Četrtek,
7. 1. 2016,
17.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Zlata Štiblar Kisić

Četrtek, 7. 1. 2016, 17.35

6 let, 7 mesecev

Zlata Štiblar Kisić nova generalna direktorica onkološkega inštituta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Svet Onkološkega inštituta Ljubljana je dozdajšnjo vršilko dolžnosti Zlato Štiblar Kisić imenoval za generalno direktorico zavoda.

Potem, ko je vlada oktobra lani potrdila razrešitev Janeza Remškarja s položaja generalnega direktorja Onkološkega inštituta (OI) Ljubljana, je svet OI za v. d. generalnega direktorja zavoda imenoval Zlato Štiblar Kisić, njegovo dotedanjo pomočnico za pravno področje.

Neuradno smo o nameravani kandidaturi Štiblar Kisićeve poročali sredi decembra, na pravkar končani seji sveta zavoda pa so jo člani izmed štirih prijavljenih kandidatur imenovali za novo generalno direktorico OI.

Štiblar Kisićeva: Ciljev je veliko, ključno je izboljšanje navznoter in krepitev ugleda navzven "Vsi kandidati smo imeli pisno in ustno predstavitev, za katero je imel vsak od nas na voljo pol ure. V programu sem izpostavila dva velika cilja, ki bosta vodila naša prizadevanja. Prvi je izboljšanje notranjega delovanja in razmer znotraj OI, drugi cilj pa je krepitev ugleda zavoda navzven in krepitev statusa zavoda kot nacionalnega centra na področju onkologije," nam je povedala Štiblar Kisićeva.

Kovač: To je bila postaja, gremo naprej "Dva meseca smo delali skupaj, v tem smislu smo marsikaj zastavili in je še v programu," je imenovanje Štiblar Kisićeve pospremil Viljem Kovač, strokovni direktor OI, ki je podporo novi direktorici izrazil že decembra. Delo se bo običajno nadaljevalo, pričakuje Kovač. Po njegovem mnenju je pomembno, da se energija ne troši za nesoglasja, saj bi radi izboljšali veliko stvari.

"Na OI imamo več kot 77-letno tradicijo, inštitut pa je v nenehnem razvoju in nikakor ne sme stagnirati, je poudaril Kovač, ter izpostavil potrebo po vedno bolj sodobni obravnavi raka. "Toliko je izzivov, pričakovanj, želja, vedno znova se da kaj narediti boljše, v dobro pacienta," je dodal. Kovač se zaveda, da je razvoj – odvisno od zunanjih dejavnikov – kdaj hitrejši, kdaj počasnejši.

Izbiranje generalnega direktorja v senci preiskave Pred odhodom je Remškar zoper Štiblar Kisićevo sprožil inšpekcijski nadzor zaradi neupravičenega izplačila nadur. Včeraj je inšpektor Milan Pirman po opravljenem nadzoru inšpektorata za javni sektor ugotovil, da je bolnišnica med novembrom 2014 in junijem lani Štiblar Kisićevi za nadure neupravičeno izplačala 3.350 evrov neto, ter ji naložil, da sporni znesek vrne.

Ugotovitve nadzora še niso dokončne, saj lahko Štiblar Kisićeva nanje poda ugovor. Njihova časovna umestitev dan pred izbiranjem novega generalnega direktorja po njenem mnenju ni bila naključna. Moti jo tudi, da inšpektor v ugotovitvah ne omenja pravnega mnenja, s katerim je izpodbijala očitane nepravilnosti Inštituta za javno upravo in ki ga je za OI decembra lani pripravil Rajko Pirnat.