Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 9. 2014,
11.53

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Rusija Dmitrij Medvedjev sankcije

Ponedeljek, 8. 9. 2014, 11.53

8 let, 1 mesec

EU potrdila nove sankcije proti Rusiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Članice EU so danes potrdile sveženj nadaljnjih sankcij proti Rusiji, ki krepi obstoječe gospodarske sankcije, uvedene konec julija, je sporočil predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy.

Uveljavitev sankcij so sicer zamaknile s torka na "prihodnje dni", da ocenijo izvajanje premirja in mirovnega načrta. Sprva je bilo namreč predvideno, da začnejo sankcije veljati v torek. Sedaj pa je Van Rompuy sporočil, da bo uveljavitev sankcij z objavo v Uradnem listu EU sledila "v nekaj dneh". "Tako bo čas za oceno izvajanja dogovora o premirju in mirovnega načrta. Glede na razmere na terenu je EU pripravljena preučiti dogovorjene sankcije v celoti ali delno," je še pojasnil.

Načelni dogovor o sankcijah so v petek sprejeli veleposlaniki članic pri EU, danes pa bi jih morale članice v okviru pisnega postopka še uradno potrditi. Pisni postopek bi se moral izteči ob 15. uri, a so ga za tri ure podaljšali, ker vse članice niso v roku posredovale odgovorov. Poleg tega so za ob 18. uri sklicali izredni sestanek veleposlanikov članic pri EU.

Uradnih informacij o tem, katere članice niso pravočasno poslale odgovorov in zakaj, za zdaj ni bilo mogoče dobiti. Slovenija je po navedbah slovenskih virov v Bruslju "v pisnem postopku podprla sankcije v roku". Viri pri EU so sicer pozno popoldne zavrnili neuradne informacije, da se zapleta zaradi Slovaške ali Češke.

Sankcije EU, katerih cilj je spodbuditi spremembo smeri dejanj Rusije, ki destabilizirajo vzhod Ukrajine, vključujejo nadgradnjo obstoječih gospodarskih omejitev na obrambnem, energetskem in finančnem področju ter razširitev seznama oseb, kaznovanih z zamrznitvijo premoženja in prepovedjo potovanja v unijo.

"Če bodo postavili omejitve, bomo morali odgovoriti" Ruski premier Dmitrij Medvedjev je sicer napovedal, da bo Rusija na nove sankcije zahodnih držav odgovorila s protiukrepi in morda uvedla prepoved poletov čez svoje ozemlje.

"Upal sem, da bodo naši partnerji pametnejši. Žal …" je dejal Medvedjev v pogovoru za poslovni časnik Vedomosti. "Če bodo sankcije povezane z energetiko in dodatnimi omejitvami našega finančnega sektorja, bomo morali odgovoriti nesomerno," je dodal ruski premier in omenil, da bi Rusija lahko zaprla svoj zračni prostor za zahodna letala. "Izhajamo iz dejstva, da imamo prijateljske odnose z našimi partnerji in zato je nebo nad Rusijo odprto za polete. Toda če nam bodo postavili omejitve, bomo morali odgovoriti," je opozoril.

Medvedjev je posvaril, da bi prepoved poletov številne letalske družbe pripeljala v bankrot. "Toda to je slaba zgodba. Želimo samo, da bi naši partnerji to dojeli na neki točki," je dejal.

Nad Sibirijo krajša pot do Azije Ruska vlada je že avgusta, ko so bile uvedene sankcije proti Dobroletu, nizkocenovni podružnici ruske letalske družbe Aeroflota, prvič omenila, da razmišlja o prepovedi poletov za evropske letalske družbe nad Sibirijo, kar je najkrajša pot med Evropo in Azijo. V slovenskem letalskem prevozniku so tedaj povedali le, da je glede na to, da Moskva o sankcijah šele razmišlja, še prezgodaj govoriti o tem, kaj bi taka prepoved pomenila za Adrio Airways.

Milijonska izguba Letalski prevozniki za polete iz Evrope v Azijo uporabljajo koridor nad Sibirijo, ker je polet najkrajši (do Tokia in Seula prihranijo najmanj štiri ure poleta) in najbolj ekonomičen. Na vrhuncu hladne vojne v 20. stoletju večina zahodnih letalskih prevoznikov ni smela uporabljati ruskega zračnega prostora za polete proti Aziji. Leteli so nad Perzijskim zalivom ali pa prek ameriškega letališča Anchorage na Aljaski. Dogovor o poletih nad Sibirijo so sklenili v 70. letih, letalske družbe pa tako prihranijo okoli 30 tisoč dolarjev (okoli 22 tisoč evrov) na polet.

Letalski prevozniki, med njimi Lufthansa (prek sibirskega koridorja opravi okoli 180 poletov na teden), British Airways in Air France, bi lahko v treh mesecih izgubili milijardo evrov, če ne bi uporabljali koridorja nad Sibirijo, je avgusta izračunal ruski časopis Vedomosti.

Ne spreglejte