Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 12. 2020,
6.52

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,21

17

Natisni članek

vlada ukrepi COVID-19 trgovine

Četrtek, 24. 12. 2020, 6.52

3 leta, 4 mesece

Tri dni brez trgovin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,21

17

Ljubljana_maske | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Zaradi prihajajočih dveh prazničnih dni in nedelje je čas za nakupovanje le še danes, nato pa bodo trgovine razen nekaj izjem zaprte do ponedeljka. Kako bo prihodnji konec tedna, medtem še ni znano, saj predlog sedmega protikoronskega zakona, ki predvideva izjemi, še ni bil potrjen.

Trgovine bodo v petek in soboto zaprte zaradi božiča oz. dneva samostojnosti in enotnosti, v nedeljo pa zaradi letos potrjene novele zakona, ki je z nekaj izjemami prepovedala obratovanje trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh, poroča STA.

Izjeme so prodajalne s prodajno površino do 200 kvadratnih metrov na bencinskih servisih, mejnih prehodih, pristaniščih, letališčih, železniških in avtobusnih postajah ter v bolnišnicah. Prav tako so lahko odprte preostale manjše prodajalne s površino do 200 kvadratnih metrov, če delo v njih opravljajo nosilci trgovinske dejavnosti oz. njihovi zastopniki, lahko pa tudi dijaki, študenti in upokojenci.

Čeprav morajo biti trgovine ob nedeljah torej zaprte, je vlada v predlogu sedmega protikoronskega zakona predvidela dve izjemi - 27. decembra in 3. januarja. Ker pa bo DZ zakon potrjeval šele v torek, izjema za to nedeljo ne bo mogla veljati.

Znova strožja pravila: odprte le najnujnejše trgovine

Trgovine | Foto: STA , Foto: STA , Od danes so sicer znova zaprte trgovine, ki ne ponujajo najnujnejših potrebščin, veljajo pa tudi omejitve za storitvene dejavnosti. Javni potniški promet bo deloval, tudi med božično-novoletnimi prazniki. Od danes opoldne do petka do 20. ure bo dovoljeno gibanje med občinami in regijami.

Skladno z vladnim odlokom so od danes pa do 4. januarja lahko odprte le prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, lekarne ter prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki. Odprti so lahko tudi kmetijske prodajalne, bencinski servisi, finančne storitve, pošta in dostavne službe, poroča STA. Po poročanju Radia Slovenija so s seznama izjem nepričakovano izpadle tržnice. Zaradi tega je bilo danes kar nekaj zmede, nekatere tržnice so bile celo odprte. Pristojni so že obljubili, da bodo napako v najhitrejšem času popravili.

Na seznamu izjem so tudi individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve, osebni prevzem blaga ali hrane, razen alkohola in alkoholnih pijač na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, med 6. in 21. uro, pri čemer uživanje prevzete hrane in pijače na javnih površinah ni dovoljeno. Prav tako ni dovoljena prodaja pirotehničnih izdelkov.

vožnja voznik avtomobil
Novice Po božiču prepoved prehajanja med občinami znova za vse regije

Zadnji teden v znamenju bolj sproščenih ukrepov

Zmanjšanje števila izjem sledi začasni sprostitvi nekaterih protikoronskih ukrepov, in sicer med 15. in 23. decembrom. V tem obdobju so bili med drugim odprti frizerski saloni, cvetličarne, avtopralnice in čistilnice.

Danes in v petek je na zasebnih površinah dovoljeno druženje z osebami iz največ dveh gospodinjstev, pri čemer je omejeno na maksimalno šest odraslih oseb (otroci do 15. leta so izvzeti). Za 32 ur bo sproščeno tudi gibanje med občinami in regijami. Vlaki in avtobusi bodo lahko vozili, še naprej pa velja, da so lahko polni le 50-odstotno.

Banke s spremenjenim urnikom, borza zaprta

V času med božičnimi in novoletnimi prazniki v bankah in hranilnicah v Sloveniji velja nekoliko spremenjen urnik opravljanja medbančnega plačilnega prometa. Danes bo poslovanje skrajšano, nato bo na praznična dneva mirovalo. Ljubljanska borza je medtem zaprta že danes.

Poslovalnice vseh bank in hranilnic, članic Združenja bank Slovenije, bodo danes odprte do 12. ure, so sporočili iz Združenja bank Slovenije. Enako bo veljalo v četrtek, 31. decembra.

Množično testiranje. Test. Hitri test. Covid-19. Koronavirus.
Novice Do 15. ure so na množičnih testiranjih odkrili 169 okužb #foto #video
Ne spreglejte