Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 5. 2016,
6.53

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

volitve v ZDA 2016 Donald Trump Hillary Clinton Bernard Sanders

Sreda, 18. 5. 2016, 6.53

7 let, 11 mesecev

Clintonova za las slavila v Kentuckyju, Sanders prepričljivo v Oregonu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Bernard Sanders, Hillary Clinton | Foto Reuters

Foto: Reuters

Hillary Clinton je razglasila zmago na primarnih volitvah v Kentuckyju. Po večini preštetih glasov pred Bernardom Sandersom vodi za manj kot pol odstotne točke.

Čeprav je Sanders prepričljivo slavl v Kentuckyju, pa se je Clintonova približala osvojitvi demokratske predsedniške nominacije, saj ima pred senatorjem iz Vermonta veliko prednost po številu osvojenih delegatov.

Za osvojitev nominacije jih potrebuje še 92. Sanders, ki je v Oregonu osvojil dobrih 53 odstotkov glasov, bi moral na vseh preostalih tekmah do 14. junija, ko bo demokratska konvencija, osvojiti skoraj 90 odstotkov vseh delegatov, kar je glede na to, da jih delijo proporcionalno, praktično nemogoče.

Sanders ne kaže znamenj popuščanja in vztraja v tekmi ter kritizira medije in analitike, ki so ga že odpisali. "Ne povejte ji tega, ker bo nervozna, ampak mislim, da bomo Clintonovo premagali v Kaliforniji," je dejal. V Kaliforniji bodo volili 7. junija.

Sandersa želijo za podpredsedniškega kandidata
Največ demokratskih volivcev želi, da bi Clintonova za svojega podpredsedniškega kandidata izbrala prav Sandersa, je pokazala najnovejša anketa. Sandersa si za podpredsedniškega kandidata želi 63 odstotkov vprašanih v anketi Rasmussen Reporta. Na drugem mestu je z 19 odstotki senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren, na tretjem pa z desetimi odstotki sekretar za urbanistiko Julian Castro.

V Oregonu so volili tudi republikanci, kjer je slavil edini kandidat Donald Trump. Potem ko je ostal brez tekmecev, se Trump posveča poenotenju republikanske stranke. V torek je z Nacionalnim odborom podpisal sporazum o skupnem zbiranju denarja za svojo kampanjo in druge republikanske po ZDA.

Trump želi spoznati Kima

Trump je več medijske pozornosti kot z zmago požel s svojo izjavo, da bi se bil pripravljen osebno pogovarjati z voditeljem Severne Koreje Kim Džong Unom, da bi preprečil severnokorejski jedrski program. "Govoril bi z njim, nobenih težav ne bi imel govoriti z njim," je dejal v pogovoru za Reuters. Pogovori bi pomenili precejšnjo spremembo v ameriški politiki do Severne Koreje. Trump je v intervjuju ponovil, da bi pritiskal na Kitajsko, naj pritiska na Severno Korejo, da bi ta država spremenila svojo politiko, zaradi katere so ZN proti Pjongjangu uvedle stroge sankcije.

V istem intervjuju je bil Trump kritičen do vojaške akcije ruskega predsednika Vladimirja Putina v Ukrajini. Za Putina je Trump pred časom dejal, da ga spoštuje.

 

Ne spreglejte