Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 3. 2024,
14.57

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,07

Natisni članek

obletnica Malezija letalska nesreča

Nedelja, 3. 3. 2024, 14.57

1 mesec, 3 tedne

Desetletje mračne skrivnosti: usoda ljudi z malezijskega letala ostaja neznana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,07
letalo Malaysia Airlines MH370 | Udeleženci spominske slovesnosti ob deseti obletnici nesreče letala Malaysia Airlines MH370 si ogledujejo domnevne razbitine. Malezija si prizadeva za vnovično sprožitev iskalne akcije.   | Foto Reuters

Udeleženci spominske slovesnosti ob deseti obletnici nesreče letala Malaysia Airlines MH370 si ogledujejo domnevne razbitine. Malezija si prizadeva za vnovično sprožitev iskalne akcije.

Foto: Reuters

Malezija poziva k vnovičnemu iskanju pogrešanega letala Malaysia Airlines MH370, je danes sporočil minister za promet, na predvečer desete obletnice še vedno nerešenega izginotja tega letala. Letalo MH370, boeing 777 z 227 potniki in 12 člani posadke, je 8. marca 2014 izginilo z radarjev med letom iz Kuala Lumpurja v Peking.

Na slovesnosti v spomin na pogrešane se je danes v bližini Kuala Lumpurja zbralo kakih 500 sorodnikov in njihovih podpornikov ter zahtevalo, da se iskanje nadaljuje.

Prižgali so 239 sveč, po eno za vsakega pogrešanega potnika na letu MH370. Nekaj sorodnikov je prišlo s Kitajske, od koder sta bili skoraj dve tretjini potnikov izginulega letala.

Malezijski preiskovalci nesreče sprva niso izključili možnosti, da je letalo namerno skrenilo s poti. Razbitine so se pojavile na obalah Afrike in otokih v Indijskem oceanu, nekatere potrjene, nekatere domnevne, poroča index.hr.

Malezijski minister za promet Anthony Loke je dejal, da so ameriško podjetje za raziskovanje podmorja Ocean Infinity povabili k razpravi o njihovem najnovejšem predlogu, potem ko dva prejšnja nista uspela. "Malezijska vlada je predana iskanju, treba je nadaljevati," je dejal Loke na nedeljski slovesnosti ob tragediji.

Kuala Lumpur je že leta 2018 najel Ocean Infinity za iskanje po južnem Indijskem oceanu in ameriškemu podjetju ponudil 70 milijonov dolarjev, če najde letalo. Ocean Infinity je leta 2018 po več mesecih zaključil podvodno iskalno operacijo, v okviru katere ni našel nobenih sledi letala. Pri tem so preiskali več kot 112.000 kvadratnih kilometrov oceanskega dna. Operacija je potekala v odročnem delu južnega Indijskega oceana, kjer naj bi letalo strmoglavilo.

Malezija, Kitajska in Avstralija so pred tem januarja 2017 ustavile dveletno iskanje, vredno 130 milijonov dolarjev.

Loke je napovedal, da bo Malezija razpravljala o sodelovanju z Avstralijo pri nadaljevanju iskanja, ko bo predlog ameriškega podjetja dobil zeleno luč malezijske vlade. Na letu je bilo več kot 150 kitajskih potnikov, njihovi svojci pa zahtevajo odškodnino od Malaysia Airlines, Boeinga, proizvajalca motorja Rolls-Royce in zavarovalnice Allianz.

Novice Letalo zasilno pristalo na avtocesti in zagorelo #video
Nepal, nesreča, letalo
Novice Znan je vzrok za hudo januarsko letalsko nesrečo v Nepalu
Živi otroci v Kolumbiji
Novice Čudež: štirideset dni po letalski nesreči našli žive štiri otroke #video
Nepal
Novice Pretresljiva zgodba zakoncev, ki sta umrla v različnih letalskih nesrečah
Ne spreglejte