Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 8. 2012,
7.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 17. 8. 2012, 7.28

8 let

Članice Pussy Riot za dve leti v zapor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Rusko sodišče je članice ruske punkovske zasedbe Pussy Riot obsodilo huliganizma, motiviranega z verskim sovraštvom. Vsaka izmed njih je prejela dve leti zapora.

Sodnica Marina Sirova je v zaključnem govoru dejala, da je bilo dejanje obtoženk skrbno premišljeno, o čemer naj bi govorilo tudi dejstvo, da so imele zamaskirane obraze in da so o svojem performansu vnaprej obvestile oboževalce. Mediji poročajo, da so se ob prebiranju obsodbe članice skupine začele smejati, v dvorani pa je bilo slišati vzklike "sramota". Policija zopet nad protestnike Pred sodiščem so se medtem že zbrali podporniki obsojenih glasbenic. Nekateri mediji, predvsem pa blogerji in zapisi na socialnih omrežjih, medtem že poročajo o poskusih nasilnega zatiranja demonstracij s strani ruske policije. Na Twitterju se je tako že pojavila fotografija svetovnega prvaka v šahu Garija Kasparova, ki ga je policija že prijela in odpeljala s policijskim vozilom. Prijeli pa naj bi tudi že večje število drugih podpornikov in protestnikov. Na protestu so februarja izrazile nasprotovanje predsedniku Vladimirju Putinu in ruski pravoslavni cerkvi, ker ga podpira. Sodnici Sirovi, ki je vodila sojenje, so zaradi groženj zagotovili varovanje. Devico Marijo prosile, naj Rusijo reši Putina Trojico – 24-letno Marijo Aljohino, 23-letno Nadeždo Tolokonikovo in 29-letno Jekaterino Samučevič – so aretirali, ker so 21. februarja na glavnem oltarju v osrednji pravoslavni cerkvi v Moskvi, v katedrali Kristusa Odrešenika, izvedle punk molitev. V njej so Devico Marijo prosile, naj Rusijo reši Putina, in obsodile rusko pravoslavno cerkev "poveličevanja gnilih diktatorjev". Putin se je takrat potegoval za svoj tretji predsedniški mandat, ki ga je nato tudi dobil.

Spodbujale naj bi sovraštvo do religije Sojenje se je začelo 30. julija, glasbenice pa so se izrekle za nedolžne obtožb o huliganstvu, spodbujenem s "sovraštvom do religije". Ob tem so sicer izrazile obžalovanje, če je njihovo politično motivirano dejanje nekatere vernike užalilo, saj to ni bil njihov namen.

Sprva jim je grozilo do 7 let zapora Članicam skupine je sprva grozilo do sedem let zapora, a je tožilstvo zahtevalo tri leta. Za najvišjo kazen se ni odločili zaradi olajševalnih okoliščin. Dve od obtoženk imata namreč majhne otroke, nobena pa še ni bila obsojena. Tožilstvo je še menilo, da se članice lahko spreobrnejo le, če bodo izolirane od družbe.

Članice podprli številni tuji glasbeniki; v Moskvi napovedani protesti Proces je vzbudil precej pozornosti tudi v tujini. Članicam Pussy Riot so izrekli podporo številni tuji glasbeniki in umetniki, ki so ruske oblasti pozvali, naj jim zagotovijo pravično sojenje. Ob izreku sodbe so protesti v podporo glasbenicam napovedani v Moskvi in več evropskih mestih.

Ne spreglejte