Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Torek,
17. 11. 2015,
10.14

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Islamska država terorizem Abdelhamid Abaaoud Francija Belgija Molenbeek

Torek, 17. 11. 2015, 10.14

8 let, 1 mesec

Domnevni snovalec napadov v Parizu se je lani pojavil na francoski TV (video)

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Abdelhamid Abaaoud, ki so ga francoski preiskovalci označili za glavnega načrtovalca petkovega terorističnega napada v Parizu, se je marca lani pojavil v dokumentarcu francoske televizije BFM TV.

Danes 27-letni Belgijec je bil vodja teroristične celice v kraju Verviers, ki so jo belgijski policisti razbili lanskega januarja. V odsotnosti so ga pozneje (skupaj s še 32 skrajneži) obsodili na 20 let zapora.

Zadnje mesece naj bi bil v Siriji. Abaaoudova družina je pred časom razglasila sinovo smrt, a je po ocenah policije s tem želela preiskovalce le zavesti.

Od borcev do kopalcev grobov Lani je francoska BFM TV objavila krajši dokumentarni film o frankofonskih pripadnikih tako imenovane Islamske države, v katerem se pojavlja tudi Abaaoud. Ta naj bi pripadal četi islamistov, ki šteje okrog 20 Francozov in 20 Belgijcev. Vpoklicani so bili na različne položaje, od borcev do kopalcev grobov. Osem tednov so prebivali v sirskem kraju Azas, približno osem kilometrov od turške meje.

Pozneje so mesto zavzeli sirski uporniki in "izgnali" islamiste. Francoska novinarka je mesto obiskala nekaj tednov za tem in po kraju so še vedno visele zastave Islamske države. "Očitno ljudje še vedno živijo v strahu. Večina trgovin je zaprta, ulice so napol zapuščene," je opisala stanje.

Džihad, kot da je vse le igra V dokumentarcu so Francozi pokazali tudi posnetke evropskih islamistov, ki so se snemali sami.

Na enem od posnetkov, ki je sicer cenzuriran, so Abaaoud in drugi islamisti za avtomobil pripeli več trupel sirskih civilistov ter upornikov in jih vlekli za seboj po polju. "Nekoč smo to počeli z vodnimi skuterji, štirikolesniki, motorji, zdaj z neverniki, tistimi, ki se borijo proti islamu," je ob tem dejal Abaaoud.

Na drugem posnetku obiščejo prostor, kjer je bilo ubitih deset civilistov. Po navedbah novinarke brskajo za morebitnimi predmeti, ki so ostali ob truplih, nato pa jih pokopljejo. "Neverniki, te ljudi je treba pobiti. Borili so se za demokracijo, za sekularizacijo, za denar, proti šeriatu," na posnetku komentira eden od borcev. Eden od francoskih islamistov je v poznejšem pogovoru z novinarko prek spleta poudaril, da ne gre za masaker, da gre za mrtve borce, ki jih oni le pokopljejo.

"Džihad, kot da je vse le igra," poteze skrajnežev opiše francoska novinarka.

Sveta vojna Skupna točka islamistov je poleg njihovega verskega prepričanja tudi razočaranje nad življenjem v Evropi. V posnetkih ob ognju, ki naj bi nastali februarja lani, mladi skrajnež razlaga, da je življenje v Evropi "ničla".

Abaaoud je v februarja lani objavljenem videu razloge za to, da se je pridružil borcem, opisal takole: "Svoje celotno življenje sem gledal, kako se je pretakala kri muslimanov. Molim za to, da bi Alah polomil hrbet tistim, ki mu nasprotujejo, njihovim borcem in podpornikom, ter jih iztrebil."

Ne spreglejte