Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Torek,
8. 11. 2016,
12.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

8

Natisni članek

zdravnik stavka Konrad Kuštrin

Torek, 8. 11. 2016, 12.19

6 let, 6 mesecev

Boste v teh dneh pri zdravniku čakali dlje? #video

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

8

stavka zdravstveni dom | Foto Andreja Lončar

Foto: Andreja Lončar

"Ali stavkajo?" To je bil najpogostejši odziv obiskovalcev zdravstvenih domov na Vrhniki in Viču v Ljubljani na naše vprašanje, ali so občutili prvi dan zdravniške stavke. Zdravniki so najprej odrezali nadurno delo, kar njihovi nadrejeni rešujejo z reorganizacijo.

Zdravniki od 7. ure zjutraj stavkajo. V petih dneh pogajanj se stavkovnemu odboru njihovega sindikata Fides in vladi namreč ni uspelo uskladiti glede njihovih zahtev.

Te se nanašajo na področje standardov in normativov za zdravnike, kjer sta se pogajalski strani nekoliko zbližali, ter na spremembe plačnega sistema, kjer vlada ne popusti. Zdravniki med drugim želijo, da bi lahko presegli 57. plačni razred, česar zdaj ne morejo.

Stavka bo prva dva tedna potekala v omiljeni obliki, kar pomeni, da bodo zdravniki delali po 40 ur na teden, brez nadur. Če v tem času ne bo dogovora, bodo začeli "pravo" stavko. To pomeni, da bodo obravnavali le nujne bolnike, nosečnice, otroke in starostnike ter izvajali operacije bolnikov z rakom, ne bodo pa opravljali nenujnih pregledov ali posegov.

V vrhniškem zdravstvenem domu nismo opazili obvestila o stavki, delo po zagotovilih vodstva poteka nemoteno. | Foto: Andreja Lončar V vrhniškem zdravstvenem domu nismo opazili obvestila o stavki, delo po zagotovilih vodstva poteka nemoteno. Foto: Andreja Lončar

Delo poteka nemoteno

"Mi smo se reorganizirali, tako da bo delo novembra potekalo nemoteno. Če takrat še ne bo rešitve, pa bo malo težje," pravi šef vrhniškega zdravstvenega doma Roman Strgar. Zahtev zdravnikov in finančnih posledic, če jim vlada ugodi, Stergar ni hotel komentirati. "Ocene finančnih učinkov imamo, a počakajmo na izid pogajanj, saj ne vemo, v kolikšni meri bo zahtevam ugodeno."

Večina bolnikov danes stavke ni opazila. V vrhniškem zdravstvenem domu se je nabralo nekaj deset ljudi, a je gneča po pojasnilih Strgarja normalna, saj je večina namenjena v laboratorij.

"Na vrsti sem bil ob uri, ob kateri sem bil naročen," nam je ob odhodu iz zdravstvenega doma povedal starejši gospod. Podobna so bila mnenja preostalih sogovornikov na Vrhniki in Viču, ki so s svojimi splošnimi zdravniki zadovoljni.

Šef ZD Vrhnika o pripravah na stavko

V UKC Maribor prve odpovedi

Čeprav se bo stavki po pričakovanjih predsednika sindikata Konrada Kuštrina priključil celoten zdravniški ceh, v prvih dneh ni pričakovati, da bi preglede in posege pogosteje prestavljali.

Po poročanju STA so v UKC Maribor prestavili nekaj nenujnih posegov, v UKC Ljubljana pa za zdaj še nobenega. Iz mariborske bolnišnice so danes sicer sporočili, da naj bolniki pridejo na pregled ali poseg takrat, ko so naročeni. Če bodo kakšne spremembe, jih bodo pravočasno obvestili, zagotavljajo.

Kje se bodo najprej začele pojavljati težave, je odvisno od kadrovske zasedbe v posameznih zdravstvenih zavodih oziroma od tega, kje kakšnih specialistov najbolj primanjkuje. Glede na to, da močno primanjkuje anesteziologov, lahko pričakujemo, da bodo najprej začeli odpovedovati operativne posege.

Ne spreglejte