Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 9. 2020,
10.40

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

Donald Trump volitve ZDA Joe Biden

Ponedeljek, 21. 9. 2020, 10.40

3 leta, 8 mesecev

Biden Trumpovo početje označil za "zlorabo oblasti"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
Joe Biden | "Mislim, da bodo volivci jasno povedali - ne bodo prenašali te zlorabe oblasti, te ustavne zlorabe," je v Philadelphii dejal Joe Biden. | Foto Reuters

"Mislim, da bodo volivci jasno povedali - ne bodo prenašali te zlorabe oblasti, te ustavne zlorabe," je v Philadelphii dejal Joe Biden.

Foto: Reuters

Demokratski predsedniški kandidat Joe Biden se je v nedeljo zavzel za to, da bi naslednika vrhovne sodnice Ruth Bader Ginsburg imenoval zmagovalec na predsedniških volitvah. Predsednik Donald Trump je namreč napovedal skorajšnje imenovanje, a je Biden to označil za "zlorabo oblasti", in pozval večinsko republikanski senat, naj glasovanje odloži.

Joe Biden je v govoru, ki ga je imel v nedeljo v Philadelphii, obtožil Donalda Trumpa, da s prizadevanji za uveljavitev svoje izbire naslednice Ruth Bader Ginsburgerjeve sredi volilne kampanje uporablja "surovo politično moč". "Mislim, da bodo volivci jasno povedali - ne bodo prenašali te zlorabe oblasti, te ustavne zlorabe," je dejal Biden ter senat pozval, naj o kandidatu za novega sodnika glasuje šele po volitvah 3. novembra, poroča STA.

"Pozivam senatne republikance - prosim, sledite svoji vesti, naj spregovorijo ljudje, umirite plamene, ki zajemajo našo državo," je dejal. Če bo na volitvah zmagal Trump, naj senat glasuje o njegovi izbiri, če pa bo na volitvah zmagal sam, bi bilo treba Trumpovo imenovanje umakniti, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še menil Biden.

Donald Trump
Novice Trump po smrti liberalne vrhovne sodnice napovedal hitro imenovanje nove ženske

Dve republikanski senatorki, Lisa Murkowski in Susan Collins, sta že podprli preložitev glasovanja na čas po volitvah. A republikanci zasedajo 53 od 100 sedežev v senatu, demokrati pa 47, kar pomeni, da bi se morali demokrati zelo potruditi, da bi jim uspelo blokirati Trumpovo kandidatko.

Trump je po smrti liberalne vrhovne sodnice Ginsburgerjeve namreč v soboto napovedal, da bo že v kratkem predlagal novega sodnika, in sicer žensko. Mediji kot mogoči izbiri omenjajo zvezni sodnici Amy Coney Barrett in Barbaro Lagoa.

Ruth Bader Ginsburg
Novice Umrla je liberalna vrhovna sodnica ZDA Ruth Bader Ginsburg

Biden je glede svoje izbire dejal, da bi bilo napačno, če bi sporočil imena, češ da bi lahko nekatere sodnike izpostavil političnim napadom. A kot je dodal, se bo njegova izbira "zapisala v zgodovino kot prva afroameriška ženska na sodišču", piše britanski BBC.

Ne spreglejte