Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 12. 2023,
17.13

Osveženo pred

4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,76

Natisni članek

poplave vodostaj Budimpešta Donava

Četrtek, 28. 12. 2023, 17.13

4 mesece

Donava v Budimpešti dosegla najvišji vodostaj v desetih letih #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,76

Donava je v sredo zvečer v Budimpešti dosegla višino 693 centimetrov in prestopila bregove, od takrat pa nivo vode počasi upada, je po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI sporočila agencija za upravljanje voda. Najvišji vodostaj Donave so sicer zabeležili leta 2013, ko je dosegel 891 centimetrov.

Če bi nivo Donave presegel sedem metrov, bi sicer morali sprožiti opozorilo pred nevarnostjo poplav, še navaja MTI. Tudi drugod na Madžarskem je Donava močno narasla, v kraju Mohach na jugu države naj bi do nedelje vodostaj presegel osem metrov.

Fotografije Donave v Budimpešti v zadnjih dneh (avtor: Jošt Jerina):

Fotogalerija
1 / 7

Iz agencije za upravljanje voda pa so sporočili še, da je gladina Donave višino šestih metrov v decembru nazadnje presegla leta 1987, a takrat ni poplavila cest ob obali. | Foto: Jošt Jerina Iz agencije za upravljanje voda pa so sporočili še, da je gladina Donave višino šestih metrov v decembru nazadnje presegla leta 1987, a takrat ni poplavila cest ob obali. Foto: Jošt Jerina

Zaradi poplavljanja Donave so bile zaprte tudi nekatere tramvajske linije.

Poleg tega bi lahko poplavila tudi reka Tisa - na več območjih med krajema Tokaj in Kisköre na severovzhodu Madžarske so oblasti izdale opozorilo pred poplavami.

Strokovnjaki ob tem opozarjajo na možnost pogostejših poplav zaradi podnebnih sprememb, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. "Zimske padavine so vse pogostejše. Z naraščanjem temperatur bo snega sicer manj, a se bo tudi hitreje stopil," je povedala Anna Kis iz iniciative 1,5 stopinje.

Nazadnje je gladina Donave v decembru presegla leta 1987

Iz agencije za upravljanje voda pa so sporočili še, da je gladina Donave višino šestih metrov v decembru nazadnje presegla leta 1987, a takrat ni poplavila cest ob obali. Dodajajo, da spomladi ni mogoče izključiti možnosti ponovnih poplav.

Budimpešta, Donava | Foto: Jošt Jerina Foto: Jošt Jerina

Po večdnevnih padavinah so se sicer danes prebivalci Budimpešte v soncu sprehajali ob še vedno narasli reki in opazovali valove, ki so pljuskali po nabrežju pod stavbo parlamenta. "Spominjam se velikih poplav, a nikoli decembra. Decembra je Donava običajno zmrznila. Spomnim se časa, ko sem bil zelo mlad in ko so morali z dinamitom razbijati led okoli Verižnega mostu," je dejal eden od mimoidočih.

BYD Madžarska
Avtomoto Velik uspeh Madžarov: največji Kitajci bodo gradili prvo evropsko tovarno
Viktor Orban
Novice ZDA zaskrbljene zaradi madžarskega zakona o obrambi nacionalne suverenosti
Ne spreglejte