Petek,
30. 11. 2012,
7.43

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Detroit ZDA

Petek, 30. 11. 2012, 7.43

2 leti, 11 mesecev

Bo Detroit razpuščen?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Največje mesto ameriške zvezne države Michigan bo v sredini decembra doživelo bankrot.

Nekateri zdaj predlagajo, da bi razpustili obstoječo pravno ureditev Detroita in ga namesto tega raje priključili sosednjemu okrožju. Državni uradniki so do zdaj sicer predlagali že več skrajnih in malo verjetnih rešitev, s katerimi naj bi uredili proračunski položaj, v katerem se je mesto znašlo. Predlogi vključujejo glasovanje o mestnem bankrotu in začasno odpustitev vseh mestnih delavcev, s čimer naj bi nadomestili finančne izgube.

Državni senator Rick Jones poudarja, da je treba pretehtati vse možnosti, tudi razpustitev samega mesta, ki šteje okrog 700 tisoč prebivalcev, in njegovo združitev s sosednjim okrožjem, Wayne County. "To je ideja, ki jo vsekakor moramo preučiti," je za CBS News povedal senator. "Res moramo preučiti vse možnosti, ki so nam na voljo. Če bomo doživeli bankrot, bosta trpela vsak mestni uslužbenec in celotno mesto, v tem primeru nam bodo hitro in poceni pokupili vso mestno srebrnino," je še dodal senator.

Spor med županom in mestnim svetom V obupnem poskusu, da bi nastali položaj vendarle rešili, celo guverner Rick Snyder pravi, da ni mogoče izključiti nobene možnosti. Po besedah senatorja Jonesa so zakonodajalci zunaj mestnega sveta vse bolj nezadovoljni s pomanjkanjem strategije reševanja mesta in njegovega proračuna. Sporazum o proračunu mesto sicer odlaša že od aprila.

Za ta zaostanek številni krivijo detroitskega župana, Dava Binga. Za pridobitev 30 milijonov dolarjev (23 milijonov evrov) bi moral Bing mestnemu svetu predlagati finančnega svetovalca. A župan je svetu predlagal zgolj eno možnost, odvetniško podjetje Miller Canfield, katerega zgodovina nakazuje, da bi bilo to podjetje lahko v konfliktu interesov glede varnosti in stabilnosti samega mesta. Mestni svet je bil zato primoran zavrniti podani predlog.

Detroitu bo v dveh tednih zmanjkalo denarja "Če se mestni svet ne bo streznil in začel sodelovati z županom in guvernerjem pri iskanju rešitev, potem v poštev pride prav vsaka možnost," razlaga senator Jones. "Pripravljen bi bil razmisliti tudi o razpustitvi mesta, če bi bilo to potrebno," je še dodal.

Zaradi tega predloga je senator že doživel nekaj posmeha in tudi sam ne verjame v ta scenarij. Vendar tovrstni predlogi vseeno razkrivajo, kako obupani so mesto in njegovi uradniki pri poskusih reševanja bližajoče se finančne katastrofe. Detroit od točke, ko mu bo zmanjkalo denarja, ločita samo še dva tedna. Zakonodajalci pa se zdaj obupano trudijo, da bi še pred počitnicami dosegli dogovor oziroma rešitev. "Z vsakim korakom nas je bolj strah," je pojasnila nekdanja tiskovna predstavnica mesta Karen Dumas.