Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 12. 2023,
17.10

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

Evropski parlament organ pranje denarja Evropska unija

Sreda, 13. 12. 2023, 17.10

4 mesece, 2 tedna

EU zaradi preteklih škandalov ustanavlja organ za preprečevanje pranja denarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
Evropska unija, zastava | Za zdaj še ni jasno, kje bo imela agencija svoj sedež. Evroposlanci in članice EU o tem še razpravljajo, izbrali pa ga bodo prihodnje leto. | Foto Shutterstock

Za zdaj še ni jasno, kje bo imela agencija svoj sedež. Evroposlanci in članice EU o tem še razpravljajo, izbrali pa ga bodo prihodnje leto.

Foto: Shutterstock

Evropski parlament in članice EU so se danes v luči preteklih finančnih škandalov v EU dogovorili o ustanovitvi agencije za preprečevanje pranja denarja, so sporočili iz Bruslja. Agencija se bo ukvarjala tudi s poskusi izogibanja finančnim sankcijam in bojem proti financiranju terorizma. Zaenkrat še ni jasno, kje bo njen sedež.

Agencija za boj proti pranju denarja (AMLA) bo imela nadzorna pooblastila. V primeru resnih ali ponavljajočih se kršitev bo lahko izrekala denarne kazni. Nadzorovala bo 40 najbolj tveganih finančnih subjektov v EU oziroma tiste, ki poslujejo v najmanj šestih članicah EU.

Pristojna bo tudi za nadzor podjetij, ki ljudem omogočajo trgovanje in shranjevanje kriptopremoženja, med drugim bo pristojna tudi za posredovanje in reševanje sporov med nacionalnimi organi.

Za zdaj še ni jasno, kje bo imela agencija svoj sedež

"AMLA bo spremenila pravila igre v boju proti umazanemu denarju v EU," je dejala španska evropska poslanka Eva-Maria Poptcheva (Renew). Dodala je, da bo imel organ tudi ključno vlogo pri preprečevanju izogibanja ciljno usmerjenim finančnim sankcijam, kakršne so sankcije EU proti Rusiji.

Za zdaj še ni jasno, kje bo imela agencija svoj sedež. Evroposlanci in članice EU o tem še razpravljajo, izbrali pa ga bodo prihodnje leto. Prošnje za gostovanje sedeža je sicer doslej vložilo devet mest – Bruselj, Dublin, Frankfurt, Madrid, Pariz, Riga, Rim, Dunaj in Vilnius, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Robert Golob
Novice O čem se bo Golob pogovarjal z Macronom?
Slovenski med
Novice Evropski parlament podprl pobudo Slovenije pri označevanju medu
Žina Mahsa Amini
Novice Podelili nagrado Saharov za svobodo misli #video
Ne spreglejte