Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 5. 2016,
16.06

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Jens Stoltenberg Milo Đukanović Črna gora Nato

Četrtek, 19. 5. 2016, 16.06

7 let, 11 mesecev

Članice Nata podpisale protokol o pristopu Črne gore k zavezništvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Milo Djukanovic NATO | Foto Reuters

Foto: Reuters

Zunanji ministri držav članic zveze Nato so danes v Bruslju slovesno podpisali protokol o pristopu Črne gore k zavezništvu. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je ta dogodek označil za pomemben korak in priznanje Črni gori za prehojeno pot. V imenu Slovenije je protokol podpisal zunanji minister Karl Erjavec.

Jens Stoltenberg je današnji podpis pristopnega protokola označil za pomemben korak, ki prihaja v zgodovinsko pomembnem trenutku, saj Črna gora v soboto praznuje deseto obletnico neodvisnosti.

Črna gora je v desetih letih prehodila dolgo pot, dala je svoj prispevek v mednarodnih operacijah in izvedla reforme. Današnji podpis je priznanje za ta dosežek in za njena dolgoletna prizadevanja, je pred slovesnim podpisom dejal prvi mož Nata.

Črni gori možnost, da pomaga sooblikovati politike zavezništva

Članstvo v Natu bo dalo Črni gori možnost, da pomaga sooblikovati politike zavezništva, pripomoglo bo k večji stabilnosti v regiji, prav tako pa bo po besedah Stoltenberga dalo jasen znak, da vrata Nata ostajajo odprta za partnerje, ki delijo in promovirajo naše vrednote.

Črna gora je od samih začetkov pomembno prispevala k operacijam Nata, Evropske unije in Združenih narodov in pri tem promovirala regionalno sodelovanje na Balkanu ter izvedla pomembne reforme.

Pot po njegovem mnenju ni enostavna in potrebno bo še nekaj dela, a Črna gora dokazuje, da je to mogoče. "Pričakujem, da bo Črna gora nadaljevala reforme, in pričakujem, da bomo kmalu videli 29 zavezniških zastav viseti pred sedežem Nata," je dejal Stoltenberg.

Črnogorci veseli ...

Črnogorski premier Milo Đukanović, ki je bil navzoč ob podpisu, je prav tako izpostavil pomen današnjega dogodka, ki sovpada s praznovanjem desete obletnice neodvisnosti Črne gore.

Đukanović je izrazil upanje, da bodo članice Nata v doglednem času in brez zadržkov v nacionalnih parlamentih ratificirale pristopni protokol. Ratifikacijski postopek naj bi bil po pričakovanjih zaključen v letu dni.

... Rusi zaskrbljeni

Črna gora je 2. decembra lani dobila vabilo, da začne pristopna pogajanja o članstvu v Natu, ki so februarja tudi formalno stekla. Podpis protokola Črni gori omogoča, da od zdaj na vseh srečanjih zavezništva sodeluje kot opazovalka. 29. članica zavezništva pa bo Črna gora postala po končanem ratifikacijskem postopku v vseh članicah Nata, ki naj bi bil predvidoma sklenjen v letu dni.

Do podpisa prihaja v času napetih odnosov med zavezništvom in Moskvo. Rusija je v preteklosti že večkrat posvarila pred širitvijo Nata na vzhod. Po mnenju Moskve bo sprejetje Črne gore v zavezništvo še dodatno destabiliziralo evroatlantski prostor.

Slovenija bi lahko med prvimi ratificirala pristop Črne gore Natu

Zunanji minister Karl Erjavec pričakuje, da bo Slovenija med prvimi članicami zveze Nato, ki bo ratificirala protokol o pristopu Črne gore zavezništvu. Prepričan je tudi, da bo današnji podpis pristopnega protokola pomembno sporočilo celotni regiji in da bo prispeval k večji stabilnosti Zahodnega Balkana.

Slovenija bo že v četrtek na seji vlade predlagala ratifikacijo protokola, je dejal Erjavec, ki pričakuje, da bo med prvimi članicami, ki bodo ratificirale protokol. Pri tem je izpostavil pomembno vlogo Slovenije pri podpori Črni gori na poti v Nato.

Današnji podpis protokola je pomemben tudi z vidika politike odprtih vrat, je še ocenil minister. Je hkrati tudi močno sporočilo celotni regiji. Erjavec pri tem ne vidi razloga, da tudi druge države v regiji ne bi zmogle koraka, ki ga je naredila Črna gora.

Ne spreglejte