Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 4. 2024,
6.38

Osveženo pred

4 tedne, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

Natisni članek

mladoletnik Tokio Japonska zloraba talent glasba

Ponedeljek, 1. 4. 2024, 6.38

4 tedne, 1 dan

Afera z zlorabami v največji japonski agenciji za talente

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31
Agencija za talente Smile-Up | V okviru preiskave so opravili pogovore z več zaposlenimi, žrtvami in njihovimi družinami. | Foto Reuters

V okviru preiskave so opravili pogovore z več zaposlenimi, žrtvami in njihovimi družinami.

Foto: Reuters

Afera z zlorabami v največji japonski agenciji za talente se poglablja. Agencija za talente Smile-Up, prej znana kot Johnny and Associates ali Johnny's, je namreč nedavno sporočila, da sta bila v spolne zlorabe, ki jih je nad umetniki zagrešil zdaj že pokojni ustanovitelj agencije Johnny Kitagawa, vpletena še dva druga zaposlena.

Potem ko je javnost avgusta lani izvedela, da je Kitagawa, ta je umrl leta 2019, desetletja zlorabljal na stotine mladoletnikov in mladih, je podjetje na svoji spletni strani sedaj objavilo, da sta bila v zlorabe vpletena še dva zdaj že nekdanja zaposlena na agenciji, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Izjavo je agencija objavila po tem, ko je britanski BBC imel pogovor s sedanjim prvim možem agencije Noriyukijem Higashiyamo. Ta je povedal, da je bil eden od dveh vpletenih njegov šef pri agenciji Johnny's, ki velja za najvplivnejšo agencijo za talente na Japonskem. Oktobra lani se je agencije preimenovala v Smile-Up.

Začelo se je ob ustanovitvi agencije

Pogovor za BBC je bil februarja in Higashiyama je takrat povedal, da je slišal, da sta bila dva zaposlena na agenciji vpletena v spolne zlorabe umetnikov, in hkrati obljubil, da bo sodeloval pri preiskavi, če bodo žrtve vložile kazensko ovadbo.

Zlorabe v agenciji Johnny's naj bi glede na dosedanjo preiskavo trajale vse od ustanovitve agencije v 60. letih minulega stoletja pa vse do približno leta 2015. Preiskava, ki jo je vodila skupina strokovnjakov in jo je imenovala agencija, je potekala več mesecev. 

Preiskava se je končala z ugotovitvami, da je Kitagawa pri zlorabah izkoristil svojo moč vpliva na prihodnjo kariero mladih in strah žrtev pred maščevanjem. Pri tem mu je bila v prid kultura molka, ki je veljala v podjetju. Zaposleni si namreč niso upali prijaviti zlorab, prav tako ne svojci žrtev.

Kitagawa je bil dobro znani japonski producent in agent. Na Japonskem je bil cenjen zaradi svoje formule ustvarjanja zvezd. Formulo še vedno uporabljajo v K-pop in J-pop industriji v Južni Koreji in na Japonskem pri zaposlovanju mladih in njihovem razvijanju umetniškega potenciala.

zapor
Novice V zaporu umrl moški, ki ni mogel plačati 256 evrov kazni: zlorabljali so ga trije zaporniki
resničnostni šov, TV-šov
Trendi Manekenka priznala, da je spolno zlorabljala mladoletnika: grozi ji visoka zaporna kazen
papež Frančišek
Novice Papež sprejel odstop poljskega škofa zaradi prikrivanja spolnih zlorab mladoletnikov
Drake Bell
Trendi Igralec, obsojen spolne zlorabe najstnice, razkril, da so ga pri 15 letih posilili
Ne spreglejte