Ponedeljek,
27. 1. 2014,
12.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Zoran Janković

Ponedeljek, 27. 1. 2014, 12.33

8 let

Zoran Janković s tožbo nad tednik Demokracija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Župana so zmotili nekateri zapisi, povezani z razmerami, ki so v Ljubljani nastale po zaprtju Slovenske ceste. Novinarji Demokracije tožbo razumejo kot nezaslišan pritisk na njihovo delo.

Mestna občina Ljubljana (MOL), v njenem imenu župan Zoran Janković, je vložila odškodninsko tožbo zoper podjetje Nova obzorja, ki izdaja tednik Demokracija. V tožbi zahteva 25.000 evrov odškodnine.

V tedniku Demokracija so oktobra lani v članku z naslovom Zaprtje dela ceste povzroča gnečo med drugim objavili naslednji zapis: "Seveda se Koželj in njegov gazda Janković ne bosta vozila z avtobusom ali s kolesom, pač pa z avtom. Spadata namreč med privilegirance, ki bodo lahko z avtom vozili po pasovih, ki bosta dovoljena za avtobuse, taksiste, službena vozila, goste hotela Slon, župana in njegove pingvine v mestnem svetu ter druge maziljence, med katere spada tudi Koželj".

Novinarji Demokracije županovemu "poskusu discipliniranja nasprotujejo in to razumejo kot nezaslišan pritisk na njihovo delo". Izpostavljajo, da je leto 2014 volilno leto na lokalni ravni in da je "že danes na dlani, da bo Janković znova kandidiral za ljubljanskega župana. "Glede na vse dosedanje delo in pripombe na vodenje MOL pa je tudi na dlani, da se župan želi v tem letu izogniti obveščanju javnosti o ugotovitvah, ki bi bile zanj neprijetne," pojasnjujejo.

Nad tožbo so začudeni tudi v Združenju novinarjev in publicistov (ZNP). Kot poudarjajo, je tožba nenavadna zato, ker občina v zadevi nima izkazanega pravnega interesa, saj članek govori o županu in podžupanu. "Zato ocenjujemo, da gre pri tožbi predvsem za poskus utišanja in finančnega izčrpavanja časopisa, ki županu ni naklonjen, pod krinko in na račun MOL," so zapisali v ZNP.