Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 2. 2013,
19.48

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

pritožba mučenje

Petek, 1. 2. 2013, 19.48

5 let, 8 mesecev

Breivikov odvetnik: Mojo stranko v zaporu mučijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Norveški množični morilec Anders Behring Breivik se je pritožil nad ravnanjem v zaporu. Prepričan je, da ga namerno zadržujejo v samici, saj bi ga radi pripravili do tega, da naredi samomor.

Norveški množični morilec Anders Behring Breivik trdi, da ga pazniki v zaporu mučijo, saj je trenutno v samici, kjer ga večkrat pregledujejo. Breivik se je policiji že pritožil o tem, kako ravnajo z njim v zaporu, policija pa bo preiskala, ali je njegova pritožba utemeljena, piše Reuters.

Pritožba leti na ministrico za pravosodje in direktorja zapora "Breivik se je pritožil policiji zaradi mučenja," je povedal Breivikov odvetnik Tord Joret. "Prepričan je, da želijo poslabšati njegovo prestajanje kazni tako, da bi ga prisilili v samomor," je še povedal Joret in razkril, da se je Breivik pritožil proti ministrici za pravosodje Grete Faremo in direktorju zapora Ila, kjer je zaprt, Knutu Bjarkeidu.

Na voljo ima tri sobe, z nikomer ne more govoriti Breivik je sicer julija leta 2011 ubil 77 ljudi, najprej z bombo v središču Osla, nato pa se podal še na strelski pohod na bližnjem otoku. Od takrat, ko so ga aretirali, je izoliran v zaporu Ila na obrobju Osla. Njegova zaporniška celica ima celo tri sobe, v eni spi, v drugi lahko bere ali študira, v tretji pa telovadi. Vsaka od njih meri približno sedem kvadratnih metrov. "Breivik pravi, da je že leto in pol popolnoma izoliran od preostalih zapornikov. Bil je tudi tarča ponižujočih telesnih pregledov, ne dovolijo mu na svež zrak ali da bi se lahko rekreiral," je še povedal njegov odvetnik.

Želel bi pojasniti, zakaj je storil, kar je storil Breivik je še prepričan, da je bila njegova pravica do svoboda govora kršena. "Z nikomer ne sme razpravljati o svoji ideologiji. Želi pojasniti, kaj je storil in zakaj je to storil, s tem pa želi razčistiti vse nesporazume. Prepričan je, da ga želijo namerno cenzurirati, saj je vse, kar pove, lahko razumljeno kot napeljevanje k nasilju," je po poročanju Reutersa pojasnil Joret.

Pravosodno ministrstvo se je že odzvalo na njegovo pritožbo in dejalo, da ima vsak pravico do pritožbe. "Primer je izredno dobro dokumentiran, vse dokumente bomo posredovali policiji," so sporočili z ministrstva. Na Breivikove obtožbe se direktor zapora še ni odzval, je pa že lani dejal, da bo Breivik izoliran od drugih zapornikov, saj bi lahko katerega od njih vzel za talca.

Ne spreglejte