Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 4. 2023,
15.14

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,39

14

Natisni članek

smiljan mekicar magnetna resonanca

Torek, 11. 4. 2023, 15.14

1 leto

Zaradi prirejenega razpisa za napravo za magnetno resonanco Mekicar prejel izredno odpoved

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,39

14

Smiljan Mekicar | Foto STA

Foto: STA

Smiljan Mekicar, uslužbenec urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu, naj bi – kot poroča spletni portal MMC – v petek prejel izredno odpoved, saj naj bi priredil razpis za nakup naprav za magnetno resonanco. Mekicar je vpletanja v razpis obtožil direktorja urada Aleša Šabedra.

Smiljana Mekicarja, ki je v uradu zaposlen kot vodja projektov za medicinske naprave, naj bi o izredni odpovedi v petek obvestil direktor urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu Aleš Šabeder. Po poročanju Televizije Slovenija naj bi bil Mekicar v suspenzu do petka, ko ga v uradu čaka zagovor.

Ministrstvo za zdravje je objavilo novo javno naročilo za 16 naprav za magnetnoresonančno slikanje. Obvestilo o javnem naročilu so v objavo poslali v petek, objavljeno bo na evropskem portalu za javna naročila (TED) in na slovenskem portalu javnih naročil. Naročanje pa bo potekalo v dveh fazah, so z ministrstva sporočili za STA. 

Predmet javnega naročila je 11 magnetnoresonančnih tomografov jakosti 1,5 tesla in pet magnetnoresonančnih tomografov jakosti 3,0 tesla.

Pred časom so v uradu za nadzor, kakovost in investicije zaradi suma favoriziranja enega od dobaviteljev aparatur za magnetno resonanco ustavili nakup v vrednosti okoli 40 milijonov evrov. Pogoji razpisa naj bi bili prilagojeni oziroma kar "prepisani" iz kataloga enega od petih ponudnikov naprav. Gre za podjetje Siemens Healthineers.

Javno naročilo, ki ga je vodil Mekicar, je urad naznanil protikorupcijski komisiji in Nacionalnemu preiskovalnemu uradu. Mekicar  je obtožbe na svoj račun označil za brezpredmetne in neutemeljene.

Mekicar, skupina radiologov in vodja urada Aleš Šabeder vpletenost v prirejanje razpisa zanikajo. 

Ker naj bi bil razpis prilagojen določenemu ponudniku, so postopke naročila ustavili in podali prijavo 

Na ministrstvu za zdravje so prve dejavnosti za nabavo naprav za magnetnoresonančno slikanje začeli spomladi 2022. Ugotovili so, da v 13 javnih zdravstvenih zavodih potrebujejo dodatne naprave, zato so se septembra odločili za nabavo 16 naprav za magnetno resonanco. Skupina, ki so jo sestavljali radiologi iz zavodov, za katere je predvidena nabava naprave, je pripravila tehnične specifikacije, ki so bile s pozivom v začetku novembra 2022 posredovane potencialnim ponudnikom, in sicer družbam Echo Son, GH Holding, Gorenje GTI, Siemens Healthcare, Mideas in Mevi.

Pred objavo javnega naročila so v uradu za nadzor, kakovost in investicije želeli ugotoviti izpolnjevanje zakonskih zahtev iz zakona o javnem naročanju, zato so v začetku februarja 2023 izvedli informativno povpraševanje. Ponovni poziv so posredovali istim potencialnim ponudnikom kot novembra 2022, pri čemer je od omenjenih potencialnih ponudnikov le podjetje Siemens Healthcare posredovalo ponudbo za vseh 16 naprav z zneski in dobavnimi roki. 

Očitki so nakazovali, da je bil razpis prilagojen določenemu ponudniku, torej podjetju Siemens Healthineers, zato je urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu postopke priprave in izvedbe javnega naročila takoj ustavil ter podal prijavo na Komisijo za preprečevanje korupcije in Nacionalni preiskovalni urad.

zobje, zobozdravnik, zob
Trendi Klinika Ortoimplant Dental Spa uporablja vrhunske implantološke metode, zdravljenje v njihovi kliniki pa se začne z brezplačnim prvim pregledom!
Inicativa glas ljudstva
Novice Glas ljudstva od Goloba in koalicije pričakuje, da njihove predloge v DZ vložijo do 26. aprila
Nataša Pirc Musar
Novice Pirc Musarjeva za ukinitev dodatnega zdravstvenega zavarovanja
vrhovno sodišče
Novice Vrhovno sodišče zavrnilo zahteve obsojenih korupcije v zdravstvu
Ne spreglejte