Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 7. 2023,
14.06

Osveženo pred

9 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

Zoran Janković kanal C0

Petek, 14. 7. 2023, 14.06

9 mesecev, 3 tedne

Znan predlog sestave preiskovalne komisije o kanalu C0, vodila bi jo poslanka SDS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17
Kanal C0 | Foto STA

Foto: STA

Mandatno-volilna komisija DZ je na današnji seji pripravila predlog sestave preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab in nezakonitosti pri gradnji povezovalnega kanala C0 na območju ljubljanskega vodonosnika Ljubljanskega polja. Po predlogu bo v njej en poslanec iz vsake poslanske skupine, vodila pa bi jo Anja Bah Žibert iz stranke SDS.

Preiskovalno komisijo je DZ na zahtevo poslancev SDS, s podpisi pa so se jim pridružili tudi člani druge opozicijske stranke NSi, odredil na seji 4. julija.

Komisija bo ugotavljala politično odgovornost in drugo odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma političnega vmešavanja v gradnjo javnega povezovalnega kanala C0 na območju vodonosnika Ljubljanskega polja in zaradi suma, da so oziroma so bili postopki pri tem vodeni nepregledno, nezakonito in z izigravanjem zakonodaje s področja gradenj, urejanja prostora in varstva okolja ter za morebitno spremembo zakonodaje, ki je vezana na izdajo gradbenih dovoljenj, urejanja prostora in varstvo okolja,

Mandatno-volilna komisija je v nadaljevanju poslanske skupine pozvala, da ji posredujejo predloge o številu članov v sestavi preiskovalne komisije in kandidatov za predsednika, podpredsednika, člane in namestnike članov.

V skladu s poslovnikom preiskovalno komisijo sestavlja najmanj pet članov, od katerih lahko ima vsak svojega namestnika, ki je član iste poslanske skupine. Poslanska skupina pa se lahko tudi odpove članstvu v komisiji.

Kanal C0, kmečki punt
Novice Kanal C0 bo preiskovala parlamentarna komisija

Kot je na današnji seji povedala predsednica mandatno-volilne komisije Janja Sluga, bi imela preiskovalna komisija po prejetih predlogih pet članov in pet namestnikov, pri čemer so poslanske skupine Svoboda, SDS, NSi, SD in Levica predlagale vsaka po enega člana in enega namestnika, poslanska skupina italijanske in madžarske narodne skupnosti pa članov ni predlagala.

Po danes soglasno sprejetem predlogu, o katerem mora odločiti še DZ na plenarni seji, bi komisijo tako vodila Anja Bah Žibert, člani v njej pa bi bili poslanec Martin Premk (Svoboda), Aleksander Reberšek (NSi), Jonas Žnidaršič (SD) in Nataša Sukič (Levica). Za namestnike članov so predlagani Lenart Žavbi (Svoboda), Andrej Kosi (SDS), Iva Dimic (NSi), Jani Prednik (SD) in Milan Jakopovič (Levica).

V poslanski skupini Svobode in NSi so podali tudi svoja predloga za podpredsednika komisije - prvi so predlagali Premka, drugi pa Reberška. Člani mandatno-volilne komisije so nato za mesto podpredsednika izglasovali poslanca Svobode.

Bah Žibertova je danes izrazila željo, da bi bila komisija konstituirana še pred parlamentarnimi počitnicami, kar je pomembno z vidika, da lahko čim prej začne z aktivnim delovanjem. Hkrati je podarila, da bi se ji zdelo "korektno in prav", da bi bil podpredsednik iz stranke, ki se je sopodpisala pod zahtevo za uvedbo preiskave.

Rebršku v Svobodi očitajo nekompetentnost

Iz vrst Svobode pa so bili slišani očitki o Reberškovi nekompetentnosti za podpredsednika komisije. Poslanskemu kolegu iz vrst NSi je stopil v bran Janez Cigler Kralj in dejal, da gre za enega "najbolj iskrenih borcev za pravice kmetov in zaščite pitne vode".

V SDS so se sicer za ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije zavzeli, ker projekt gradnje kanala C0 na območju ljubljanskega vodonosnika po njihovem prepričanju ogroža pitno vodo za več kot 300.000 ljudi. Pitna voda pa je neprecenljiva, je maja na novinarski konferenci pojasnila Bah Žibertova, ob tem pa ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću očitala ekološko nasilje.

Ta je že napovedal, da se bo preiskave udeležil, če ga bodo povabili. Ponovil je tudi, da ima občina za gradnjo kanala vsa pravnomočna gradbena dovoljenja. "Do septembra, ko poslanci začnejo ponovno delati, bo kanal C0 končan v celoti," je še dejal.

Kleče kanal c0
Novice Na izredni seji DZ o kanalu C0: "Del politike je zašel v kanalizacijo" #video
Ne spreglejte