
6.02

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

47

Natisni članek

ukrepi Evropa Koronavirus

Ponedeljek, 11. 5. 2020, 6.02

3 leta, 11 mesecev

Kitajska: po mesecu dni nove okužbe odkrili tudi v Wuhanu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

47

Kitajsko mesto Shulan, ki leži na severovzhodu države, je v karanteni, potem ko so tam v zadnjih 24 urah odkrili 11 novih primerov okužbe s koronavirusom. Vsi primeri so povezani z okuženo žensko. O novih okužbah poročajo tudi iz Wuhana. Bela hiša je v nedeljo medtem sporočila, da je podpredsednik ZDA Mike Pence od petka v samoizolaciji, ker je imel stik s svojo tiskovno predstavnico Katie Miller, pri kateri so v petek potrdili okužbo s koronavirusom.

13:53

Rusija tretja na svetu

13:51

Zmeda v Veliki Britaniji

13:15

Kosovski premier v izolaciji

12:49

Milijarde za Deutsche Bahn

12:48

Nizozemski otroci v šolah

12:47

Nemčija zgubila ugled v ITA

12:23

Hrvaška: serološka testiranja

12:21

Veliko pomanjkanje v Afriki

12:20

Pariz: gneča na metroju

12:19

Italijanska ind. proizvodnja

09:22

Izjema pri karanteni v VB

08:04

V J. Afriki že 10 tisoč okužb

07:16

Podpredsednik ZDA v izolaciji

06:05

Sproščanje ukrepov po Evropi

  • 21:27

    Italija bo za reševanje Alitalie namenila tri milijarde evrov

    Italijanska vlada ima za reševanje in nacionalizacijo italijanskega letalskega prevoznika Alitalia pripravljenih okoli tri milijarde evrov, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa danes dejala italijanska ministrica za promet Paola De Micheli.

    "Rezervirali bomo sredstva za kapitalizacijo novega podjetja, ki bo prevzelo poslovanje Alitalie, vključno z leti, oskrbo na letališčih in vzdrževanjem. Za to je namenjenih tri milijarde evrov," je dejala ministrica in dodala, da bodo odlok potrjevali danes ali v torek. STA

  • 20:37

    Število mrtvih zaradi covida-19 v New Yorku prvič od konca marca padlo pod 200

    Newyorški guverner Andrew Cuomo je sporočil, da je v nedeljo v njegovi državi za covidom-19 umrlo 161 ljudi, kar je najmanj od konca marca. Novih hospitalizacij pa je bilo v nedeljo le 488. New York je najbolj prizadeta zvezna država ZDA v epidemiji novega koronavirusa.

    Po ZDA so doslej glede na podatke univerze Johnsa Hopkinsa našteli 1,333 milijona okužb s koronavirusom in 79.607 mrtvih zaradi covida-19. Okrevalo je 216.000 ljudi.

    Cuomo je povedal, da si na začetku izbruha niti sam ni predstavljal, da jim bo do maja uspelo to, kar jim je. Z ukrepi jim je uspelo rešiti več tisoč življenj, sedaj pa se položaj že toliko popravlja, da se konec tedna začenja postopno odpiranje države oziroma odpravljanje ukrepov za zajezitev pandemije. Lokalnim voditeljem je sporočil, naj se pripravijo na zagon gospodarstva, saj prehajajo iz prve faze boja, ki ga vodi država, v drugo fazo, ki jo bodo vodile regije oziroma lokalne skupnosti. STA

  • 20:09

    Na Norveškem odprtje šol ni imelo negativnega vpliva na epidemijo

    Na Norveškem ponovno odprtje šol in vrtcev za zdaj ni imelo negativnega vpliva na epidemijo novega koronavirusa, so danes sporočile tamkajšnje zdravstvene oblasti. Mnogi so se bali, da bo epidemija z odprtjem šol in vrtcev dobila nov zagon.

    Norveška je med prvimi evropskimi državami 20. aprila ponovno odprla vrtce, teden dni kasneje pa še šole za otroke najnižjih razredov. 

    Šolar | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

    Šole in vrtci so bili zaprti od 12. marca, njihovo ponovno odprtje pa je vzbudilo številne pomisleke, zlasti med starši. Stran na Facebooku z imenom Moj otrok ne bo poskusni zajček za covid-19 je zbrala 27.000 članov.

    "Za zdaj nismo zaznali, da bi imelo odprtje šol in vrtcev negativen vpliv na epidemiološke razmere," je sporočil predstavnik norveškega inštituta za javno zdravje Frode Forland. "Če naj bi imelo rahljanje ukrepov takšen učinek, bi ga danes videli v obliki povečanja števila okuženih," je dodal. STA

  • 18:20

    Britanska vlada objavila načrt postopnega rahljanja ukrepov

    Britanska vlada je danes objavila okviren načrt rahljanja ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa v Angliji, v okviru katerega med drugim priporoča zakrivanje predela ust in nosu na nekaterih javnih mestih. Škotska in Wales zaenkrat ohranjata v veljavi strogo karanteno, Severna Irska bo priporočila objavila v torek.

    Med prvimi spremembami, ki se obetajo že od srede, je v načrtu vlade ponovna možnost neomejenega ukvarjanja s športom na prostem. Mogoče so tudi ostale dejavnosti na zunanjih površinah, vključno s pikniki in sončenjem. STA

  • 16:08

    Erdogan in Merklova o pandemiji novega koronavirusa

    Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in nemška kanclerka Angela Merkel sta se danes po telefonu pogovarjala o pandemiji novega koronavirusa. Govorila sta tako o sodelovanju v boju proti virusu kot ukrepih po pandemiji ter regionalnih temah, poročajo tuje tiskovne agencije. STA

  • 15:28

    Pred belgijskimi trgovinami ob ponovnem odprtju dolge vrste kupcev

    V Belgiji so se danes v okviru nadaljnjega rahljanja ukrepov odprle vse trgovine, tudi tiste z nenujnim blagom. Pred več trgovinami so že zjutraj nastale dolge vrste kupcev, ki morajo upoštevati različne preventivne ukrepe. 

    Med drugim so se odprle trgovine z oblačili, čevlji, pohištvom in izdelki za šport, pa tudi knjigarne. V trgovinah je obvezno nošenje mask, razkuževanje rok in ohranjanje varnostne razdalje.

    Vendar pa ti ukrepi niso odvrnili ljudi, da bi že zjutraj odšli po nakupih. Izpred trgovin v Bruslju in drugih krajih po državi poročajo o dolgih vrstah. Veliko ljudi se je med drugim zbralo na parkirišču pred trgovino s pohištvom Ikea v bližini Liegea, navaja belgijska televizija RTBF. STA

  • 13:53

    Rusija tretja na svetu

    Iz Rusije danes poročajo o novem dnevnem rekordu okužb z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so potrdili 11.656 novih primerov okužbe, skupno 221.344. S tem je država po številu okužb tretja na svetu. Covid-9 je zahteval skupno 2009 življenj, zadnji dan 94. Ruski predsednik Vladimir Putin bo popoldne nagovoril državljane. (STA)

  • 13:51

    Zmeda v Veliki Britaniji

    Britanski premier Boris Johnson je v nedeljo precej zmedel državljane glede prošnje, naj se vrnejo na delo, če se lahko, obenem pa pozival k upoštevanju ukrepov. Za dodatno zmedo je poskrbel še zunanji minister Dominic Raab, ki je danes dejal, da se bodo lahko ljudje vrnili na delo šele s sredo in da to ne bo veljalo za vse.

    Boris Johnson | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Premier je v nedeljo v televizijskem prenosu nagovoril državljane in predstavil načrt za rahljanje ukrepov. Med drugim je državljane pozval, naj gredo v službo, če ne morejo delati od doma, naj pa ob tem upoštevajo varnostno razdaljo. Državljani naj se izogibajo javnih prevoznih sredstev. Od srede pa bo med drugim spet dovoljeno sončenje na prostem in potovanje znotraj Anglije.

    Načrti so naleteli na kar nekaj ogorčenja sindikatov in opozicije, ki od Johnsona zahtevajo predvsem več jasnosti v boju proti koronavirusu. Škotska, Wales in Severna Irska so med drugim napovedali, da bodo bolj zadržano opuščali ukrepov. Johnson naj bi danes svoje načrte predstavil v parlamentu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

    Vlada naj bi danes predstavila tudi podrobnejše načrte za opuščanje ukrepov, med njimi tudi podrobnejši seznam sektorjev, v katerih se bo lahko začelo delo.

    Raab je za televizijo Sky News med drugim že nakazal, kateri sektorji se bodo odpirali, kateri pa ne. "Če lahko delaš od doma, to počni še naprej, ampak v nekaterih pomembnih sektorjih gospodarstva kot sta proizvodnja in gradbeništvo, kjer ljudje ne morejo opravljati dela od doma, jim pravimo, da se lahko sedaj, od srede, vrnejo na delo," je povedal.

    Med drugim je minister še pojasnil, da frizerji in restavracije svojih vrat ne bodo odpirali pred 4. julijem. Pred tem bi se lahko predvidoma 1. junija odprle trgovine in osnovne šole. (STA)

  • 13:15

    Kosovski premier v izolaciji

    Kosovski premier v odstopu Albin Kurti je od danes v samoizolaciji. Za ta ukrep se je odločil, ker je bil eden od predstavnikov kosovskega ministrstva za evropske integracije, s katerim je imel stike, v tesnem stiku z osebo, pri kateri so potrdili okužbo z novim koronavirusom, poročajo kosovski mediji.

    Po poročanju albanskega novičarskega portala Exit news so poleg Kurtija v samoizolaciji tudi drugi predstavniki omenjenega ministrstva ter zaposleni v kabinetu predsednika vlade. Vsi bodo delo nadaljevali od doma. "Čakamo na rezultate testov," je sporočil Kurti. Na Kosovu so doslej potrdili 884 okužb z novim koronavirusom ter 28 smrti zaradi koronavirusne bolezni 19. (STA)

  • 12:49

    Milijarde za Deutsche Bahn

    Nemška vlada namerava za več milijard evrov povečati lastniški kapital v upravljavcu nemških železnic Deutsche Bahn, da bi mu pomagala prebroditi krizo zaradi pandemije novega koronavirusa, izhaja iz dokumenta, ki ga je pridobila nemška tiskovna agencija dpa. Družbi želi omogočiti tudi višje zadolževanje, družba sama pa načrtuje varčevanje.

    Koncern v lasti države naj bi po informacijah dpa do leta 2024 potreboval med osem in 10 milijard evrov. Približno polovico sredstev bi železnice sicer lahko zagotovile same, a bi morala vlada dvigniti dovoljeno zgornjo mejo zadolževanja, kar naj bi se zdaj tudi res zgodilo.

    Prvi del pomoči v višini 4,5 milijarde evrov naj bi bil družbi sicer na voljo že prihodnji teden. Podrobnosti glede preostanka naj bi nato določili v zadnjem letošnjem četrtletju, ko bodo znani podrobnejši podatki o škodi zaradi koronavirusne krize. (STA)

  • 12:48

    Nizozemski otroci v šolah

    Na Nizozemskem so se danes po skoraj dveh mesecih znova odprli vrtci in šole, kjer so učitelji za učence pripravili prave zabave dobrodošlice z baloni in rdečimi preprogami. V okviru rahljanja ukrepov proti covidu-19 pa so se znova odprli tudi frizerski in lepotni saloni. Nekateri so prve stranke sprejeli že kmalu po polnoči. (STA)

  • 12:47

    Nemčija zgubila ugled v ITA

    Nemčija je v Italiji v času pandemije novega koronavirusa izgubila ugled. Kot je pokazala javnomnenjska raziskava italijanskega inštituta Demos & Pi za italijanski dnevnik La Repubblica, samo 26 odstotkov Italijanov zelo zaupa Nemčiji. Januarja lani jih je bilo 42 odstotkov.

    Izguba zaupanja je posledica ravnanja evropskih držav severno od Italije v času pandemije, je ocenil predstavnik omenjenega inštituta Ilvo Diamanti. Države, ki jih je pandemija zelo prizadela, kot sta Italija ali Španija, namreč menijo, da so jih EU in druge države, kot je Nemčija, pustile na cedilu. (STA)

  • 12:23

    Hrvaška: serološka testiranja

    Na Hrvaškem z rahljanjem ukrepov začeli tudi serološka testiranja

    Hrvaški zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je začel izvajati serološka testiranja za dokazovanje prisotnosti protiteles za novi koronavirus v populaciji. Medtem so danes sprožili tretji in doslej najobsežnejši korak rahljanja ukrepov. Odprli so vrtce, šole za nižje razrede, gostinske lokale, nakupovalna središča in javni promet med županijami.

    koronavirus Hrvaška | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

    Iz HZJZ so sporočili, da bodo serološko testiranje izvedli na reprezentativnih 1100 vzorcih krvi, ki so jih dobili v bolniških laboratorijih, zdravstvenih domovih in lokalnih zavodih za javno zdravstvo. Pričakujejo, da bodo v naslednjih desetih dneh ugotovili, kakšen odstotek hrvaškega prebivalstva je bil okužen z novim koronavirusom.

    Na Hrvaškem so sicer danes začeli izvajati tretjo fazo rahljanja epidemioloških ukrepov, potem ko so v preteklih 14 dneh sprožili prva dva koraka.

    Med drugim so danes ukinili dovolilnice za zapuščanje kraja bivališča ter znova sprostili avtobusni in železniški promet na celotnem državnem ozemlju. Zagnali so tudi letalske linije v notranjem prometu.

    Prvi odzivi z avtobusnih in železniških postaj kažejo, da je vzpostavljenih občutno manj povezav, kot jih je bilo pred epidemijo. Epidemiološki ukrepi omejujejo število potnikov in mnogi javni prevozniki ocenjujejo, da v takšnih pogojih lahko ustvarjajo zgolj izgube.

    Slab je tudi obisk učencev v šolah, ki so spet odprte za nižje razrede. Hrvaški mediji poročajo, da v nekaterih županijah danes v šolo ni prišel noben učenec. V istrski županiji pa jih je na primer prišlo več sto. Je pa v vrtcih nekoliko več otrok kot v šolah, so danes poročali hrvaški mediji.

    Večina učencev in dijakov nadaljuje izobraževanje na daljavo. Študenti, ki ne morejo na daljavo opraviti svojih nalog, pa so lahko na fakultetah v skupinah do največ deset oseb.

    Po skoraj dveh mesecih so lahko Hrvati danes ob spoštovanju vseh epidemioloških ukrepov spili jutranjo kavo v priljubljenem gostinskem lokalu ali pa se napotili v nakupovalno središče. Od danes se na javnih mestih lahko zbere tudi do 40 oseb namesto dosedanjih pet.

    Znova so odprli nacionalne in naravne parke, v katerih so krepko znižali cene vstopnic. Umetnikom in delavcem v kulturi so omogočili gledališke in glasbene vaje.

    Od 13. maja bodo omogočali treninge v zaprtih športnih objektih, vključno z javnimi telovadnicami in fitnes centri.

    Od 18. maja pa načrtujejo vnovično odpiranje bazenov, kot tudi gledaliških, kino in koncertnih dvoran. Junija bodo v srednjih šolah izvajali tudi državno maturo. (STA)

  • 12:21

    Veliko pomanjkanje v Afriki

    V Afriki se soočajo z velikim pomanjkanjem postelj na bolnišničnih oddelkih za intenzivno nego. Na 100.000 ljudi tako pride manj kot ena postelja in en ventilator. V treh večjih državah, kot so Nigerija, Etiopija in Egipt, je za več kot 400 milijonov ljudi na voljo samo 1920 postelj, je pokazala Reutersova raziskava.

    Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v preteklosti že večkrat posvarila, da bi Afrika lahko postala naslednje žarišče pandemije novega koronavirusa. Doslej so v Afriki potrdili več kot 51.000 okužb z novim koronavirusom, kar je malo v primerjavi s štirimi milijoni okužb po vsem svetu, a se je število novih okužb v zadnjem tednu povečalo za več kot 38 odstotkov.

    Gospodarska komisija Združenih narodov za Afriko (UNECA) je že posvarila, da bi lahko na celini z okoli 1,3 milijarde prebivalci kljub socialnemu distanciranju letos potrdili skoraj 123 milijonov okužb, zardi koronavirusne bolezni 19 pa bi lahko umrlo približno 300.000 ljudi.

    Hkrati so na celini doslej izvedli zelo malo testov na okužbo z novim koronavirusom, in sicer 868.227. Na milijon prebivalcev so tako doslej izvedli 685 testov. Poleg tega so 46 odstotkov vseh testov v Afriki doslej izvedli v samo dveh državah, Južni Afriki in Gani. Za primerjavo, v evropskih državah so doslej izvedli skoraj 17 milijonov testov, kar je skoraj 23.000 testov na milijon prebivalcev.

    Za afriške javne zdravstvene sisteme je splošno znano, da so slabo opremljeni, hkrati je tudi malo javnih podatkov o virih, ki jih imajo posamezne države na voljo za boj proti virusu.

    V Srednjeafriški republiki je tamkajšnji minister za zdravje šele od neke nevladne organizacije izvedel, da imajo v državi tri ventilatorje. Kot je dejal, sploh ni vedel, da imajo kakšnega. Tanzanija pa je zavrnila, da bi donatorjem razkrila kakršnekoli podatke o svojem zdravstvenem sistemu.

    V večini afriških držav primanjkuje zdravstvenega osebja, posebej kritično je glede medicinskih sester na intenzivnih oddelkih ter anesteziologov.

    Številne afriške vlade so sicer hitro sprejele ukrepe za zajezitev pandemije ter izvedle odmevne kampanje za javno zdravje, omejile gibanje ljudi ter zagnale proizvodnjo zaščitne opreme. Kljub temu Reutersova raziskava in analiza podatkov kaže, da bi Afrika v primeru najboljšega scenarija glede števila okužb potrebovala najmanj 111.000 postelj in ventilatorjev, kar je desetkrat več, kot jih ima sedaj.

    Reuters je izvedel raziskavo glede števila bolnišničnih postelj, ventilatorjev, testiranj ter zdravstvenega osebja. Pristojnim zdravstvenim oblastem po vsej Afriki so poslali vprašanja, na katera so dobili odgovore iz 48 od skupno 54 afriških držav. Nobenih podatkov niso prejeli iz Alžirije, Benina, Komorov, DR Kongo, Sao Tome in Principe ter Tanzanije. (STA)

  • 12:20

    Pariz: gneča na metroju

    V Franciji so danes začeli rahljati ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Odprla se je večina trgovin, učenci in dijaki so se začeli vračati v šole, odrasli pa na delo. Na nekaterih linijah pariške podzemne železnice je bila zjutraj gneča.

    V Franciji se je danes po skoraj dveh mesecih odprla večina trgovin, frizerski in kozmetični saloni, mediateke, knjižnice in manjši muzeji. Znova so se odprle nekatere šole. Ljudje pa lahko znova zapustijo dom brez posebne izjave, ki so jo potrebovali doslej.

    Številni so se tako vrnili tudi na delovna mesta, zaradi česar so z nekaterih linij pariške podzemne železnice zjutraj poročali o gneči. Ustrezne medosebne razdalje tako med drugim ni bilo mogoče upoštevati na liniji 13, ki je tudi običajno ena najbolj polnih, poroča francoska televizija BFMTV.

    Dodatne težave je sicer na tej liniji povzročilo tudi deževje, ki je ponoči zajelo francosko prestolnico. Zaradi odpravljanj posledic neurja so imeli prvi vlaki zamudo, a zdaj promet že poteka normalno, so zagotovili upravljavci.

    O gneči so poročali tudi z linije dve. "Če je tako ob 6. uri, si lahko predstavljate, kako bo čez dve uri - razmere bodo nemogoče," je dejala ena od potnic na njej.

    Na preostalem omrežju pariškega metroja medtem ni bilo takšne gneče, so na družbenih omrežjih poročali potniki.

    Varnostno razdaljo so lahko ljudje ohranjali tudi na vlakih, ki prestolnico povezujejo s predmestji. Na njih je bilo manj ljudi, navaja BFMTV.

    Tudi državni sekretar, pristojen za transport, Jean-Baptiste Djebbari je sporočil, da je bilo nekaj težav na liniji 13 pariške podzemne železnice, a se zadeve urejajo. Je pa zadovoljen z upoštevanjem pravil glede nošenja mask na javnem prometu. Brez mask je samo približno pet odstotkov potnikov, so mu povedali na francoskih železnicah SNCF.

    V Franciji, kjer je za covidom-19 umrlo 26.380 ljudi, so se sicer razmere glede novega koronavirusa umirile. Minister za zdravje Olivier Veran je danes dejal, da je stopnja prenosa okužbe v Franciji 0,6. To pomeni, da 10 okuženih ljudi naprej okuži zgolj šest drugih posameznikov. (STA)

  • 12:19

    Italijanska ind. proizvodnja

    Industrijska proizvodnja se je v Italiji marca v primerjavi s februarjem po sezonsko prilagojenih podatkih zmanjšala za 28,4 odstotka, v primerjavi z marcem lani pa za 29,3 odstotka, podatke državnega statističnega urada povzema nemška tiskovna agencija dpa. Analitiki razloge pripisujejo pandemiji novega koronavirusa, ki je Italijo močno prizadela. Padec na letni ravni je po navedbah statistikov največji po letu 1990, ko so začeli zbirati podatke na trenutni način. (STA)

  • 09:22

    Izjema pri karanteni v VB

    Britanski premier Boris Johnson in francoski predsednik Emmanuel Macron sta se dogovorila, da karantenski ukrepi za potnike, ki bodo prispeli na Otok, ne bodo veljali za potnike iz Francije, so v nedeljo sporočili iz Pariza in Londona.

    Johnson je v nedeljo napovedal, da bodo kmalu morali v obvezno karanteni vsi potniki, ki bodo v državo prispeli z letalom.

    V telefonskem pogovoru pa sta se voditelja dogovorila, da bodo sodelovala pri omejevanju grožnje koronavirusa, ki jo predstavlja prečkanje meje. "Karantenski ukrepi zaenkrat ne bodo veljali za potnike iz Francije. Vsi ukrepi ene ali druge strani bodo sprejeti usklajeno in recipročno," so sporočili iz urada francoskega predsednika.

    Državi bosta vzpostavili delovno skupino, ki bo zagotovila sodelovanje v prihodnjih tednih.

    Običajno Rokavski preliv dnevno prečka tudi več tisoč ljudi, ki z vlakom potujejo iz ene države v drugo. (STA)

  • 08:04

    V J. Afriki že 10 tisoč okužb

    Število potrjenih primerov okužb z novim koronavirusom je preseglo 10.000. Kot je v nedeljo sporočil minister za zdravje Zwelini Mkhize so doslej potrdili 10.015 primerov okužb. Od tega je umrlo 194 ljudi. "Z zaskrbljenostjo opažamo, da so kar 84 odstotkov novih primerov potrdili v Zahodni in Vzhodni Kaplandiji," je dodal minister v izjavi.

    Od 194 smrtnih primerov je osem novih. Južna Afrika je najhuje prizadeta afriška država zaradi koronavirusa južno od Sahare. Od 1. maja vlada sicer postopno rahlja ukrepe, ki jih je uvedla konec marca. (STA).

  • 07:16

    Podpredsednik ZDA v izolaciji

    Bela hiša je v nedeljo sporočila, da je podpredsednik ZDA Mike Pence od petka naprej v samoizolaciji, ker je imel stik s svojo tiskovno predstavnico Katie Miller, pri kateri so v petek potrdili okužbo s koronavirusom. Pence ni v karanteni in bo v ponedeljek opravljal svoje delo iz Bele hiše.

    Mike Pence | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Pri tem bo Pence omejil stike z drugimi zaposlenimi na sedežu ameriške vlade in bo delal le iz svoje pisarne. V karanteno pa so se podali trije člani delovne skupine Bele hiše proti koronavirusu na čelu z direktorjem Nacionalnega inštituta za zdravje Anthonyjem Faucijem. Poleg njega sta se osamila tudi direktor Centra za nadzor nad boleznimi (CDC) Robert Redfield in komisar Uprave za hrano in zdravila (FDA) Stephen Hahn. Nobeden od njih ni pozitiven za koronavirus, ampak so vsi trije imeli stike z osebo, ki je pozitivna, poroča STA.

    Trumpa okužba ne skrbi

    Pred Millerjevo, ki je soproga Trumpovega svetovalca Stephena Millerja, je v Beli hiši nastal preplah po četrtkovi okužbi Trumpovega osebnega pomočnika. Trump je dejal, da ga okužbe v Beli hiši ne skrbijo. Millerjeva je ena od 1,33 milijona Američanov, pri katerih so doslej potrdili okužbo s koronavirusom, bolezen covid-19 pa je do sinoči zahtevala najmanj 79.500 življenj. Doslej je okrevalo 216 tisoč ljudi.

    Razmere v New Yorku se izboljšujejo

    V državi New York so do sinoči prav tako po podatkih univerze Johns Hopkins potrdili več kot 335 tisoč okužb s koronavirusom, za covid-19 je umrlo 26.641 ljudi, okrevalo pa jih je 58 tisoč. Newyorški guverner Andrew Cuomo je poročal, da se stanje v državi še naprej izboljšuje, saj je v soboto za covid-19 umrlo 207 ljudi, novih hospitalizacij pa je bilo le 521. Skupaj se je v državi New York za covid-19 v soboto v bolnišnicah zdravilo 7.262 ljudi, navaja STA.

    Slabo stanje v domovih za ostarele

    Cuomo se je po dveh mesecih rasti popularnosti zaradi vodenja novinarskih konferenc na podlagi dejstev in brez nesmislov konec tedna znašel pod kritikami zaradi stanja v domovih za ostarele po državi New York. V nedeljo je ukazal, da se morajo zaposleni po domovih obvezno dvakrat na teden testirati za koronavirus. V domove za ostarele prav tako ne bodo vračali varovancev, ki so v bolnišnicah okrevali po covid-19. V ZDA je doslej v domovih za ostarele umrlo 26 tisoč ljudi, od tega 5.300 v New Yorku, kar je največ od vseh držav, še piše STA.

    ZDA se počasi odpirajo

    Po ZDA se nadaljuje delno odpiranje gospodarstva in drugih dejavnostih po posameznih zveznih državah ZDA in v Koloradu so spet dovolili maše v živo po cerkvah. Verniki morajo upoštevati varnostne ukrepe, kot je družbena distanca in nošenje mask. Letališče Seattle-Tacoma je sporočilo, da bodo morali od 18. maja naprej vsi potniki in drugi na terminalih nositi maske. To od danes zahteva že nekaj drugih letališč, med drugim Philadelphia in Los Angeles. Enak ukrep je uvedlo tudi nekaj ameriških letalskih družb.

  • 06:05

    Sproščanje ukrepov po Evropi

    V več evropskih državah se danes nadaljuje rahljanje ukrepov proti novemu koronavirusu, med drugim na Hrvaškem in v Srbiji, kjer se bodo deloma odprli šole in vrtci. Šole se bodo odprle tudi v več drugih državah, med drugim na Nizozemskem, ki se s tem pridružuje državam, ki rahljajo ukrepe. Sproščanje danes začenja tudi Francija.

    V Franciji se bo odprla večina trgovin, frizerski in kozmetični saloni, knjižnice in manjši muzeji. Povsod bodo dovoljene tudi posamične športne aktivnosti na prostem. Ljudje bodo lahko začeli znova potovati po državi brez posebne izjave, ki jo potrebujejo trenutno. Šli bodo lahko do 100 kilometrov od doma.

    Frizerski in kozmetični saloni se bodo odprli tudi na Nizozemskem. Odprli se bodo še vrtci in osnovne šole. Dovoljeni bodo določeni športi, kot so golf, plavanje in tenis.

    Vrtci in nižji razredi osnovnih šol bodo znova zaživeli tudi v Srbiji in na Hrvaškem. Na Hrvaškem bo znova dovoljeno zbiranje do deset oseb. Med drugim bodo začeli obratovati gostinski lokali, tudi tisti, ki nimajo odprtih teras. Poleg tega bodo znova zagnali javni promet med županijami.

    Otroci se bodo lahko v šole vrnili tudi v Švici, o čemer odločajo posamezni kantoni. Tam bodo odprli še restavracije, muzeje, galerije, knjižnice in telovadnice. V Belgiji se bodo znova odprle vse, v Grčiji pa večina trgovin.

    Z rahljanjem ukrepov nadaljujejo tudi v Španiji. V večini regij bodo predvidoma v ponedeljek prešli v drugo fazo, izjema so madridska regija ter deli regij Katalonija in Castilla y Leon. V drugi fazi je znova dovoljeno zbiranje do deset oseb ob ohranjanju razdalje, odprtje manjših trgovin, teras lokalov in restavracij do polovične zasedenosti.

    Na terasah bodo lahko bari in restavracije goste stregli tudi na Češkem, kjer se bodo lahko odprle tudi kulturne ustanove. (STA)

Kitajske oblasti so novi koronavirus v mestu Shulan najprej odkrile pri 45-letnici, ki je z virusom okužila tudi svojega moža, sestre in druge člane družine. Kitajka sicer v zadnjem času ni potovala nikamor, kjer bi se lahko okužila. Vseh 276 ljudi, s katerimi je bila obolela v stiku, so poslali v karanteno. 

Ustavili javni promet. Prebivalce prosili, naj ostanejo doma.

Oblasti so v mestu Shulan zaprle vsa javna prizorišča, prebivalcem pa so naročili, naj ostanejo doma. Javni potniški promet v mestu se je ustavil. Gre za mesto, ki leži v bližini Severne Koreje, kjer pa po tamkajšnjih trditvah novega koronavirusa niso odkrili, piše BBC.

O novih primerih poročajo tudi iz Wuhana

O več primerih pa poročajo tudi iz mesta Wuhan, od koder se je novi koronavirus razširil po svetu. V ponedeljek so tam okužbo z virusom potrdili pri petih ljudeh. Gre za prve primere, ki so jih v mestu odkrili po 8. aprilu, ko so tam odpravili omejitve. Širjenje okužbe je bilo sicer pričakovano, saj strogi ukrepi, ki so jih v državi uvedli pred meseci, ne veljajo več. 

V Južni Koreji večji porast okuženih

V Južni Koreji pa so danes potrdili 35 novih primerov okužb, kar je največji porast števila okuženih z novim koronavirusom v več kot mesecu dni. Glavni razlog za to je žarišče v četrti z nočnimi klubi v prestolnici Seul.

Državo so sicer v zadnjih tednih hvalili, kako uspešno je zajezila širjenje koronavirus, a so morali zdaj v prestolnici, sosednji provinci Gyeonggi in mestu Incheon zapreti vse klube in bare. Bojijo se namreč, da bi lahko nočno življenje vodilo v nov val okužb. V Južni Koreji so do zdaj potrdili 10.909 okužb. V zadnjih dnevih so zaznali po manj kot deset novih okužb dnevno, več med njimi jih je bilo vnesenih iz tujine, piše STA.

Okuženi moški obiskal več barov in klubov

Največ skrbi trenutno vzbuja okuženi 29-letni moški, ki je obiskal več barov in nočnih klubov v četrti Itaewon v Seulu v začetku maja. Do danes so z njim povezali 85 okužb. Mestne oblasti pozivajo vse, ki so bili v tej četrti, naj preventivno opravijo testiranje. Zdravstvenim oblastem je namreč zelo težko izslediti več tisoč ljudi, ki so obiskali bare in klube v Itaewonu, navaja STA.

Porast okužb se dogaja ravno v času, ko se Korejci vračajo v svoja običajna življenja, potem ko je vlada prejšnji teden zrahljala ukrepe za omejevanje širjenja novega koronavirusa.

Ne spreglejte