Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 1. 2024,
17.20

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

stavka zdravstvo

Petek, 19. 1. 2024, 17.20

3 mesece, 1 teden

Zdravstveni inšpektorat zaradi zdravniške stavke prejel eno prijavo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
Zdravniki UKC | Na podlagi prijave je bil uveden inšpekcijski postopek, ki je še v teku. | Foto STA

Na podlagi prijave je bil uveden inšpekcijski postopek, ki je še v teku.

Foto: STA

Zdravstveni inšpektorat RS je v povezavi s trenutno stavko zdravnikov prejel eno prijavo, ki se je nanašala na izvajanje storitev na primarni ravni zdravstvenega varstva, so za STA navedli na inšpektoratu. Na podlagi prijave so uvedli inšpekcijski postopek, ki pa še poteka. Opravljanje zdravniške službe v času stavke je sicer opredeljeno z zakonom.

Zakon o zdravniški službi določa, da je zdravnik v času stavke dolžan izvajati tiste zdravniške storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali v smrt. Zakon med te storitve uvršča zlasti zdravljenje vročinskih stanj, infekcij, poškodb in zastrupitev. Zdravnikom nalaga tudi zdravljenje kroničnih bolezni, če bi njegova opustitev neposredno in v krajšem času povzročila poslabšanje zdravstvenega stanja, invalidnost, druge trajne okvare zdravja ali smrt. Zakon opredeljuje druge storitve nujne zdravniške pomoči, opravljanje triažnih pregledov, predpisovanje zdravil in medicinskih pripomočkov za zdravljenje prej naštetih stanj, navajajo na zdravstvenem inšpektoratu.

Zakon določa tudi, da je poleg navedenega zdravnik v času stavke dolžan opravljati tudi vse zdravstvene storitve za otroke do 18. leta starosti ter bolnike, starejše od 65 let, vse zdravstvene storitve v zvezi z nosečnostjo in porodom ter ukrepe za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni, so dodali.

Zdravstveni inšpektorat v okviru svojih nadzorov preverja spoštovanje navedene zakonske določbe, pri čemer izpostavljajo, da zakon ne predvideva glob za kršitve. V primeru, da zavezanec v odločbi postavljenem roku ne vzpostavi zakonitega stanja, je nato možen izrek globe zaradi nespoštovanja z odločbo odrejenih ukrepov inšpektorja. Globo za to določa zakon o zdravstveni inšpekciji in za pravne osebe znaša 1.500 evrov, 500 evrov pa za odgovorno osebo pravne osebe ali odgovorno osebo samostojnega podjetnika posameznika in posameznika, so zapisali.

V okviru nadzora inšpektorji preverjajo tudi spoštovanje določb zakona o pacientovih pravicah, ki med drugim določa oblike naročanja na zdravstveno storitev. Za kršitev navedene določbe je za pravne osebe določena globa v višini od 400 do 4.100 evrov, za samostojne podjetnike posameznike ali posameznike, ki samostojno opravljajo zdravstveno dejavnost, v višini od 400 do 2.100 evrov ter za odgovorne osebe pravne osebe in odgovorne osebe samostojnega podjetnika posameznika ali posameznika, ki samostojno opravlja zdravstveno dejavnost, v višini od 100 do 1.000 evrov, so navedli.

prihaja dojenček
Novice Pokorn opozarja: Prehlad tete ali babice lahko za dojenčka pomeni nekaj dni intenzivne #video

Inšpekcijski postopek v teku 

V povezavi s trenutno stavko zdravnikov je inšpektorat prejel eno prijavo, ki se je nanašala na izvajanje zdravstvenih storitev v nasprotju z zakonom o zdravniški službi na primarni ravni zdravstvenega varstva. Na podlagi prijave je bil uveden inšpekcijski postopek, ki je še v teku, so sporočili.

Zdravniki in zobozdravniki so namreč v ponedeljek začeli stavko, ki bo trajala do preklica. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom. Po sredinih pogajanjih z vladno stranjo so v Fidesu napovedali zaostritev stavke.

Zdravniki
Novice Množično napredovali v višje plačne razrede, a bi imeli še ... več

 

 

Ne spreglejte