Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 6. 2014,
11.41

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Savdska Arabija nasledstvo

Torek, 3. 6. 2014, 11.41

8 let, 1 mesec

Bo naslednji savdskoarabski kralj nezakonski sin?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Savdskoarabski kralj Abdullah je star okoli 90 let in ni več dobrega zdravja. Zato ni čudno, da so se že začela ugibanja, kdo ga bo nasledil. Toda prihod novega kralja bo vse prej kot preprost.

Kralj Abdullah je marca za nadomestnega prestolonaslednika izbral svojega brata princa Muqrina in s tem razjezil celotno družino. Zakaj? Ker je princ Muqrin sin jemenske ljubice in kralja Abdulaziza Al Sauda, ki je leta 1932 ustanovil državo Savdsko Arabijo. "Sploh ni pravi princ. Njegova mati je bila sužnja in drugi bratje imajo več pravice do prestola," je novinarki časnika Washington Post dejal eden izmed članov družine.

Kralji le kraljevi sinovi Ustanovitelj države, kralj Abdul Aziz ibn Saud, je namreč z dekretom določil, da so lahko nasledniki prestola le njegovi sinovi, nasledstvo pa se je prenašalo po starosti. Imel je 35 sinov, zdaj jih je živih še 19. A 69-letni Muqrin ima dva starejša brata, ki bi bila po tem pravilu oba na vrsti za krono pred njim.

Z imenovanjem prestolonaslednika se odpira tudi vprašanje, kaj se bo zgodilo z nasledstvom, ko bodo umrli vsi sinovi ustanovitelja države. Naslednikov v drugi liniji družine je na stotine in nihče ne ve, po kakšni liniji se bo od zdaj prenašala krona med sinovi 35 bratov. Rivalstvo med bratranci je že zdaj veliko.

Priljubljen med ljudstvom Teorij, zakaj je kralj Abdullah za naslednika imenoval princa Muqrina, je več. Muqrin je bil vojaški pilot, diplomati pa ga opisujejo kot uglajenega in prijetnega sogovornika. Priljubljen je tudi med ljudstvom, saj velja, da ni umazan s korupcijo.

Kralj Abdullah ga je za svojega naslednika verjetno izbral zaradi starosti. Kraljev brat Salman, ki je po starosti naslednji prestolonaslednik, je bolehen in dementen, tako da bi bil zelo verjetno kralj kratke sape. Muqrin pa je zdrav in njegovo vladanje bi bilo dolgotrajno, kar je nujno za trdnost z nafto bogate kraljevine.

Ogorčeni princi Druge teorije trdijo nasprotno, da je bila izbira naslednika špekulacija. Ena od njih trdi, da je s tem svojim sinovom omogočil lažjo pot do prestola. Muqrin namreč nima močnih plemenskih povezav in bi bil odstavljen, tako da bi imeli Abdullahovi sinovi prosto pot na prestol, še posebej njegov najljubši sin Mithab, ki je vodja nacionalne garde.

Spet drugi trdijo, da je za vse kriv vodja dvora Khaled Tuwairji, ki je eden najbolj vplivnih ljudi na dvoru in v državi. V zameno za obljubo, da bo po Abdullahovi smrti ostal na dvoru, naj bi kralja nagovoril, da za naslednika imenuje šibkega princa.

"To je delo ljudi, ki želijo spodkopati dinastijo," je na Twitterju zapisal Saud bin Saif Al Nasser, sin enega od kraljevih bratov, ki so ga preskočili v prestolonasledniški liniji.

Zahodni diplomi pa so v skrbeh. Če bo obveljala želja kralja Abdulaha, bo naslednji savdskoarabski kralj verjetno najšibkejši kralj v zadnjih 50 letih: bolj kot z državo se bo moral očitno spopadati z boji znotraj klana.

Ne spreglejte