Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 11. 2020,
8.09

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

145

Natisni članek

ZDA ameriške volitve Donald Trump Joe Biden

Sobota, 7. 11. 2020, 8.09

3 leta, 5 mesecev

Trump: Te volitve še niso končane

Joe Biden novi predsednik ZDA: Obljubljam, da bom predsednik vseh Američanov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

145

Joe Biden | Demokrat Joe Biden je novi predsednik ZDA. | Foto Reuters

Demokrat Joe Biden je novi predsednik ZDA.

Foto: Reuters

Demokratski predsedniški kandidat Joe Biden je zmagal v Pensilvaniji in si s tem pridobil še 20 elektorskih glasov ter postal 46. predsednik ZDA, kažejo projekcije več ameriških medijev. Kasneje je po projekcijah zmagal še v Nevadi, tako ima trenutno po projekcijah televizijske hiše CNN trenutno 279 elektorskih glasov, po projekcijah več drugih medijev pa že 290. Za zmago kandidat potrebuje 270 elektorskih glasov. Biden obljublja, da bo predsednik vseh Američanov. Trump medtem ne želi priznati poraza. Dejal je, da volitve še niso končane.

Biden sicer trenutno vodi tudi v zveznih državah Georgia in Arizona, kjer štiri dni po volitvah rezultat še ni jasen in ki imata skupaj 27 elektorskih glasov. Tako se lahko zgodi, da bo Biden zmagal s 306 elektorskimi glasovi, kolikor jih je imel na prejšnjih volitvah Donald Trump, ko je premagal Hillary Clinton.

Nekatere medijske hiše so sicer tudi zvezno državo Arizona že pripisale Bidnu, tako so mu prištele še 11 elektorskih glasov, skupaj torej že 290.

Že zdaj je jasno, da je Biden dobil največ glasov, kar so jih volivci kadarkoli v zgodovini ameriških volitev namenili kateremu kandidatu. Trenutno jih ima slabih 74,5 milijona, Trump pa dobrih 70,3 milijona. Trump je tako prvi predsednik po Georgeu H. W. Bushu leta 1992, ki ni bil ponovno izvoljen.

Poleg Bidna se bo v Washington preselila tudi 55-letna senatorka Kamala Harris, nova podpredsednica ZDA. Bo prva ženska na tem položaju, obenem pa tudi prva temnopolta ter hkrati tudi prva oseba azijskega rodu na tem položaju, piše STA.

Joe Biden
Novice Kdo je novi ameriški predsednik #biografija
 

Biden obljubil, da bo predsednik vseh Američanov

Počaščen sem, da ste me izbrali za vodenje naše velike države, je v prvem odzivu na Twitterju zapisal Biden. Kot je še dejal, jih čaka težko delo. Obljublja, da bo predsednik vseh Američanov, ne glede na to, ali so ga volili ali ne. "Ohranil bom zaupanje, ki ste ga položili vame," je še dejal.

"S tem, ko je kampanje konec, je čas, da jezo in ostro retoriko pustimo za seboj in stopimo skupaj kot narod," je kasneje zapisal v izjavi, ki jo je objavila njegova kampanja. "Čas je, da se Amerika poenoti. In pozdravi," je pozval. Poudaril je, da ni stvari, ki je ne morejo narediti, če to naredijo skupaj, britanski BBC povzema STA.

Pahor, Janša.
Novice Pahor čestital Bidnu, Janša kritičen do razglasitve rezultatov

Trump: Te volitve še niso končane

Trump medtem ne želi priznati poraza. Dejal je, da volitve še niso končane. "Vsi vemo, zakaj Biden tako hitro nastopa kot zmagovalec in zakaj mu vsi zavezniki v medijih tako pomagajo: nočejo, da pride na dan resnica," je dejal Trump, poroča STA.

Trump je poudaril, da zvezne države izidov volitev še niso potrdile, njegova kampanja pa je sprožila številne pravne spore. Napovedal je, da bo v ponedeljek začel postopke, da se zagotovi spoštovanje zakonov in da bo izvoljen legitimni zmagovalec.

Že pred tem je na Twitterju zapisal, da je zmagal on, in to za veliko glasov. Twitter pa je njegovemu zapisu dodal opozorilo, da ob objavi izid volitev morda še ni bil znan.

volitve ZDA
Novice Volivci opravili svoje, zdaj so na vrsti elektorji #volitveZDA

Trump bo poskušal volilne izide izpodbijati na sodišču

V Trumpovem taboru so v zadnjih dneh sicer že vložili številne, večinoma neuspešne tožbe proti štetju glasovnic, kljub ponavljajočim se obtožbam o volilni prevari pa za to niso predložili konkretnih dokazov, piše STA.

Ameriški predsednik Donald Trump ne prizna poraza. "Te volitve še niso končane," je dejal. | Foto: Reuters Ameriški predsednik Donald Trump ne prizna poraza. "Te volitve še niso končane," je dejal. Foto: Reuters

Ne spreglejte