Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 10. 2023,
20.46

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

Natisni članek

politiki anketa Avstrija

Sreda, 11. 10. 2023, 20.46

6 mesecev, 3 tedne

Anketa priljubljenosti strank na Dunaju: na tretje mesto skočila Stranka piva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40
Marco Pogo, Stranka piva | Stranka Marca Poga se je začela kot šala in prerasla v nekaj resnega.  | Foto Guliverimage

Stranka Marca Poga se je začela kot šala in prerasla v nekaj resnega.

Foto: Guliverimage

Avstrijska stranka Bierparte (Stranka Piva) bi glede na raziskavo javnega mnenja, ki jo je v ponedeljek objavil Heute, prejela 12 odstotkov glasov, če bi bile deželne volitve na Dunaju ta konec tedna. Stranka Piva, katere ustanovitelj je 36-letni Dominic Wlazny, bolj znan kot Marco Pogo, predlaga postavitev fontane piva na Dunaju, 50-odstotni davek na radlerje (ki jih sovražijo) in brezplačni sod piva na gospodinjstvo na mesec.

Po anketi časnika Heute bi stranka Marca Poga na deželnih volitvah na Dunaju zasedla tretje mesto. Pred njo sta le tradicionalni SPÖ, ki bi ji volivci namenili 35 odstotkov in FPÖ, ki bi prejela 23 odstotkov. Za Stranko piva pa zaostajajo ÖVP z desetimi odstotki podore, Zeleni in Neos, obe s po osmimi odstotki podpore.

Stranka, ki jo je leta 2015 za šalo ustanovil Dominik Wlazny, si prizadeva pridobiti volivce z obljubami o fontani piva na Dunaju na enem od osrednjih trgov Schwarzenbergplatz, dodelitvi enega soda piva na gospodinjstvo na mesec, uvedbo 50-odstotnega davka na radlerje, ki jih ne marajo, in uvedbo programa odkupa radlerjev, ki bi omogočal njihovo zamenjavo s pravim pivom. 

Kolodvorska ulica
Novice Mesta se pregrevajo, prihodnost je v pametnem zalivanju

Stranka ima še več z alkoholom povezanih predlogov, vključno z ustvarjanjem gastronomske mreže za spodbujanje odnosov med lokalnimi gostinci in politiki, odpravo obveznih zapiralnih časov za bare in restavracije ter uresničevanje filozofije živi in pusti živeti, razen seveda v primeru pivcev radlerjev.

Imajo tudi nekaj resnih ambicij 

Čeprav se je stranka začela kot šala, je od takrat prerasla v nekaj resnejšega, celo do te mere, da so zdaj na dobri poti, da postanejo tretja največja stranka na Dunaju. 

Poleg piva imajo tudi nekaj resnih ambicij. Stranka se je zavzemala za naložbe v dunajski javni prevoz in športne objekte ter za napredno stališče do pravic transseksualcev in varovanja okolja.​ Pozivajo tudi k k zagotovitvi varnih namestitev za ukrajinske begunce v Avstriji, Pogo pa se že več let bori proti nasilju nad ženskami.

Dunaj
Novice Na Dunaju bodo za daljinsko ogrevanje izkoriščali odpadno vodo

Pogo  je sicer komik, zdravnik, pivovar, podjetnik in glasbenik, k ustanovitvi stranke pa ga je navdihnila skladba Bierpartei, ki jo izvaja njegova pankovska skupina Turbobier. Besedilo skladbe se glasi: "Če bi bil rad debel in veliko pil vsak dan, potem glasuj za nas, Stranko piva, saj bomo odpravili davek na alkohol."

V enem od intervjujev je danes 36-letnik, ki ima svojo znamko piva, dejal, da je eden njegovih največjih uspehov, da lahko spije štiri piva, ne da bi moral na stranišče. | Foto: Guliverimage V enem od intervjujev je danes 36-letnik, ki ima svojo znamko piva, dejal, da je eden njegovih največjih uspehov, da lahko spije štiri piva, ne da bi moral na stranišče. Foto: Guliverimage

Potegoval se je na predsedniških in županskih volitvah 

Ustanovitelj stranke je na predsedniških volitvah leta 2022 osvojil celo tretje mesto z 8,3 odstotka glasov. S 35 leti in desetimi meseci je bil najmlajši kandidat, ki se je potegoval za predsednika v alpski državi. V skladu z avstrijsko zakonodajo državljani, mlajši od 35 let, namreč ne morejo kandidirati za to funkcijo.

Pogo bi po raziskavi javnega mnenja tudi na volitvah za župana Dunaja prejel 12 odstotkov glasov, kar bi zadostovalo za drugo mesto, višjo podporo ima le aktualni župan Dunaja Michael Ludwig s 37 odstotki.

Pevec dunajske punk-rock skupine Turbobier je, preden je postal frontman uspešne skupine in se je odločil za politično pot, delal kot zdravnik. V enem od intervjujev je danes 36-letnik, ki ima svojo znamko piva, dejal, da je eden njegovih največjih uspehov, da lahko spije štiri piva, ne da bi moral na stranišče. Stranka je bila sprva znana po kratici BPÖ – Bierpartei Österreich oziroma Avstrijska stranka piva, leta 2020 pa se je uradno preimenovala v Stranko piva s kratico BIER, kar po nemško pomeni pivo.

Ringturm
Trendi Pogled na Dunaj bo to poletje slovenski. Poglejte, zakaj.
Ne spreglejte