Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 2. 2024,
8.30

Osveženo pred

1 mesec, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

Natisni članek

glasovnica ZDA predsednik volitve

Četrtek, 29. 2. 2024, 8.30

1 mesec, 4 tedne

Donalda Trumpa izločili s predsedniških glasovnic v državi Illinois

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99
Donald Trump | Trump se bo pritožil.  | Foto Reuters

Trump se bo pritožil.

Foto: Reuters

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump ne sme sodelovati na predsedniških volitvah v zvezni državi Illinois, je v sredo sklenila državna sodnica v Chicagu Tracie Porter, pri čemer se je sklicevala na podobno odločitev vrhovnega sodišča v Koloradu, poroča ameriški medij Politico. Trump se bo na odločitev pritožil.

Porterjeva je v izjavi ob objavi odločitve po poročanju ameriške mreže CNN zapisala, da mora volilni odbor zvezne države Donalda Trumpa odstraniti z glasovnice za volitve republikanske stranke za predsedniškega kandidata 19. marca ali poskrbeti, da se vsi glasovi, oddani zanj, izničijo.

"Sodišče se zaveda pomena te odločitve in njenega vpliva na prihajajoče volitve v Illinoisu," je dodala sodnica, ki je svojo odločitev zadržala do petka, da Trumpu omogoči pritožbo.

Hitro se bodo pritožili

"To je neustavna odločitev, zato se bomo hitro pritožili. Predsednik Trump ostaja na glasovnicah v Illinoisu, prevladuje v anketah in bo Ameriko naredil spet veliko," se je odzval tiskovni predstavnik Trumpove predsedniške kampanje Steven Cheung.

Trumpa so s predsedniških glasovnic januarja izločili že v zvezni državi Maine, pred tem pa tudi v Koloradu, vendar pa vrhovno sodišče ZDA že obravnava njegovo pritožbo in naj bi po pričakovanjih odločilo v prid nekdanjega predsednika, poroča CNN. Številni analitiki so prepričani, da bo Trump lahko ostal na glasovnicah za kandidata republikancev za predsedniške volitve.

V zveznih državah Kolorado, Maine in zdaj še Illinois so Trumpa izločili zaradi kršenja zvezne ustave. Njen 14. amandma tistim, ki so se udeležili upora proti državi, prepoveduje zasedanje javnih funkcij. Trump naj bi se udeležil upora s pozivom privržencem k pohodu na zvezni kongres 6. januarja 2021, da preprečijo formalno potrditev njegovega poraza na volitvah 2020 in spodkopavanja legitimnega izida volitev.

Vrhovno sodišče ZDA bo odločalo o Trumpovi imuniteti pred kazenskim pregonom

Vrhovno sodišče ZDA se je v sredo nekoliko presenetljivo odločilo, da bo odločalo o pritožbi nekdanjega predsednika Donalda Trumpa na odločitev prizivnega sodišča, ki je zavrnilo njegovo sklicevanje na imuniteto pred kazenskim pregonom zaradi opravljanja predsedniške funkcije, poročajo ameriški mediji.

Primer so morali sprejeti najmanj štirje vrhovni sodniki, praktična posledica poteze sodišča pa je, da se do predsedniških volitev novembra ne bo zaključil zvezni sodni proces, ki v Washingtonu poteka proti Trumpu zaradi spodkopavanja legitimnosti izida volitev leta 2020.

Vrhovno sodišče je sporočilo, da bo argumente obeh strani v primeru poslušalo po 22. aprilu, ni pa jasno, kdaj bi lahko sprejelo odločitev. Nekateri demokratski politični komentatorji trdijo, da je vrhovno sodišče s tem dokončno izgubilo kredibilnost, poročajo ameriški mediji.

Trumpovi odvetniki sicer zastopajo stališče, da je predsednik ZDA po nastopu položaja za vselej imun pred pregonom za kakršnokoli kaznivo dejanje, ki ga izvrši v času opravljanja svojih dolžnosti.

Težko je verjeti, da bo konservativna večina na vrhovnem sodišču našla ustavne utemeljitve za tak argument, vendar pa je analitik televizije MSNBC Neal Katyal menil, da to ni pomembno. Po njegovem je vrhovno sodišče naredilo uslugo Trumpu, ki si prizadeva zavlačevati vse sodne postopke v upanju na vrnitev v Belo hišo.

Katyal, ki je v času predsednika Baracka Obame zastopal vlado pred vrhovnim sodiščem, je dejal še, da bo odločitev morda sprejeta šele v začetku poletja.

Trump se sicer trenutno sooča z več sodnimi procesi zaradi različnih obtožb, okrog 30 odstotkov republikanskih volivcev pa je v vzporednih anketah na dosedanjih strankarskih volitvah in zborovanjih zatrdilo, da Trumpa ne bodo podprli, če bo pravnomočno obsojen. | Foto: Reuters Trump se sicer trenutno sooča z več sodnimi procesi zaradi različnih obtožb, okrog 30 odstotkov republikanskih volivcev pa je v vzporednih anketah na dosedanjih strankarskih volitvah in zborovanjih zatrdilo, da Trumpa ne bodo podprli, če bo pravnomočno obsojen. Foto: Reuters

Donald Trump
Novice Trump nadaljuje svoj pohod na volitve
Donald Trump, Joe Biden
Novice Biden in Trump sta zmagovalca
Joe Biden
Novice Zdravniški pregled: Biden je sposoben opravljati svoje delo
Ne spreglejte