Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Sreda,
4. 1. 2017,
7.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

2

Natisni članek

ameriške volitve ZDA WikiLeaks Barack Obama Donald Trump

Sreda, 4. 1. 2017, 7.40

6 let, 7 mesecev

Assange: Rusi se niso vpletali v ameriške volitve

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

2

Julian Assange | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange je zanikal navedbe, da za hekerskimi napadi, ki naj bi vplivali na ameriške volitve, stojijo Rusi. Nasprotno trdi, da za vsem skupaj stoji administracija Baracka Obame.

V intervjuju za Fow News je Julian Assange včeraj izjavil, da lahko s tisočodstotno gotovostjo zatrdi, da za hekerskimi napadi, s katerimi naj bi se vmešavali v volitve za ameriškega predsednika, ne stoji ne Rusija ne katerakoli druga nacionalna država.

Kot je znano, je Washington v preteklih mesecih Moskvo obtožil, da je vdirala v račune elektronske pošte predstavnikov demokratov, ukradene vsebine pa posredovala WikiLeaksu. S tem naj bi želeli škodovati demokratski kandidatki Hillary Clinton in vplivati na razplet predsedniških volitev v ZDA, na katerih je 8. novembra slavil republikanec Donald Trump.

Po poročanju ameriških medijev, ki so se sklicevali na ameriške obveščevalce, je bil v to celo osebno vpleten sam ruski predsednik Vladimir Putin. Kremelj je to zanikal, prav tako je o navedbah podvomil Trump, ki se bo na to temo v petek sestal s predstavniki ameriških tajnih služb.

Assange prepričan, da za vsem skupaj stoji Obama

Navedbe zanika tudi Assange, ki je celo prepričan, da za vsem stoji administracija ameriškega predsednika Baracka Obame. Ta naj bi hotela spodkopati novoizvoljenega predsednika Trumpa še pred njegovo inavguracijo, ki bo 20. januarja letos.

20 tisoč dolarjev nagrade za podatke iz Obamove administracije

Še preden je Assange dal ekskluzivni intervju za ameriško televizijo, je WikiLeaks prek Twitterja pozval uslužbence Obamove administracije, naj pred odhodom iz Bele hiše posredujejo dokumente.

"Upravitelji sistemov, ne pustite, da Bela hiša znova uniči ameriško zgodovino. Kopirajte zdaj in v prostem času pošljite WikiLeaksu," so zapisali in ob tem ponudili 20 tisoč dolarjev nagrade za informacije, ki bi razkrile člane Obamove administracije. Ti naj bi uničevali pomembne dokumente.

Ne spreglejte