Torek,
28. 6. 2016,
21.23

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,13

1

Natisni članek

Turčija eksplozija

Torek, 28. 6. 2016, 21.23

6 let, 7 mesecev

MZZ: Med žrtvami ni Slovencev

Teroristični napad na letališču v Istanbulu: umrlo 32 ljudi, številni ranjeni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,13

1

Turčija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na turškem letališču v Istanbulu so odjeknile tri eksplozije. V napadu je umrlo najmanj 32 ljudi, več kot 60 je ranjenih, so sporočile oblasti. Napad naj bi izvedli trije samomorilski napadalci.

Na letališču Atatürk so se po poročanju oblasti razstrelili trije samomorilski napadalci. Do eksplozij naj bi prišlo na terminalu za mednarodne lete. Turške oblasti so sicer sprva poročale o dveh eksplozijah in dveh napadalcih, nato pa so sporočili, da je šlo za tri eksplozije in tri napadalce.

Po navedbah prič je skušala turška policija vsaj enega od napadalcev ustaviti s streli, a je bila neuspešna. Napadalci so eksploziv aktivirali pred rentgensko kontrolo na letališču. Preden so se razstrelili, naj bi na potnike streljali s puškami kalašnikov.

MZZ: Med žrtvami ni Slovencev Turčija teroristični napad | Foto: Reuters Foto: Reuters

Po trenutnih informacijah med žrtvami ni Slovencev, so povedali na slovenskem zunanjem ministrstvu. Vsi potniki iz Slovenije, ki so potovali prek letališča oziroma tisti, s katerimi je veleposlaništvo v Ankari v stiku, so se javili in niso poškodovani.

Letalo družbe Turkish Airlines, ki je nekaj po 20. uri vzletelo z Letališča Jožeta Pučnika proti Istanbulu, je po podatkih ministrstva varno pristalo, so pa morali potniki ostati na letalu.

Stoji za napadom Islamska država?

Turška policija domneva, da je v ozadju napada Islamska država. Turški predsednik Tayyip Erdogan se je že sestal s premierjem in poveljnikom vojaških sil. 

Zadnji bombni napadi v Turčiji so bili sicer povezani s kurdskimi separatisti in Islamsko državo. Prav zaradi pogostih terorističnih napadov in bojkota Rusije (zaradi sestrelitve ruskega lovca na sirsko-turški meji) je turški turizem letos beležil močan izpad obiska.

Kaos na letališču po napadu

Na kraju dogodka je več reševalnih vozil, prve ranjene pa so v bolnišnice odvažali kar taksiji. Letališče je zaprto, vsi leti pa so odpovedani. Gre sicer za letališče, kjer so varnostni ukrepi na precej visoki ravni. 

Turčija | Foto: Reuters Foto: Reuters Turčija | Foto: Reuters Foto: Reuters Turčija | Foto: Reuters Foto: Reuters Turčija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Letališče Atatürk velja za tretje najbolj prometno letališče v Evropi z več kot 61 milijoni potnikov. Pred njim sta le londonski Heathrow in pariški Charles de Gaulle. | Foto: Reuters Letališče Atatürk velja za tretje najbolj prometno letališče v Evropi z več kot 61 milijoni potnikov. Pred njim sta le londonski Heathrow in pariški Charles de Gaulle. Foto: Reuters