Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 3. 2024,
9.44

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

dron ameriška vojska Hutiji

Sobota, 9. 3. 2024, 9.44

2 meseca, 1 teden

Ameriška vojska odbila napad hutijevcev z droni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Hutiji | Hutijevci že več mesecev krepijo napade na ladje pred obalo te države, pri čemer trdijo, da gre za izraz solidarnosti s Palestinci v Gazi. | Foto Guliverimage

Hutijevci že več mesecev krepijo napade na ladje pred obalo te države, pri čemer trdijo, da gre za izraz solidarnosti s Palestinci v Gazi.

Foto: Guliverimage

Ameriška vojska je danes na območju Rdečega morja sestrelila 15 brezpilotnih letalnikov, ki so jih izstrelili hutijevci. S tem se je odzvala na obsežen napad jemenskih upornikov, ki jih podpira Iran, je po poročanju tujih agencij sporočila ameriška vojska.

Kot so dodali, brezpilotna letala predstavljajo "neposredno grožnjo trgovskim ladjam ter ameriškim pomorskim in koalicijskim silam v regiji".

Ameriška vojska je ob tem sporočila, da je danes zjutraj izvedla tudi samoobrambni napad na položaje hutijevcev v Jemnu. Tarča sta bili dve protiladijski raketi, nameščeni na tovornjakih, je na družbenem omrežju X sporočilo regionalno poveljstvo ameriških sil.

Hutijevci so v petek popoldne iz Jemna izstrelili tudi dve balistični protiladijski raketi na ladjo v Adenskem zalivu. Ladje, ki pluje pod singapursko zastavo, rakete niso zadele, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V sredinem napadu več mrtvih

Hutijevci že več mesecev krepijo napade na ladje pred obalo te države, pri čemer trdijo, da gre za izraz solidarnosti s Palestinci v Gazi. Napadi hutijevcev na mednarodni pomorski promet so v sredo zahtevali prve smrtne žrtve, potem ko so napadli ladjo v Adenskem zalivu.

Zaradi nenehnih napadov hutijevcev se velike ladjarske družbe vse bolj izogibajo najkrajši morski poti med Azijo in Evropo po Rdečem morju in plujejo okrog Rta dobrega upanja v Južni Afriki.

ZDA in Velika Britanija s podporo več držav zadnje tedne zato obstreljujejo položaje hutijevcev, ločeno obrambno vojaško operacijo za zaščito ladijskega prometa pa je začela tudi Evropska unija.

Nataša Pirc Musar
Novice Nataša Pirc Musar: Zgrožena sem
Ne spreglejte